szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem kell megszorító csomagokkal számolni a következő években – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 2014-es konvergenciaprogram bemutatóján. A programot és a nemzeti reformprogramot ma délelőtt 10 óra után küldte ki a kormány Brüsszelbe. A kormány által kiküldött dokumentum gyenge forinttal, erősödő gazdasággal és csökkenő adósssággal számol 2017-ig. A programhoz tartozó konkrét megvalósítás részleteiről Varga viszonylag keveset tudott mondani. A program alapján nem várhatóak újabb rezsicsökkentések.

Az elmúlt négy év eredményeire építettük a programot – mondta a miniszter az idei konvergenciprogram ismertetésén. A programot minden évben április végéig kell elküldeni Brüsszelbe. A kormány úgy számol, hogy 2014-ben tovább gyorsul a gazdasági növekedés, és 2017-ben a növekedés ismét meghaladhatja a 3 százalékot. A program azzal számol, hogy a költségvetési hiány fokozatosan 1,9 százalékra csökken 2017-ig, az idei 2,9 százalékról.

2017-ben a bruttó államadósság 75,2 százalékra csökken – mondta Varga. A kormány arra is törekszik, hogy az államadósság devizaarányát csökkentse. A kormány várakozásai szerint a gazdaság szerkezete is egészségesebb lesz, és növekedni fognak a háztartások fogyasztási kiadásai is. A növekedést támogatják az uniós források, és az Eximbank exporttámogató hitelei is.

©

A kormány arra alapozza a prognózisát, hogy az európai gazdaság is növekvő pályára áll. Ezért számol az export bővülésével, emellett arra is számít, hogy a keleti nyitás támogatja a növekedést a következő időszakban. A háztartások reáljövedelmének emelkedését számos kormányzati intézkedés segítette elő – mondta a miniszter. Azzal érvelt, hogy 400 ezer devizahitelesen segített a kormány, emelte a pedagógusok bérét, és a munkahelyvédelmi akciótervvel is sok emberen segített.

Arra a kérdésre, hogy ha nem lesznek megszorító lépések, akkor mégis milyen intézkedésekre lehet számítani, Varga Mihály azt mondta, jelenleg folyik a munka a minisztériumban, és nem tud részletekről beszámolni. Ehhez azt is hozzáfűzte, hogy a kormány még meg sem alakult. "Összességében arra számítunk, hogy a régió növekedni fog, és Magyarország a régión belül visszanyeri azt a pozícióját, mint a kétezres évek elején."

Árfolyamrés ügyben egyelőre titkolóznak

Az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága csütörtökön kihirdette ítéletét a Kásler-ügyben, ami alapján a hazai bíróság dönthet úgy, hogy a bankokkal visszafizetteti az árfoylamrést a devizahiteleseknek. Az ezzel kapcsolatos kérdésre Varga Mihály nem árulta el a kormány terveit, és azt mondta, még nem látta az ítéletet.

A devizahitelesekkel kapcsolatos kérdésre azt mondta, hogy amikor a Kúria jogegységi döntése megszületik, akkor léphet a kormány, de a költségvetésben nem számol többletkiadással az intézkedés miatt.

Varga az adózással kapcsolatos kérdésekre sem tudott részletekkel szolgálni, de azt mondta, nem számol drasztikus változásokkal a fogyasztási és jövedelmi típusú adók arányában. Az egykulcsos adó első “tiszta éve” a miniszter szerint 2013 volt, így az idei adóbevallásokból derül ki, milyen eredményei lesznek az  új adórendszernek.

A konvergenciaprogramban a kormány alacsonyabb inflációval számol az idei évre, mint a 2014-es költségvetésben. A program gyenge forinttal, 307,9 forintos euróval számol a következő években.

A nyugdíjrendszerrel kapcsolatban a konvergenciaprogram azzal számol, hogy pótlólagos költségvetési forrást nem kell átcsoportosítani a nyugdíjkiadásokra, és a nyugdíjak minden évben az infláció mértékének megfelelően fognak emelkedni.

©

A konvergenciaprogramban látható inflációs prognózis alapján feltételezhető, hogy nem lesznek újabb rezsicsökkentések, a fogyasztói árindex prognózisa a következő években ugyanis 3 százalék környékére emelkedik az idei 0,8 százalékról. Ezzel kapcsolatban Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a sajtótájékoztatón azt mondta, a programban csak az eddigi intézkedésekkel számoltak, további tervek még nincsenek, hiszen kormányprogram sincs.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már készül a mobilos érzékelő, ami képes lehet kimutatni a koronavírus jelenlétét

Már készül a mobilos érzékelő, ami képes lehet kimutatni a koronavírus jelenlétét

Öt szakszervezet is azt kéri a kormánytól, hogy ne nyissanak újra az iskolák

Öt szakszervezet is azt kéri a kormánytól, hogy ne nyissanak újra az iskolák

Földrengés rázott meg két görög szigetet

Földrengés rázott meg két görög szigetet