szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Átlátszó.hu közérdekű adatigényléssel, két hónapnyi harc árán megszerezte azt a minisztériumi anyagot, ami a reklámadó bevezetését készítette elő.

A mellékleteivel és táblázataival és előlapjával együtt, összesen 14 oldalas előkészítő és a reklámadó bevezetését indokló minisztériumi anyagról, melyről a nyilvánosság csak Orbán Viktor elszólásából értesült. (A miniszterelnök két nappal a törvénymegszavazása után a szokásos péntek reggeli rádióműsorában azt mondta: “a háttérszámítások léteznek és nyilvánosak is“, sőt, azt is állította, hogy a szükséges szakmai egyeztetések is megtörténtek.)

A portál ezért közérdekű adatigénylést adott be a Miniszterelnökségre június 13-án, kérvén a háttérszámításokról szóló anyagot. Az adatigénylésre egy hónappal és egy nappal a törvényileg előírt válaszadási határidő letelte után azzal válaszoltak, hogy az adatigénylés címzettje a Nemzetgazdasági Minisztérium, és oda továbbították a kérést. (Ami azért furcsa az Átlátszó szerint, mert a törvényt L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára nyújtotta be a parlamentben.)

Amire újabb, közel egy hónap elteltével, augusztus 22-én meg is érkezett az Átlátszóhoz a “Háttértanulmány a reklámadó bevezetéséhez” című anyag – amit a portál hétfőn közzé is tett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Néhány esetben akár egy nyugdíjas is kaphat otthonfelújítási támogatást és hitelt

Néhány esetben akár egy nyugdíjas is kaphat otthonfelújítási támogatást és hitelt

Tízezrével állnak az eladatlan használt autók egy brit versenypályán

Tízezrével állnak az eladatlan használt autók egy brit versenypályán

Újabb elképesztő állapotú vágóhidat záratott be a Nébih – videó

Újabb elképesztő állapotú vágóhidat záratott be a Nébih – videó