szerző:
MTI

A Roszatom reaktorépítési projektjeit a Greenpeace szerint nem csupán a megfelelő biztonsági ellenőrzési mechanizmusok hiánya és biztonsági aggályok, de késedelmek és költségtúllépések is jellemzik, csakúgy, mint a nukleáris iparág minden más szereplőjét a világ bármely részén.

A Greenpeace környezetvédelmi szervezet felszólítja a kormányt, hogy álljon el a Roszatommal és az orosz állammal kötött paksi "paktumtól" - közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel. A környezetvédelmi szervezet a közlemény szerint hétfőn mutatta be A Roszatom kockázatai című új jelentését. A Roszatom a jelentés szerint átláthatatlanul működik, tevékenységeire, kiadásaira, vagyonfelhasználására vonatkozó adatait nem köteles közzétenni, állami kontroll alatt áll. A vállalat csak 2012-ben 2,97 milliárd euró állami támogatást kapott és emellett egyéb, közvetett támogatásokban is részesül.

A Roszatom reaktorépítési projektjeit a Greenpeace szerint nem csupán a megfelelő biztonsági ellenőrzési mechanizmusok hiánya és biztonsági aggályok, de késedelmek és költségtúllépések is jellemzik, csakúgy, mint a nukleáris iparág minden más szereplőjét a világ bármely részén. A környezetvédelmi szervezet Bulgáriát hozza fel példaként, ahol a közlemény szerint végül leállították a projektet, amikor "rádöbbentek", hogy a költségek időközben az eredetileg tervezett összeg kétszeresénél is nagyobbra nőttek. 

A Greenpeace szerint a Roszatom a valóságosnál több külföldi, építés alatt álló reaktorról beszél. Mint írják, a cég 2012-ben 30 építés alatt álló vagy aktív projektnek minősülő külföldi reaktorfejlesztésről számolt be, 2014-re azonban nyilvános honlapján már csupán 13 kivitelezés alatt álló reaktort említ. A valóságban a felsoroltak közül mindössze 4 áll építés alatt: kettő Kínában, egy Indiában, egy pedig Fehéroroszországban. Hasonló a helyzet az oroszországi belföldi projektekkel is, a 2008-as 42 reaktorról szóló tervhez képest jelenleg csak 9 blokk épül - írja közleményében a szervezet. 

A Roszatom súlyosan károsítja a környezetet és a létesítményei környékén élő emberek egészségét - állítja a környezetvédelmi szervezet. A majaki nukleárishulladékot-feldolgozó környékén, Muszlimovóban négyszer gyakoribb a rákbetegség és 25-ször több a genetikai rendellenesség, mint Oroszország többi részén, valamint a lakosság nagy többsége legalább öt súlyos betegségben szenved egyszerre.

"A Greenpeace felszólítja ezért a magyar kormányt, hogy álljon el minden Majakba induló szállítástól, és a paksi bővítéstől. Valamint felszólítjuk az Országos Atomenergia Hivatalt (OAH), a felelős kormányszerveket és mindkét paksi atomerőművi céget, hogy hozzák nyilvánosságra: milyen bizonyítékaik vannak arra, hogy a Magyarországról kiszállított sérült és kiégett fűtőelemek reprocesszálása során nem kerül radioaktív szennyeződés a környezetbe" - írja a szervezet. (A reprocesszálás a kiégett fűtőelemek feldolgozását, és a benne maradt, illetve az üzem során képződött hasadóanyagok újrahasznosítását jelenti.)

A Roszatom magyarországi tájékoztató oldalán, az atomenergiainfo.hu-n hétfőn azt írta, hogy az orosz állami atomenergetikai konszern és a Cseljabinszk megyei kormányzat jelenleg nagyszabású rehabilitációs programot valósít meg a Majak nukleáris hulladékot feldolgozó üzem által 1949 és 1957 között okozott nukleáris környezetszennyezés következményeinek felszámolása érdekében.A 2006 óta zajló program a szennyezett területek problémáinak végleges rendezését szolgálja. A 2004-es pozsonyi orosz-amerikai egyezmény alapján az orosz fűtőanyagot használó külföldi kutatóreaktorokban végrehajtott üzemanyagcseréből, illetve a magas dúsítottságú üzemanyag oroszországi feldolgozásra való visszaszállításából befolyt összegek egy részét rehabilitációs célra használják. 

"A Roszatom a helyi hatóságokkal karöltve, a Cseljabinszk megyei területek rehabilitációjára fordítja a tizennégy országból, köztük Magyarországról, a csillebérci kutatóreaktorból származó magas, 20 százalék feletti dúsítottságú urán üzemanyag visszaszállításából származó összegeket is csakúgy, mint azt a 2,2 millió dollárt, amelyet Magyarország fizetett a 2003-as paksi üzemzavar során keletkezett, besugárzott fűtőanyag 2014. júliusi visszaszállításáért" - írják. A Roszatom és a helyi hatóságok által megvalósuló rehabilitációs program segít az egészségügyi, szociális kérdések megoldásában, valamint az érintett területeken a részleges földhasználat engedélyezését is lehetővé teszi. 

A kiégett fűtőelemek feldolgozását végző Majak ma szigorúan ellenőrzött technológiát használ, miután Nagy-Britanniához vagy Franciaországhoz hasonlóan Oroszország is reprocesszálja a fűtőanyagot. Ráadásul Oroszország élen jár a negyedik generációs gyorsneutronos erőművek és az üzemanyagciklus zárását célzó kutatás-fejlesztésben, amely minimalizálja a keletkező nukleáris hulladék mennyiségét - írják.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Metróhoz ragasztották magukat és hidakat blokkolnak a környezetvédők Londonban

Metróhoz ragasztották magukat és hidakat blokkolnak a környezetvédők Londonban

Szívszorító felvétel: így néz ki most belülről a Notre-Dame (videó)

Szívszorító felvétel: így néz ki most belülről a Notre-Dame (videó)

Sárba írt üzenettel menekültek meg a krokodilok torkából

Sárba írt üzenettel menekültek meg a krokodilok torkából

Távozik a Vodafone Magyarország elnöke

Távozik a Vodafone Magyarország elnöke

Megszólalt az orgonista, aki épp Notre-Dame-ban játszott, amikor kiütött a tűz

Megszólalt az orgonista, aki épp Notre-Dame-ban játszott, amikor kiütött a tűz

Mégsem szűnik meg az ExperiDance

Mégsem szűnik meg az ExperiDance