szerző:
hvg.hu

Szárnyaló magyar gazdaság, rejtélyes paksi atomvonat, az EU kínján hízó Svájc és Belarusz, inkább Londonban maradó külhoni magyarok, kissé drága gázcégek, romkocsmákban razziázó NAV-osok. A Nutella pedig lehet, hogy luxuscikk lesz. A hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Nyolc éve nem látott mértékben nőtt az idei második negyedévben a magyar gazdaság. A kiigazított adatok szerint 3,7 százalékos volt a növekedés az előző év hasonló időszakához képest, a gazdaságot az ipar és építőipar hajtotta.

Meddig mehet ilyen jól a magyar gazdaságnak?

Életre kel augusztus 15-ével a reklámadó. Médiavállalkozáskoknak kell fizetnük, az adózás alapjául a törvény a reklámokból származó árbevételt nevezte meg. Augusztus 20-ig be is kell fizetni az első részletet, amit a tavalyi, augusztus 15. és december 31. közötti reklámok nettó árbevételéből származtatnak. A reklámadó sávos, csak a félmilliárd forintos árbevétel felett kell fizetni. A fél és 5 milliárd forint közötti sávban 1 százalékot, az 5 és 10 milliárd forint között 10 százalékot, a 10-15 milliárdos sávban 20, 15-20 között 30, a 20 milliárd felett 40 százalékos az adó mértéke.

Kinek jó ez Ön szerint?

Egy friss MTA-kutatás szerint egyáltalán nem akarnak hazajönni a londoni magyarok, elégedettek kinti helyzetükkel. A válaszadók többsége saját gazdasági helyzetének javítása miatt ment el itthonról, ám a megkérdezettek negyede a politikai helyzetet is megjelölte, mint kiköltözést kiváltó okot.

Mi lesz, ha nem jönnek haza a külhoni magyarok?

Svájc és Belarusz lehet az uniós élelmiszertermékek oroszországi kitiltásának. fő nyertese. Mindeközben az EU már egyes termelőket megsegítene, az oroszok nem fizetik ki azt a hadihajót, amit a franciák építenek nekik, Navracsics Tibor külügyminiszter pedig már pénzt kér a magyar gazdáknak.

Mi lesz ennek a kakaskodásnak a vége?

Igencsak megnőtt az esélye annak, hogy a forint árfolyama soha nem látott mélységbe süllyed az euróval szemben, legalábbis a Bloomberg elemző cikke erre jutott a héten. A magyar fizetőeszköz sérülékeny, az orosz-ukrán válság, illetve a jegybank kommunikációja sem segít a helyzeten.

Meddig tolerálhatja a jegybank, illetve a kormány a gyengébb árfolyamot?

Akár 600 milliárd forinttal is többet fizethetett a kormány az E.On-nak, amikor 465 milliárd forintért megvette annak földgáz-nagykereskedő cégét, valamint gáztározóit – állítja az Átlátszó.hu azokra a hivatalos dokumentumokra hivatkozva, melyeket másfél évig tartó pereskedést követően nyilvánosságra kényszerített a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől. A per az állami bevásárlást megalapozó előterjesztések megismerhetővé tétele érdekében indult. A dokumentumokból kirajzolódik: az már a döntés előkészítésekor tudott volt, hogy a német multinacionális cégtől vásárolt pakk nem ér annyit, amennyit a kormány végül értük fizetett.

Mi következik ebből?

Oroszországba szállították a paksi atomerőmű 11 éve megsérült üzemanyag-kazettáit – jelentette be csütörtökön Pakson Hamvas István vezérigazgató. Az atomvonat útjára elmondása szerint "az elmúlt hetekben került sor", és a sugárzó törmelék a majaki feldolgozóba került. Az erről kiadott közlemény szerint az úthoz a szükséges magyar, ukrán és orosz hatósági engedélyek mellett az EURATOM Supply Agency ellenjegyzésével is rendelkeztek.

A bejelentésre azt követően került sor, hogy Jávor Benedek EP-képviselő blogján megjelent: Günther Oettinger uniós energiaügyi biztos az EP-képviselővel hivatalosan közölte, a sérült fűtőelemek elszállításának tényéről a magyar kormány csak néhány nappal a tervezett szállítás előtt tájékoztatta az Európai Bizottságot. Ugyanakkor, mivel nincsenek birtokában a szállításról, illetve az újrafeldolgozásról és elhelyezésről kötött szerződéseknek, így azt sem tudják megmondani, hogy azok megfelelnek-e az Euratom egyezménynek.

Mi lehet az igazság?

Elképzelhető, hogy megugrik a Nutella ára, ugyanis a világ legnagyobb mogyorótermelő országában, Törökországban a rossz időjárás miatt komoly terméskieséssel számolnak, ez pedig árfelhajtó hatással bír.

Mit fogunk enni a Nutella helyett, ha hihetetlen drága lesz?

A hét képe: múlt péntekről szombatra virradó éjszakán 110 NAV-ellenőr szállta meg Budapest belső kerületeinek népszerű – köztük a legexkluzívabb – vendéglátóhelyeit, romkocsmáit. A hatóság közleménye szerint az éjszaka előrehaladtával egyre gyakrabban nem adtak bizonylatot a vásárolt ételekről és még a legnevesebb helyek között is volt olyan, amelyik a második, harmadik ellenőrzésen is megbukott. Külön érdekességként kiemelték, hogy az ellenőrzés estéjén a vizsgált vendéglátóhelyek online pénztárgépei az előző hét péntekjéhez képest mintegy 30 százalék bevételnövekedést regisztráltak.
©

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Plusztartalmakat is talál!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Előkerült André Kertész radiátora, közben pár francia fotográfusról kiderült, hogy magyar

Előkerült André Kertész radiátora, közben pár francia fotográfusról kiderült, hogy magyar

Hamarosan ellenőrzés nélkül léphetünk át Horvátországba

Hamarosan ellenőrzés nélkül léphetünk át Horvátországba

Csütörtökön kihantolják és elszállítják Franco maradványait

Csütörtökön kihantolják és elszállítják Franco maradványait

Üres irattartókat talált Baranyi Krisztina a ferencvárosi hivatalban – fotó

Üres irattartókat talált Baranyi Krisztina a ferencvárosi hivatalban – fotó

Megzavarták Orbán Viktor beszédét - percről percre a parlament üléséről

Megzavarták Orbán Viktor beszédét - percről percre a parlament üléséről

A vádemelésnél tart a Kuciak-ügy, a vádlottak életfogytiglant is kaphatnak

A vádemelésnél tart a Kuciak-ügy, a vádlottak életfogytiglant is kaphatnak