szerző:
Máriás Leonárd

Az FHB érdekeltségébe került cég tett ajánlatot a Takarékbankra piaci információk szerint. A vállalkozás tulajdonosai között feltűnt egy másik cég is, amit a Takarékbank igazgatóságának elnöke és a takarékszövetkezetek átalakításával megbízott kormánybiztos, Vojnits Tamás vezet. Az ajánlattevő cég az elmúlt hetekben egymilliárd forintra emelte az alaptőkéjét.

Az FHB Jelzálogbank Nyrt. érdekeltségébe került Magyar Takarék Zrt. tett egyedül ajánlatot a Takarékbank Zrt. 54 százalékos állami tulajdonrészére a hvg.hu piaci értesülései szerint. Megkerestük az FHB Jelzálogbankot és kértük, erősítse meg vagy cáfolja az információt, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.  

A Magyar Takarék Zrt. története, és a cégben az elmúlt hetekben lezajlott jelentős változások utólag is megerősítik azokat az eddig is nyílt titokként terjedő információkat, melyek szerint a takarékszövetkezeti szektor tavaly júniusban megkezdett államosítása, majd reprivatizálása előre megalkotott terv szerint zajlik, amiben meghatározó szerepe van az FHB Bankcsoportnak.

A kormánybiztos cége is beszáll a körbe

A FHB csütörtökön közölte, hogy február 3-án 252 millió forinttal 25 százalékos részesedést szerzett a cégben. Eredetileg ez csak egy 5 millió forintos alaptőkével rendelkező cég volt, az elmúlt két hét alatt viszont látványosan, összesen 1 milliárd 8 millió forintra gyarapodott ez a vagyon. A dátum azért jelzésértékű, mert a Takarékbank Zrt. állami részesedésének megvételére február 6-ig lehetett ajánlatot tenni. A Magyar Takarék Zrt. tulajdonosi körében az FHB-val együtt az elmúlt két hétben megjelent az EHPSZ Első Hazai Pénzügyi Szolgáltatásfejlesztési Kft. (EHPSZ Kft.) is. A cég ügyvezetője az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint a takarékszövetkezeti szektor átalakításával megbízott kormánybiztos, Vojnits Tamás, aki a Takarékbank Zrt. igazgatóságának elnöke is tavaly augusztus végétől. A takarékszövetkezeti szektort felforgató tavalyi átalakítás előtt fél évvel alapított vállalkozás állami cég, 100 százalékos tulajdonosa a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és egy leánycége.

Vojnits Tamás
©

Az EHPSZ Kft.-ről annyit érdemes még tudni, hogy tavaly júliusban, egy különös takarékbanki részvénycserével juttatták be a Takarékbank tulajdonosi körébe, amit már akkor úgy értelmeztek piaci szereplők, hogy ez volt az első lépés, hogy egy új tulajdonosi körnek játssza át az államosított bankot a kormány. Vojnits Tamásról régóta köztudott, hogy 2012 december végéig, kormánybiztosi megbízatásáig az FHB Jelzálogbank igazgatósági tagja volt. Az EHPSZ Kft. további érdekessége, hogy feltételezhetően a vállalkozásnál vannak a Takarékbank B típusú elsőbbségi részvényei, amelyek kivételes stratégiai jogosítványokat biztosítanak számára más részvényesekkel szemben (ezt a feltételezést a cég képviselői január eleje óta nem cáfolták a hvg.hu kérdésére).  

A Magyar Takarék Zrt. harmadik tulajdonosa Vida József, a Szentgál és Vidéke Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetője, aki Vojnitshoz hasonlóan tavaly augusztus végén lett a Takarékbank igazgatósági tagja. Emellett Vojnits Tamással együtt tagja annak a takarékszövetkezeti és takarékbanki vezetőkből álló tanácsadó testületnek is, amely a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetét (a szektor tavaly létrehozott, felügyeleti jogosítványokkal felruházott szervét) segíti munkájában.

Az egyelőre nem világos, hogy az EHPSZ Kft. és Vida József milyen arányban vállalt részt a Magyar Takarék Zrt. egymilliárd forintos tőkeemelésében (elvileg az FHB 25 százalékán kívül a maradék 75 százalékot a két másik tulajdonos fizethette be).

Az előörs

A szektor szereplői már tavaly óta állítják, hogy a takarékszövetkezeti szektor átalakítása mögött Spéder Zoltán, az FHB elnöke áll, és a háttérinformációk arról szóltak, hogy a Takarékbank végül az FHB érdekeltségébe kerül majd. A piacon Spédert tekintik a kormányzati akció értelmi szerzőjének és irányítójának, amit a bankvezér soha nem cáfolt egyértelműen. Ezt a feltételezést erősítette az elmúlt háromnegyed évben, hogy az FHB-ből érkező szakemberek meghatározó szerepet kaptak az átalakításokban.

 

A takarékszövetkezetek átalakításáért felelős kormánybiztos mellett az integrációs szervezet elnöke, Lontai Dániel ugyancsak FHB-s igazgató volt 2012 év végéig, és tavaly január óta számos állami kulcspozíciót kapott: januárban Németh Lászlóné politikai tanácsadója és a takarékszövetkezetek államosításában júliustól kulcsszerepet kapott Magyar Posta igazgatója lett (három volt FHB-s vezetővel együtt), június végén a Magyar Fejlesztési Bank igazgatója, szeptember elején pedig az MFB igazgatóságának elnöke lett. A Magyar Posta vezérigazgatója Szarka Zsolt, volt FHB-s igazgató, felügyelőbizottságának elnöke pedig Lantos Csaba, az FHB felügyelőbizottságának elnöke lett.

A semmiből tűnt elő a cég

A Magyar Takarék Zrt. eddig teljesen ismeretlen cég volt, nem véletlenül. Pedig működési formáját és cégjegyzékszámát az elektronikus cégnyilvántartás adatai szerint már egy évvel korábban, 2013 május 24-én bejegyezte a cégbíróság. A Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt. nevet azonban csak a Takarékbank megvásárlására kiírt pályázat lezárulta előtt, idén január 27-én iktatta a cégbíróság.

A cég nyilvántartási számából kiderül, hogy a zrt. eredeti neve Alpendorf Zrt. volt, és székhelyét arra a 11. kerületi címre jegyezték be tavaly májusban, amelyen információink szerint a Takarékbank államosításának, valamint a takarékszövetkezeti szektor állami felügyelet alá kényszerítésének jogi folyamataiban is részt vevő ügyvédi iroda is található. A hvg.hu értesülése szerint az ügyvédi irodában részt vevő ügyvédek közreműködtek a takarékszövetkezeti szektor tavaly megkezdett átalakításának jogi folyamataiban.

Megkerestük az ügyvédi társulást, és kértük, erősítsék meg vagy cáfolják az információt, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz. Úgy tudjuk, a társulás ügyvédei részt vettek a Takarékbank és a takarékszövetkezetek tavaly augusztus végén elfogadott új alapszabályainak elkészítésében, amelyekkel a takarékokat rákényszerítették arra, hogy fogadják el az önállóságukat, és a Takarékbankban levő többségi részesedésüket felszámoló új szabályokat. A hvg.hu olyan – meg nem erősített – információval is találkozott, mely szerint a Takarékbank eladásával kapcsolatos pályázathoz is közük lehetett.

Az FHB vezérigazgatóját is pozícióba tolták

Szintén január végén hozták létre a cég háromtagú igazgatóságát. Vida József mellett igazgatósági tag lett Köbli Gyula, aki FHB Jelzálogbank vezérigazgatója 2010 áprilisa óta. A harmadik igazgató Bogdán János Zoltán lett, aki 2004-től 2008 végéig az OTP Bank cégjegyzésre jogosult munkavállalói között szerepelt.

A felügyelőbizottsági tagok között is találunk FHB-s hátterű szereplőt. Landgraf Erik 2006 és 2011 között az FHB Jelzálogbank felügyelőbizottsági tagja volt, azóta az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. felügyelőbizottsági tagja. A többi felügyelőbizottsági tag a takarékszövetkezeti szektorból érkezik. Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint Hetzmann Béla 2001-től 2006-ig a banki informatikai rendszerek fejlesztésével is foglalkozó Dorsum Zrt. felügyelőbizottsági tagja, illetve a Szentgál Takarék igazgatósági tagja 2012. májusa óta. Sebestyén István, a Fókusz Takarékszövetkezet ügyvezető igazgatója, Hartmann Imre, 2013 augusztusa óta a Takarékbank igazgatósági tagja, a Pannon Takarék Bank Zrt. elnöke.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Mekkora szélhámos lehet az, aki George Clooney-nak adja ki magát?

Mekkora szélhámos lehet az, aki George Clooney-nak adja ki magát?

Moszkvával tárgyalnak Vargáék, módosítani akarják Paks II. hitelszerződését

Moszkvával tárgyalnak Vargáék, módosítani akarják Paks II. hitelszerződését

"Ki a Tisza vizét issza" – rengeteg műanyag van a hazai folyók alján

"Ki a Tisza vizét issza" – rengeteg műanyag van a hazai folyók alján

570 milliárd forintot már most elköltött a Volkswagen a dízelbotrány miatt jogászokra, és messze még a vége

570 milliárd forintot már most elköltött a Volkswagen a dízelbotrány miatt jogászokra, és messze még a vége

Ön is látta a videót a rémisztő ugrótoronyról? És az megvan, hogy kamu?

Ön is látta a videót a rémisztő ugrótoronyról? És az megvan, hogy kamu?

10 éve fejlesztik titokban a repülőgépet, ami sok mindent megváltoztathat

10 éve fejlesztik titokban a repülőgépet, ami sok mindent megváltoztathat