szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szerda reggeli, fogyasztói árakat kommentáló NGM-közleménnyel kapcsolatban pontosításokat kértünk a tárcától, hogyan is értették azt, hogy "az üzemanyag – mint meghatározó költségelem – árának csökkenése több termék és szolgáltatás árában is csökkenést kellene hogy eredményezzen". A tárca szerint a tavalyi harmadik negyedévben elindult üzemanyagár-csökkenés nem jelentkezett bizonyos termékek árában. A minisztérium szerint vizsgálatuk célja feltárni ezeknek a folyamatoknak a hátterét, a vizsgálat eredményének ismeretében lehet eldönteni, hogy van-e szükség kormányzati lépésre.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerda reggeli közleményében azt írta, hogy vizsgálják a fogyasztói árak várható alakulását, különös tekintettel az alacsony olaj- és üzemanyagárakra. Az üzemanyag – mint meghatározó költségelem – árának csökkenése ugyanis több termék és szolgáltatás árában is csökkenést kellene, hogy eredményezzen – írták.

A talányos megfogalmazás apropóján visszakérdeztünk az NGM-nél, hogy pontosan mit takar a vizsgálat, terveznek-e egyeztetést összehívni különböző szervezetekkel, hogy egyes szektorok csökkentsék áraikat, illetve hogy az NGM szerint hol kellene csökkeniük az áraknak, és mi alapján találja úgy az NGM, hogy adott esetben magasabbak lehetnek az árak az indokoltnál.

Az NGM-től megkeresésünkre azt válaszolták, hogy elemzőik fogják egy szakmai vizsgálat keretében feltárni a magyarországi infláció alakulásának hátterét. A minisztérium közlése szerint legközelebb a konvergenciaprogram tavaszi bemutatásakor, a többi makrogazdasági mutatóval együtt publikál a tárca új értéket az inflációs várakozásairól.

A vizsgálatra egyrészről azért van szükség az NGM szerint, mert a tavaly ősszel, a költségvetés benyújtásakor publikált 1,8 százalékos értéket – a korábban ismertetett okok miatt – erőteljesen lefelé mutató kockázatok övezik.

Másrészről a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint egyes termékcsoportok árai párhuzamosan mozogtak az üzemanyagok árával azok emelkedése esetén, ugyanakkor a tavalyi harmadik negyedévben elindult üzemanyagár-csökkenés nem jelentkezett ezen termékek árában az NGM szerint. A vizsgálat célja feltárni ezeknek a folyamatoknak a hátterét, a vizsgálat eredményének ismeretében lehet eldönteni, hogy van-e szükség kormányzati lépésre – zárul a minisztérium válasza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Készülőben a MacBook Air prémiumkiadása

Készülőben a MacBook Air prémiumkiadása

Úgy látszik, túl korán kezdtek el azzal riogatni, hogy a brit vírusmutáns halálosabb

Úgy látszik, túl korán kezdtek el azzal riogatni, hogy a brit vírusmutáns halálosabb

Karantén, maszkellenesség és halottak milliói: így pusztított száz éve a spanyolnátha

Karantén, maszkellenesség és halottak milliói: így pusztított száz éve a spanyolnátha