szerző:
hvg.hu

A Takarékbank vezérigazgatójának jóváhagyásához köti Demján Sándor kulcsemberének takarékokkal kapcsolatos nyilatkozatait a szektor központosítását végrehajtó integrációs szervezet tanácsadó testülete. A kezdeményezést a szektor 85 százaléka aláírta, egyes beszámolók szerint félelemből.

Belháború kezd kibontakozni a takarékszövetkezeti szektorban a takarékok államosítását és központosítását ellenzők, illetve az azt támogatók között. Néhány takarékszövetkezeti vezető leállította Dávid Ferenc, Demján Sándor VOSZ-elnök egyik kulcsemberének takarékokkal kapcsolatos nyilatkozatait, szerintük ugyanis kárt okoz a szektornak.

Varga Antal, az OTSZ ügyvezetője, Dávid Ferenc VOSZ főtitkár és Demján Sándor, az OTSZ és a VOSZ elnöke.
©

Ez derül ki abból a levélből, amit múlt kedden küldött ki a takarékoknak kilenc takarékszövetkezeti vezető. A hvg.hu birtokába került dokumentumban azt írják, „az elmúlt napokban, hetekben Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (ez a VOSZ) főtitkára a takarékszövetkezetek nevében több olyan nyilatkozatot tett, amelyek indokolatlan félelmeket kelthettek a betétesek és részjegy-tulajdonosok körében a takarékszövetkezetekénél elhelyezett megtakarításaik biztonságát illetően”. (A 122 takarék csaknem 60 százaléka tagja a VOSZ-nak.)

Megkerestük Dávid Ferencet, és kértük reagáljon a „letiltásra”, azonban azt mondta, december 12-ig a takarékszövetkezetek ügyében nem kíván nyilatkozni. Akkor tart közgyűlést az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ), ahol a VOSZ főtitkára szerint, „bizonyára nagyon sok érdekes kérdés fel fog merülni”. Várjuk meg tehát az OTSZ állásfoglalását – tette hozzá.

Meghatalmazás a Takarékbank vezérének

Dávid Ferenc a VOSZ főtitkáraként a szervezet 70 takarékszövetkezeti tagja nevében az elmúlt időszakban több alkalommal bírálta azt a törvénymódosítást, amely az integrációs szervezetnek lehetővé teszi, hogy egy évre felfüggessze a takarékok tulajdonosainak szavazati jogait, illetve a Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB) hasonlóan korlátozhatja vagy megtilthatja az ügyfelek betétjeinek kifizetését. (Az ügyfeleknek nem kell tartaniuk attól, hogy a változás miatt nem kapnák meg a betétjeiket, sokkal fontosabb a módosításban az, hogy egy új, az MNB-től független felügyeleti szerv jön létre a takarékszövetkezeti szektorban.)

Szembenálló felek

A VOSZ ügyvezető elnöke Demján Sándor – aki egyúttal az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke – június vége, a takarékszövetkezetek integrációjáról szóló törvény parlamenti tárgyalása óta többször keményen bírálta az új jogszabályt és a kormányt. A VOSZ társelnöke többek között Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója és Csicsáky Péter is, aki a Takarékbank elnök-vezérigazgatója volt a takarékok átszervezésének nyári kezdetéig.

 

A levelet kiküldő kilenc takarékszövetkezeti vezető többsége a szektor központosítását végrehajtó integrációs szervezet elnöke, Lontai Dániel által létrehozott elnöki tanácsadó testület tagja, amelyben részt vesz Vojnits Tamás, a szektor átalakításáért felelős kormánybiztos, és Szabó Levente, a Takarékbank vezetője is (mint megtudtuk, utóbbi kettő nem írta alá a VOSZ főtitkára elleni kezdeményezést, őket nem is kérték fel erre, mivel nem takarékszövetkezeti vezetők). Mint arról már több sajtóorgánum, köztük a hvg.hu is beszámolt, Lontai és Vojnits, a takarékszövetkezeti átalakítás irányítói, Spéder Zoltánhoz, az FHB Bank elnökéhez köthetők, akinek viszonya Csányi Sándorral meglehetősen érzékeny, sőt feszült. Eddig minden jel és értesülés arra mutat, hogy a takarékok átalakítása az FHB-hoz köthető hatalmi centrum kezébe került, a szembenálló társaság pedig kárvallottja lett a változásnak.

Az integrációs szervezet elnökének tanácsadói levelükben azt írták: „Meggyőződésünk, hogy Ön is egyetért azzal: a takarékszövetkezetek nevében a takarékszövetkezetek felhatalmazása nélkül tett, minden alapot nélkülöző nyilatkozatok ártalmasak nemcsak az egyes takarékszövetkezetek, hanem a teljes szövetkezeti hitelintézeti szektor számára is. Ezért kérjük, Ön is támogassa, hogy a szövetkezeti hitelintézeti integráció és a betétesek védelme érdekében hatékonyan tudjuk képviselni a takarékszövetkezetek érdekeit a VOSZ felé.”

A takarékokat arra kérték, hogy írják alá a levélhez mellékelt meghatalmazást, amelyben felhatalmazzák Szabó Leventét, a Takarékbank vezérigazgatóját, hogy előzetesen írásban jóváhagyja a VOSZ bármely, a takarékok nevében tenni kívánt „nyilatkozatát, sajtónyilatkozatát, kiadványát, megjelenését”, illetve ilyen jóváhagyás hiányában nyilatkozatot tegyen a takarékok nevében az egyeztetés és a jóváhagyás hiányáról és ismertesse az álláspontjukat.

A Takarékbank vezérigazgatója emellett a meghatalmazás szerint teljes jogkörrel, korlátozás nélkül képviselheti a VOSZ előtt a takarékokat, beleértve a szervezet közgyűlését és küldöttgyűlését, „különösen a szövetkezeti hitelintézeti integrációval, a szövetkezeti hitelintézeti integráció termékeivel, a szövetkezeti hitelintézeti integráció kommunikációjával kapcsolatos” kérdésekben.

Félelemből aláírták

Takarékszövetkezeti beszámolók szerint az aláírásra szűk határidőt kaptak: a meghatalmazást reggel küldték nekik, és délre várták a választ. Voltak azonban olyanok, akik nem küldték el a meghatalmazást, őket állítólag délután hívogatni kezdték az elnöki tanácsadó testület tagjai, és érdeklődtek, visszaküldik-e.  

Varga Antal és Demján Sándor
©

Egy takarék munkatársa ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, próbáltak kitérni, volt, aki azt mondta, hogy még nem látta a testület levelét. Ennek ellenére végül többen aláírták a meghatalmazást, mert a takarékok elnökei félnek a szövetkezeteik most zajló átvilágításától. Az integrációs törvény alapján minden takarékot átvizsgálnak, és a takarékok vezetői attól tartanak, hogy ez könnyen a leváltásukhoz is vezethet. 

Nem akarják, hogy riogassák a betéteseket

Megkerestük a tanácsadó testület egyik tagját, Tóth Lászlót, a Zalavölgye Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetőjét is. Kérdésünkre azt mondta, azért kezdeményezték a Takarékbank vezérigazgatójának meghatalmazását, mert szeretnének dolgozni, és nem szeretnék, hogy a tulajdonosaikat és a betéteseiket riogassák. Felvetésünkre, hogy az integrációs szervezetnek része volt-e a kezdeményezésben, azt mondta, „szó sincs központi döntésről, a takarékszövetkezetek koordinált lépése volt a meghatalmazás kiküldése”.

Érintik önt a takarékszövetkezeteknél zajló változások?

Akkor ne habozzon, írja meg történetét az [email protected] e-mail címre.

A Zalavölgye Takarékszövetkezet vezetője szerint nem szolgálja a takarékok érdekét, ha a betétekről szóló, a törvényből kiragadott és sajátosan értelmezett nyilatkozatokkal egyesek megalapozatlanul zavart keltenek a fejekben. Tóth László megjegyezte, nem fedi a valóságot, hogy "le akarják állítani" Dávid Ferenc takarékokkal kapcsolatos nyilatkozatait. Nem letiltásról van szó, hanem előzetes jóváhagyásról, amivel azt szeretnék elérni, hogy a VOSZ a nevükben csak a velük történt egyeztetés után kommunikáljon – fogalmazott.

A Zalavölgye Takarékszövetkezet elnöke hangsúlyozta azt is, jó okuk volt a meghatalmazás aláírására kérni a szektor szereplőit, mivel „Dávid Ferenc legutóbbi nyilatkozatai indokolatlan félelmeket indítottak el betéteseik és részjegytulajdonosaink körében. Ezeket a negatív, az üzletvitelüket egyértelműen károsan befolyásoló folyamatokat valahogyan  meg kell állítanunk”, ez minden takarékszövetkezet elemi üzleti érdeke – mondta.

Tóth László szerint Dávid Ferenc a VOSZ tagjai nevében, azonban a velük való egyeztetés nélkül tett nyilatkozatokat. „Lehet, hogy Dávid Ferenc kapott felhatalmazást az OTSZ vagy a VOSZ vezetőjétől a nyilatkozattételre, ám arra senkitől, hogy olyan tartalmú nyilatkozatokat tegyen, amelyek ártanak a takarékszövetkezeteknek. Ez a meghatalmazás most éppen azt célozza, hogy a jövőben ilyen ne fordulhasson elő” – fogalmazott.

Elmondása szerint a meghatalmazás és a kísérőlevél takarékszövetkezeti kezdeményezésre született, mivel a takarékszövetkezetek egymást hívogatták a takarékszövetkezeti betétekkel kapcsolatos hírek miatt. Azzal az értesülésünkkel kapcsolatban, hogy az integrációs szervezet tanácsadó testülete is hívogatta a takarékokat, és kérte, írják alá a meghatalmazást, Tóth László azt mondta, néhány takarékszövetkezettel beszélt az ügyben, mivel többen keresték is, és hozzátette, a takarékszövetkezeti vezetők napi szinten egyeztetnek egymással.

Tóth László elmondta azt is, hogy azért küldték ki a meghatalmazást szűk határidővel, mert egyrészt gyorsan véget akartak vetni a takarékszövetkezeteknek kárt okozó nyilatkozatoknak, másrész pedig másnap az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnökségi ülést tartott, és azt akarták, hogy a szervezet elnöksége foglalkozzon a kérdéssel, és alakítson ki álláspontot. Arról nem volt felhatalmazása nyilatkozni, hogy az OTSZ elnöksége foglalkozott-e az üggyel.

A szektor 122 tagja közül már 103 írta alá a meghatalmazást – mondta Tóth László. Ez a szektor csaknem 85 százaléka, ami önmagáért beszél a Zalavölgye elnöke szerint, és úgy véli, nem valószínű, hogy ennyien félelemből írták volna alá a meghatalmazásokat.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Plusztartalmakat is talál!

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Készüljön, visszatér a fagy

Készüljön, visszatér a fagy

Mennyi ilyen lehet itthon is? Roncsautónak leadott német kocsikkal verik át a kelet-európaiakat

Mennyi ilyen lehet itthon is? Roncsautónak leadott német kocsikkal verik át a kelet-európaiakat

Pápalátogatás Csíksomlyón: akár 400 ezer forintot is lehet nyerni utazási támogatásra

Pápalátogatás Csíksomlyón: akár 400 ezer forintot is lehet nyerni utazási támogatásra

Meghalt a legendás kém, aki elfogta Adolf Eichmannt

Meghalt a legendás kém, aki elfogta Adolf Eichmannt

Nem túlzás: tényleg csupakijelzős lesz az Oppo új telefonja

Nem túlzás: tényleg csupakijelzős lesz az Oppo új telefonja

Kísérleti gyógyszert szed Torgyán József özvegye

Kísérleti gyógyszert szed Torgyán József özvegye