szerző:
hvg.hu

Megbillent a költségvetés, közmunkások millióit vizionálta Lázár, készpénzmennyország lettünk, de legalább egyre többet költünk a neten is. Mi lesz még? Kövesse a tündérmese folytatását a hvg.hu-val!

Eddig bírta a 2014-es költségvetés: a Nemzetgazdasági Minisztérium elismerte, hogy meg kell emelni a tervezett költségvetési hiányt a Főgáz Zrt. és az Antenna Hungária Zrt. államosítása miatt. A lyuk legalább 130 milliárd forint, de az uniós módszertan szerint számolt deficit nincs veszélyben. Varga Mihály ezzel párhuzamosan arról beszélt, nyugodt építkezésre készül. A nagy kérdés most az, hogy a kormány megszorításokat is belecsempész-e a csomagba, ugyanis az év első hónapjaiban elszállt a hiány, és elemzők szerint nem ússzuk meg az évet kiigazítás nélkül.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, Parragh László érdekeltségébe tartozó cégek nem fizették be a kötelező kamarai hozzájárulást, legalábbis a nyilvánosan elérhető nyilvántartás ezt mutatja. Parragh azt mondta, befizette, de lehet, hogy nem került még be a rendszerbe. A regisztrációs díj bevezetése óta folyamatos téma, hogy a vállalkozások nagy része nem hajlandó befizetni a minden cég számára kötelező hozzájárulást, ami miatt az elnök korábban azzal fenyegetőzött, hogy a vonakodó társaságokat törlik a cégjegyzékből.

Lázár János azt ígérte, 2015-től a kormány minden munkaképes magyarnak ad legalább közmunkát. Ez szigorúan véve azt jelenti, hogy egy éven belül 2-3 millió közmunkás rohangál Magyarországon, de nehéz elhinni, hogy erre gondolt az államtitkár. Sokkal reálisabb, hogy a közmunkások jelenlegi létszámát a két-háromszorosára emelnék. Az első abszurd, a második sokba kerül, és ugyancsak elrugaszkodott elképzelés.

Több mint 3400 milliárd forintnyi készpénz kering a magyar gazdaságban, az összeg majdnem 30 százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest. A hatalmas mennyiségű készpénz egyáltalán nem tesz jót az országnak, ám az emberek főként kényszerből készpénzeznek ennyit.

300 forinttal többet, összesen 7800 forintot költöttünk el tavaly a neten fejenként, így a magyarországi online kiskereskedelmi forgalom is várakozáson felül teljesített – adta hírül a héten az eNET. A szektor forgalma egy év alatt 40 milliárd forinttal nőtt, így meghaladta a 217 milliárd forintot. Ez a teljes ágazatra vetítve most 3,1 százalék eléréséhez volt elegendő.

A GVH által vizsgált, multilevel marketing módszerrel dolgozó cég hálózatépítésében vesz részt több ismert politikus, köztük Lamperth Mónika és Herényi Károly is – adta hírül az atv.hu. A cég, amely ellen tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt indult eljárás, többek között potencianövelőnek és vérnyomáscsökkentőnek mondott termékeket értékesít.

A mintegy 19 ezer számlából 1300-at zárolt, és 202 gyanús pénzügyi tranzakciót le is állított tavaly az Aif, a vatikáni Pénzügyi Információs Felügyelet. Az IOR vatikáni bank és a pápai állam pénzügyi tevékenységének átláthatóságára és a nemzetközi szabályozáshoz igazítása érdekében még XVI. Benedek által életre hívott Aif eredményeit elismeréssel fogadta az Európa Tanács Pénzmosás Elleni Bizottsága (Moneyval), de jelezték: még mindig fennáll a pénzmosás lehetősége.

Gigantikus napraforgó nőtt a bécsi szeméttelepen. A több mint 5 méteres szolárvirág egy olyan mesterséges építmény, amely reggel, ahogy felkel a nap, kibontja a szirmait, és a fény felé fordul. A napcellái egy ötfős család egész éves áramszükségletét képesek megtermelni.

A hét képe: Hétfőn lett 40 éves a Rubik-kocka, a magyar találmány a Google keresőjének nyitóoldalán is látható volt. Rubik Ernő 1974-ben állt elő a játékkal, ami később meghódította a világot. Kezdetben 23 másodperc alatt rakták ki a legjobbak, ma 7-8 másodperc alatt van a rekord. Egyes becslések szerint eddig körülbelül 500 millió példányt adtak el a kockából.
©

A hét mondata: "Az euró létrehozásakor az volt a cél, hogy legyen világpénz, törje meg a dollár egyeduralmát, de most az euró életben tartásáért küzdünk" – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az MR1-Kossuth rádiónak pénteken adott interjújában.

Aktuális Tündérmese Mutatók (ATM)

Márciusban a bruttó átlagkeresetek 2,8, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 6,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, és a nettó keresetek is ezzel azonos mértékben emelkedtek – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön kiadott jelentéséből.

 

Az év első három hónapjában több gyermek született, a halálozások száma csökkent, és többen kötöttek házasságot, mint az előző év azonos időszakában – közölte pénteki gyorsjelentésében a KSH. Az előzetes adatok szerint január és március között 21 274 gyermek született, 191-gyel, 0,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban. 1328-cal, 3,9 százalékkal kevesebben haltak meg, mint tavaly ilyenkor. A gyorsjelentés szerint az első negyedévben 4247 házasságkötés történt, csaknem 10 százalékkal, 380-nal több, mint a bázisidőszakban.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Plusztartalmakat is talál!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hatéves gyereket gázolt halálra a zebrán egy kamionos Romániában

Hatéves gyereket gázolt halálra a zebrán egy kamionos Romániában

Megerősítette Magyarország adósbesorolását a Fitch

Megerősítette Magyarország adósbesorolását a Fitch

Felfoghatatlan összeg ment el eddig határvédelemre

Felfoghatatlan összeg ment el eddig határvédelemre

Jön egy új reklámfajta a Facebookra, de ezt alighanem imádni fogja

Jön egy új reklámfajta a Facebookra, de ezt alighanem imádni fogja

A matek nem csal: ezért veszélyes a nyakló nélküli fiatalítás

A matek nem csal: ezért veszélyes a nyakló nélküli fiatalítás

Bonyolódik a választás Békéscsabán: az MSZP is bejelentette polgármesterjelöltjét

Bonyolódik a választás Békéscsabán: az MSZP is bejelentette polgármesterjelöltjét