szerző:
MTI / hvg.hu

Apróbb módosításokkal, de jogerősen helybenhagyta a nemzetközi kapcsolatokban elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója ellen indult büntetőügyben hozott elsőfokú, felmentő ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla a szerdai tárgyaláson.

Jogerősen felmentette Hernádi Zsolt Mol-vezérigazgatót a bíróság szerdán egy vesztegetés és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárásban.

Hernádi Zsolt ellen a Mol egyik részvényese – aki korábban a cég vezető jogtanácsosa volt –, terjesztett elő pótmagánvádat azt állítva, hogy az olajtársaság részvényeinek értéke azért csökkent jelentősen, mert a Mol tisztességtelen és törvénytelen módon jutott hozzá a horvát INA olajipari vállalat irányítási jogához. 

A Fővárosi Törvényszék idén májusban megszüntette az eljárást Hernádi Zsolt ellen a nemzetközi kapcsolatokban elkövetett hivatali vesztegetés bűntette miatt, a jelentős kárt okozó csalás és a különösen jelentős vagyoni hátrány okozása miatti vád alól pedig felmentette. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság határozatának formáját végzésre helyesbítette, valamint mellőzte a vagyon elleni bűncselekmények alól felmentő ítéleti rendelkezéseket – mondta el a bíró a szerdai tárgyaláson.

©

A Financial Times viszont még tavaly decemberben egy forrására hivatkozva azt írta, hogy az egész eljárás egy trükk, hiszen ha a magyar bíróság Hernádi javára dönt, akkor ezt az ítéletet el kell fogadniuk az európai uniós tagállamok bíróságainak – köztük a horvát igazságszolgáltatásnak – is, ezzel pedig gyakorlatilag semlegesíthető a Mol elnök-vezérigazgatója ellen Horvátországban kiadott elfogatóparancs.

Hernádi magyarországi ügye abban a kiszivárgott beszélgetésben is felbukkan, amelyet a lengyel Wprost című lap hozott le nyáron a lengyel állami olajtársaság vezérének, Jacek Krawiecnek és a lengyel kormányszóvivőnek, Paweł Graśnak a beszélgetéséről. A PKN Orlen olajvállalat igazgatója ebben a szövegben azt meséli, hogy Hernádi maga mesélte el neki, hogy a fenti üggyel érik el, hogy töröljék az európai elfogatóparancsot, és utazhat Európában. A lengyel cégvezető szerint Hernádi abba is beavatta, hogy saját munkatársának a felesége lesz az ügyben az ügyész. Ez mindenképpen pontatlanság a történetben, hiszen az értékesítési igazgató Galácz Ábel felesége nem az ügyész, hanem a pótmagánvádló, Bánhegyi Ilona.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!