szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Reklámadó, leállított fővárosi projektek, megugró olajár, adóelkerülő multik, Budapeste belopódzó Uber, a magyar kormányfő pedig egy számjegyű személyi jövedelemadót vizionál. A Danone budapesti gyára pedig bezár. Kövesse a tündérmese folytatását a hvg.hu-val!

A parlament a héten elfogadta a szakma által rendkívüli mértékben vitatott reklámadót. A tervezethez még az utolsó pillanatban, kedden este is nyújtottak be módosító indítványt. A módosítás szerint az előző év veszteségének felét lehetne leírni az adóalapból, ami a TV2-nek kedvez. A reklámadó mindeközben már Brüsszel nagyítója alatt van.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter előbb magához vonta, majd egy tollvonással le is állította a főváros rövid és középtávú uniós projektjeit, köztük a veszélyessé nyilvánított 3-as metró felújítását is. Budapest így a következő uniós költségvetési ciklusban, 2020-ig százmilliárdos nagyságrendű forrásoktól eshet el, mivel önerőből aligha képes a közlekedési fejlesztésekre.

Vizsgálatot indított az Európai Bizottság többek közt a Fiat, az Apple és a Starbucks vállalatbirodalmak ellen, mert a cégek alig adóznak. Az alacsony adókulcsot alkalmazó országokban – Írországban, Hollandiában és Luxemburgban – bejegyzett cégeiken keresztül úgy alakítják a pénzügyi tranzakcióikat, hogy az Apple, miközben a világ legdrágább cégeként ismert vállalat, az írországi részlegének köszönhetően – tavaly csak 2-3,7 százalékos társasági adót fizetett.

Az Orbán Győző tulajdonában álló, gánti székhelyű Dolomit Kőbányászati Kft. 2013-ban több mint 1,9 milliárd forintra növelte bevételét, miután az előző három évben összesen 924 millió forint nettó árbevételnövekményt tudott produkálni. A cég 2008 óta mintegy egymilliárd forint osztalékot fizetett ki a miniszterelnök apjának. A tavalyi eredmény után 300 millió forintot.

Bezár a Danone budapesti gyára, 155 dolgozót küldenek el. A cég közlése szerint a gyár kapacitáskihasználtsága kritikusan alacsony, így hosszú távon már nem tartható fenn, ezért a vállalat szerdán bemutatott terve szerint fokozatosan csökkentenék. A magyarországi piaci szereplők szerint már sejthető volt, hogy előbb-utóbb megszünteti a Danone az itteni tejtermékgyártást, az üzemi dolgozók és a menedzsment jó része viszont a bejelentés napjáig szinte semmit nem érzékelt a helyzetből.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a bankszövetséggel egyeztetett a devizahitelek kivezetésének lehetőségeiről kedden. Az NGM közleménye szerint a kormány célja változatlan: kivezetni a devizahiteleket a magyar pénzpiacról, figyelembe véve a hitelesek, az állam és a bankok érdekeit is.

Nagy valószínűséggel beteszi a lábát Budapestre a világ taxitársaságainak rémálma, az Uber. A cég mobiltelefonos alkalmazásaival berobbant a fuvarozási piacra, és ma már 36 ország 130 városában iktatja ki a taxitársaságokat a rendszerből azzal, hogy a kínálatot és a keresletet direktben képes összekapcsolni. Az utas így olcsóbban utazhat, az az autós pedig, aki 20 százalékot ad az alkalmazást működtető cégnek, kötetlenebbül fuvarozhat. A hírek szerint az Uber a héten magyarországi álláshelyeket hirdetett meg.

A legtöbb magyarországi céggel rendelkező országok listáján a második és harmadik helyen Ukrajna és Románia áll. A mintegy 9 ezer vállalkozásnak azonban alig negyede végez valóban munkát külföldön. Az utóbbi tíz évben bevett gyakorlattá vált, hogy a problémás cégeket (leginkább jelentős felhalmozott tartozás, illetve jogi felelősségre vonás elől menekülve) eladják a tartozással együtt egy-egy elérhetetlen külföldi magánszemélyeknek.


A hét képe: több százezer iraki menekült el otthonából a szélsőséges iszlamista ISIS szervezet támadása következtében. A szélsőségesek már az iraki főváros közelében járnak, a hírekre kilenchónapos csúcsra drágult a kőolaj, a magyar kutaknál is áremelkedés jöhet.
©

A hét mondása: “Szeretnénk, ha lehetne", ehhez azonban 4-6 százalékos gazdasági növekedésre lenne szükség a mostani 2-4 százalékos helyett. Mindezt Orbán Viktor kormányfő válaszolta egy pénteki rádióinterjúban arra a kérdésre, hogy lehetne-e egy számjegyű a személyi jövedelemadó.

Aktuális Tündérmese Mutatók (ATM)

A létminimum havi értéke 87 510 forint volt egy egyszemélyes háztartásban 2013-ban Magyarországon, az egy évvel korábbihoz képest 1,8 százalékkal nőtt – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Létminimum című, júniusban kiadott, évente megjelenő kiadványában. A járműgyártás, illetve a hozzá kapcsolódó beszállítói ágazatok termelése mellett a húsvéti ünnepek hatására az élelmiszeripari eladások is hozzájárultak ahhoz, hogy az ipari termelés áprilisban 10,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit és az előző hónappal összevetve 2,4 százalékkal nőtt –  jelentette a második becslés alapján csütörtökön a KSH. A most záruló tanévben a pedagógusok számának évek óta tartó csökkenése háromszázalékos növekedésre váltott – derül ki a KSH Magyarország, 2013 című kiadványából, amely szerint az országban folyamatosan nő az emberek iskolai végzettsége. Az árutonna-kilométerben mért szállítási teljesítmény tavaly 3,1 százalékkal emelkedett, és meghaladta az 50 milliárdot, de még mindig 3 százalékkal marad el a 2007-es teljesítménytől – áll a KSH Magyarország, 2013 című, most megjelent kiadványában. A mezőgazdasági termelői árak 8,9 százalékkal alacsonyabbak voltak áprilisban, mint egy évvel azelőtt, miután a növényi termékek ára 13,6 százalékkal csökkent, az élő állatok és állati termékek ára 0,9 százalékkal emelkedett – jelentette pénteken a KSH.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Plusztartalmakat is talál!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírusosoknak írtak letölthető betegtájékoztatót a Semmelweis Egyetem orvosai

Koronavírusosoknak írtak letölthető betegtájékoztatót a Semmelweis Egyetem orvosai

Megtalálták a világ legkisebb szitakötői közül is a legkisebbiket

Megtalálták a világ legkisebb szitakötői közül is a legkisebbiket

Cser-Palkovics: Nem a Fideszre és nem Orbán Viktorra tettem esküt

Cser-Palkovics: Nem a Fideszre és nem Orbán Viktorra tettem esküt