szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Előszerződést kötöttek csütörtökön a Budapest Bank megvételére a magyar kormány és a tulajdonosok képviselői. Az átadás-átvételt jövő június végére zárhatják le – jelentette be a nemzetgazdasági miniszter a csütörtöki rendkívüli kormányszóvivői tájékoztatón. A vételárról egyelőre semmit sem mondtak.

Megveszi az állam a Budapest Bankot, csütörtökön már meg is kötötték az előszerződést a pénzintézet amerikai tulajdonosával, a GE Capitallal – jelentette be Varga Mihály csütörtökön délután. A szerződés véglegesítése csak ezután jön még, a bank átvilágítását valamint az adásvételt a tervek szerint 2015. június 30-án fejezik be. Az adásvételi szerződést viszont már január 16-ig le kell zárni egy csütörtöki kormányhatározat szerint.

A nemzetgazdasági miniszter többszöri kérdésre sem árulta el a vételárat. Arra hivatkozott, hogy a pontos összeg megállapításához szükség van a végleges átvilágítási jelentés lezárására, bár megjegyezte: könyv szerinti érték alapján megbecsülhető az ár.

©

A folyamat levezénylését a csütörtöki kormányhatározat a Miniszterelnökséget vezető miniszterre, vagyis Lázár Jánosra bízza. A miniszter gyakorolja az idén megvásárolt MKB Bank tulajdonosi jogainak nagy részét is, Németh Lászlónével együtt.

Népszabadság szerdán írta meg, hogy állami kézbe kerül a Budapest Bank, tegnap már csak a formális kormánydöntés volt hátra. A bank tulajdonosa, a GE Capital akkor még nem kommentálta az értesülést. Piaci források szerint a GE már régóta szeretett volna túladni a pénzintézeten, noha a bank nyereséges. Az amerikai anyavállalat fő profilja inkább ipari befektetésekből áll, és a pénzügyi szektorbeli befektetéseit állítólag régóta portfólióidegennek tartják a részvényesek.

Magántulajdonba adnák

A magyar állam nevében vásárlóként megjelenő Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Stratégiai csoport tagja. Az állami céget 1997-ben alapították a magyar vállalatok külföldi befektetéseinek elősegítésére. A cég a fejlesztési banktól kap majd hitelt a vásárláshoz, aminek egyik lehetséges magyarázata a magas államadósság lehet. Erről bővebben ebben a cikkünben olvashat. A kormányhatározat egyik érdekessége, hogy Lázárnak a Magyar Nemzeti Bankkal együttműködve kell előterjesztést készítenie a vételár finanszírozásáról.

A Portfolio néhány héttel ezelőtti becslései szerint a Budapest Bank önmagában 83-92 milliárd forintot ér. A portál most azt írja, hogy érdekeltségeivel együtt a bank fair értéke 110 milliárd forint körül lehet.

©

A bankvásárlásról szóló sajtótájékoztatón az NGM vezetőjétől megkérdezték, hogy összevonják-e később a Budapest Bankot az MKB-vel. Azt válaszolta, hogy erről még nem döntöttek. Varga Mihály megjegyezte: a magyar kormánynak nem célja, hogy hosszú távon állami tulajdonban tartsa a bankot. A cél az, hogy hosszú távon magántulajdonban legyen – tette hozzá.

A nagy bankrendszer-átalakítás

Arra a kérdésre, hogy vesz-e újabb bankokat a magyar állam a közeljövőben, a miniszter azt válaszolta: aktívan szeretnének részt venni a jövendőbeli bankrendszer kialakításában, és kívánatos lenne, ha a magyar bankok többsége magyar kézben lenne, de újabb eladott bankról egyelőre nem tud – mondta Varga Mihály.

A pénzintézet megvásárlása illeszkedik abba a bankvásárlási, illetve bankrendszer-átalakítási hullámba, mellyel a kormány 50 százalék fölé emelné a magyar tulajdon arányát a hazai bankrendszerben. Ezt a szintet elvileg már elérte az MKB Bank megvásárlásával, de Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter nemrég a Figyelőnek adott interjújában már arról beszélt: 70 százalék lenne az ideális.

Varga Mihály azt mondta, hogy a bankrendszer hazai és külföldi tulajdoni arányainak változtatása nem célja a kormánynak, csak egy eszköze, amellyel egyebek mellett a foglalkoztatottságot szeretnék növelni.

A nemzetgazdasági miniszter úgy vélte: bankrendszer a válság után nehezen fogadta el, hogy nagyobb részt kell vállalnia a közterhekből, emellett a szektor alig járult hozzá a hazai gazdaság növekedéséhez, a visszafogott hitelezés visszafogta a magyar gazdaság növekedési lendületét is. Korábban a magyar gazdaságon kívüli problémák bénították le az itthoni bankrendszert, a Budapest Bank megvétele azonban a gazdasági önállóság, cselekvőképesség visszanyerését is jelenti – vélte a tárcavezető. A miniszter azt mondta: a bank megszerzésével újabb lépést tett azért, hogy a magyar növekedés finanszírozása stabilabb lábakon álljon. Remélik, hogy versenyt tudnak generálni a szektorban, amelynek fő haszonélvezői az ügyfelek lesznek – tette hozzá.

Az állam tavaly szerzett 49 százalékos tulajdonrészt a Széchenyi Kereskedelmi Bankban és a Gránit Bankban. A bankszektor átalakításának része volt a Takarékbank többségi tulajdonának államosítása, majd gyors idei reprivatizálása is.

Jó bankot vesz meg a kormány

A Budapest Bank a teljes mérlegfőösszeg alapján a nyolcadik legnagyobb bank itthon, rendkívül erős a lakossági hitelezésben, erős az aktivitása a kis- és középvállalkozói hitelezésnél is – mondta Varga Mihály.

A Budapest Bank saját tőkéje tavaly valamivel több mint 154 milliárd forint volt, 2012-ben pedig meghaladta a 137 milliárdot. A pénzintézet mérleg szerinti eredménye tavaly 13 milliárd, 2012-ben 10 milliárd forint volt.

A Budapest Banknak négy leányvállalata van, mindegyik nyereséges: Budapest Autófinanszírozási Zrt., Budapest Eszközfinanszírozó Zrt., Budapest Lízing Zrt., Budapest Alapkezelő Zrt.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Emlékeznek arra, amikor Orbán azt mondta, hogy a Fidesz semmiképp sem lesz párt?

Emlékeznek arra, amikor Orbán azt mondta, hogy a Fidesz semmiképp sem lesz párt?

Angela Merkel harmadik koronavírus-tesztje is negatív lett

Angela Merkel harmadik koronavírus-tesztje is negatív lett

Munkahelyváltás és depresszió: megszólal a pszichológus

Munkahelyváltás és depresszió: megszólal a pszichológus