szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A német autóipari vállalatok oroszországi érdekeltségei már megérezték a szankciókat - írja a német Automobilwoche online kiadása.

A Volkswagen a rubel gyengülése és a fizetőképes kereslet csökkenése miatt csökkentette oroszországi üzemének idei termelés-előrejelzését. A kalugai üzem az idén a tervezett 150 ezer autó helyett 120 ezret fog előállítani. A Moszkvától 190 kilométerre délkeletre fekvő városban a Volkswagen a VW Polo, VW Tiguan, Skoda Fabia és Skoda Octavia modelleket gyártja.

Július végéig a német autógyártók oroszországi termelése 14 százalékkal 286 ezerre csökkent. A legnagyobb csökkenést az Opel szenvedte el. Az Opel márka modelljeinek az eladása 17 százalékkal csökkent július végéig, az Oroszországban az Opel márkához tartozó Chevrolet eladásai pedig 23 százalékkal. "Az oroszországi helyzet kétségtelenül aggasztó" - mondta az Automobilwoche lapnak Peter Christian Küspert, az Opel csoport értékesítési igazgatója. "Az elmúlt hónapokban jelentősen visszaesett a forgalom, az ukrán válság pedig tovább növelte a bizonytalanságot" - mutatott rá.

A német autóipari beszállító vállalatok is oroszországi terveik felülvizsgálatára kényszerültek. "Terveint a fiók mélyére kerültek" - mondta az Automobilwoche lapnak a Kirchhoff alkatrészgyártó vállalat igazgatója Arndt G. Kirchhoff. A cég elhalasztotta egy oroszországi üzem létesítésére kiszemelt telek megvásárlását. Az Edscha autóipari berendezésgyártónál már jelentkeznek az első veszteségek is: "az elmúlt hónapkban erősen visszaesett a forgalmunk oroszországi ügyfeleinkkel és a tervezetthez képest már 30 százalék elmaradásunk van" - mondta Torsten Greiner vezérigazgató a lapnak.

Ralf Göttel, a Benteler Automotive vezérigazgatója konkrétumok említésen nélkül arról tájékoztatta az Automobilwoche lapot, hogy kalugai üzemükben már intézkedéseket voltak kénytelenek hozni a szankciók miatt. Stefan Bratzel, a Center of Automotive Management (CAM) autóipari kutatóintézet szakértője az Automobilwoche lapnak nem zárta ki a helyzet további romlásának lehetőségét. "Számos, általunk megkérdezett autóipari beszállító középvállalat állt már el korábbi oroszországi befektetési tervétől" - mondta. "Fennáll annak a veszélye, hogy a beszállítói láncon belül megrekednek a fejlesztések, ami nagyban károsíthatja az orosz gazdaságot. Az elkövetkező években egyre kevésbé lesz lehetséges ilyen környezetben autóipart kiépíteni" - mutatott rá.

A szakértő egyúttal figyelmeztetett az európai szankciókra adott válaszreakciók veszélyére is "Minden további nélkül el tudom képzelni, hogy Oroszország be fogja tiltani a külföldi járművek importját" - mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Milliárdos profitot termel a fizetős magyar egészségügy

Milliárdos profitot termel a fizetős magyar egészségügy

Másmilyen volt a Hold tegnap éjjel, mint szokott

Másmilyen volt a Hold tegnap éjjel, mint szokott

Szex, rock és ecset - Portréfilm a Rolling Stones gitárosáról

Szex, rock és ecset - Portréfilm a Rolling Stones gitárosáról