szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államokban a Fed dallasi részlege egy igen érdekes grafikont tett közzé, mely a foglalkoztatottsági adatokat mutatja be szektoronként felbontásban egészen 1850-ig visszamenőleg. A grafikonról az látszik, hogy míg a harmadik, vagyis a szolgáltató szektor folyamatosan bővül, addig az agrárium és az ipar aránya csökken a foglalkoztatottak arányát tekintve. Az újraiparosítást célul kitűző magyar kormány számára talán megszívlelendő lehet ez a mutató.

Egy igen érdekes grafikont tett közzé az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed dallasi részlege. Ez az a grafikon:

©

A grafikonon az látszik, hogy 1850 óta hogyan alakul a foglalkoztatottság az Egyesült Államokban, szektoronkénti felbontásban: mezőgazdaság, ipar, szolgáltató szektor aránya a foglalkoztatottságon belül. A grafikonról leolvasható, hogy míg a 19. században egyértelműen az agráriumban dolgozott a legtöbb amerikai, addig a technológiai fejlődéssel, a gépesítéssel ez az arány meredeken zuhanni kezdett, egyre kevesebb emberre volt szükség ahhoz, hogy előállítsák a szükséges élelmiszert. Az iparban dolgozók aránya ezalatt megduplázódott, és az 1960-as évekre érhette el a csúcspontját (a dolgozók körülbelül 30 százaléka munkálkodott ekkor az iparban).

Mindezekkel párhuzamosan ugyanakkor a szolgáltató szektor foglalkoztatottságon belüli aránya folyamatosan növekedett, és növekszik még ma is. A grafikon végén, 2010 tájékán ötből már minden negyedik amerikai a harmadik szektorban dolgozott.

A grafikont is tartalmazó tanulmányban a szerzők kiemelik, hogy mindez egy sztenderd fejlődési ciklus eredménye. Ahogy elkezd növekedni a gazdaság, úgy az ipar súlya is megnő a foglalkoztatottságon belül, ám ahogy érettebbé, fejlettebbé válik a gazdaság, úgy a szolgáltató szektor átveszi a vezetést.

Egy másik grafikon pedig azt mutatja, hogy ahogy egyre gazdagabbak lesznek az államok, úgy egyre inkább csökken az iparban, és egyre inkább nő a szolgáltató szektorban foglalkoztatottak aránya. Bal oldalon az iparban dolgozók arányának csökkenése látható a GDP növekedéséhez mérve, jobb oldalon ugyanez csak a szolgáltató szektorral:

©

A grafikonok már csak azért is érdekesek lehetnek Magyarország számára, mivel a magyar kormány újraiparosítási programot hirdetett, a termelésre fókuszálnak, ám minden bizonnyal a harmadik szektor az, ahova koncentrálni kellene, mivel a technológiai fejlődéssel – csakúgy, mint a mezőgazdaságnál – az iparban is kevesebb munkáskézre lehet szükség a jövőben.

A grafikonokat a Business Insideren láttuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!