szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jegybank 19 millió forint bírságot szabott ki a MagNet Bankra a pénzmosás elleni törvény megsértése miatt. Az MNB a Bissau-guineai útlevelekkel megnyitott számlák ügyében folytatott vizsgálatot a banknál. A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzésére, illetve megakadályozására vonatkozó jogszabályi előírások betartását ellenőrizték.

Több hiányosságot találtak a MagNet Bank szűrési tevékenységénél, amelyet a nemzetközi szankciós listák alapján kell végezni az átutalások ellenőrzésekor.

Ugyancsak hiányos és hibás volt a vizsgált időszakban a tényleges tulajdonosi nyilatkozatok tartalma, így azok a számlanyitásoknál nem voltak teljesen alkalmasak az ügyfelek azonosításához.

A Bissau-guineai útlevelek felhasználásával történt számlanyitások esetében a MagNet Bank több ponton megsértette a pénzmosás elleni törvény azon előírásait, amelyek az ügyfelek azonosításra, illetve a személyazonosság igazolására vonatkoznak. A célvizsgálat a MagNet Bank saját belső vizsgálatának jogszabályszerűségét ugyancsak több ponton kifogásolta.

Azt is megállapították, hogy a törvény ellenére többször nem továbbították az illetékes hatóságnak a bank ügyintézőinek bejelentéseit.

Törvénysértést állapított meg az MNB amiatt is, hogy a bankbiztonsági szabályzatban a bankbiztonsági vezető munkájakor felmerülő működési kockázatokat a vizsgált időszakban egyáltalán nem szabályozták – itt banktitkokat, működési titkokat, adatvédelmet érintő kockázatokról van szó.

A jogsértések, hiányosságok miatt az MNB összesen 19 millió forint bírságot szabott ki, és kötelezte a MagNet Bankot, hogy indítsanak belső vizsgálatot a hiányosságok miatt, keressék meg a felelőst vagy felelősöket, és intézkedjenek velük szemben.

A MagNet Banknál azután indult vizsgálat, hogy tavasszal felmerült: Welsz Tamás néhai üzletember Bissau-guineai útlevelekkel üzletelt, és ilyen papírok segítségével nyithattak többen bankszámlát a pénzintézetnél. Az ügyben Simon Gábor egykori MSZP-alelnök neve ugyancsak felmerült, aki nem tudott pontosan elszámolni a számláin található összegekkel. A híresztelések szerint a szocialista politikus ugyancsak Bissau-guineai útlevéllel nyitott számlát, de ő, illetve ügyvédje ezt tagadta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dzsihadisták megtámadtak egy ENSZ-bázist és egy katonai támaszpontot Nigériában

Dzsihadisták megtámadtak egy ENSZ-bázist és egy katonai támaszpontot Nigériában

Novák: Függetlenként folytatják a munkát a Fidesz EP-képviselői

Novák: Függetlenként folytatják a munkát a Fidesz EP-képviselői

Karácsony szerint elkerülhetetlennek látszik a további szigorítás

Karácsony szerint elkerülhetetlennek látszik a további szigorítás