szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Becsületének és jó hírnevének állítólagos megsértése miatt fizettetne 3 milliót az adóhivatal az áfabotrányt kirobbantó Horváthtal és egy korrupciókutatóval is.

Becsületének és jó hírnevének állítólagos megsértése miatt 3 millió forintos sérelemdíj megfizetésére köteleztetné az adóhatóság az áfabotrányt 15 hónapja kirobbantó Horváth Andrást.

Ez abból a levélből derül ki, amelyet Horváth a minap kapott a Fővárosi Törvényszéktől. A levélben ott volt az adóhatóság keresete. A kereset aláírásának a napja ráadásul épp a Horváth Andrásnál – az adóhivatal által tett feljelentés alapján indult nyomozás során – tartott házkutatás egyéves évfordulójára esik.

Horváth a hvg.hu-val ismertette a nemrég kézhez vett levél tartalmát. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hosszasan felsorolja Horváthnak azokat a – újságokban, tévében, rádióban, tüntetéseken – kijelentéseit, amelyek a NAV szerint jó hírnevén, becsületén csorbát ejtettek. A volt adóhatósági dolgozó elmondása szerint a NAV azt szeretné elérni, hogy a bíróság kötelezze Horváthot elégtételre, fejezze ki sajnálkozását, kérjen elnézést kijelentései, az adóhivatal becsületének és személyiségi jogának megsértése, az MTI-ben saját költségén ezt tegye is közzé, ráadásul 3 millió forintos sérelemdíjat fizessen meg a NAV számára. Az adóhatóság jelzi egyúttal, hogy ha Horváth nem hagyja abba a nyilatkozgatását, akkor legközelebb a sérelemdíj nem fog megállni 3 millió forintnál.

Horváth a minap a Borsnak adott interjúban árulta el, hogy 15 hónapja nincs munkája, és a tartalékai lassan elfogynak. Az általa tett feljelentés nyomán indult nyomozásról érdemi hír nem jelent meg, csak annyi, hogy állítólag van egyetlen gyanúsított.

A NAV hosszasan sorolja, a kitiltási botrány kirobbanása (2014. október 16.) óta Horváthnak milyen kijelentései, milyen viselkedése ássa alá a NAV szerint a hatóságba vetett közbizalmat. Horváthnak felróják például a NAV elleni tüntetéseket is.

Elhallgattatnának mást is

De nem csak Horváthot rendszabályozná meg a NAV. Attól a Jávor Istvántól is 3 millió sérelemdíj megfizetését és bocsánatkérést várna el az adóhivatal, aki nemzetközileg elismert korrupciókutató, és aki a kitiltási botrány kipattanása óta tévében, rádióban szerepelt. A NAV felrója Jávornak például azt is, hogy hozzájárult a tüntetésekhez, de Jávor a hvg.hu-nak állította, évek, évtizedek óta nem volt egyetlen tüntetésen sem. A NAV azt is bűnként említi, hogy Jávor a Korrupcióellenes Szövetség tagja sajtóhírek szerint, ezzel szemben Jávor nem lépett be ebbe a tavaly ősszel létrejött szerveződésbe. „Elkezdődött a leszámolás” – így kommentálta a NAV ellene és Horváth elleni keresetét Jávor lapunknak.

A Fővárosi Törvényszék elsőre nem fogadta be a NAV keresetét, azt visszadobta, arra hivatkozva, hogy a NAV nem jelölte meg, az alperesek (Jávor és Horváth) pontosan milyen tettükkel, magatartásukkal, pontosan milyen kijelentésükkel a NAV pontosan milyen személyiségi jogát sértették meg. A törvényszék döntése ellen a NAV megfellebbezhet, de ki is javíthatja, pontosíthatja a beadványt 30 napon belül. Hogy így tesz-e a hivatal, arról megkérdeztük a NAV-ot, amint válaszolnak, cikkünket kiegészítjük.

A NAV nem csak Horváthnak és Jávornak ment neki. Az átlátszó.hu-t is beperelték, a lap egyik cikke miatt, amelyben egyik magas rangú NAV-vezető vizsgálatokat akadályozó tetteiről írt a lap. A portált 1 millió forintra perli a NAV szintén jó hírnév sértése miatt, még úgy is, hogy az átlátszó.hu szerint a NAV nem kért helyreigazítást a cikkük ellen korábban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
3,2 millió forintot fizetett valaki egy Radiohead-kazettáért

3,2 millió forintot fizetett valaki egy Radiohead-kazettáért

Főszerkesztőként csatlakozik a Telexhez Dull Szabolcs

Főszerkesztőként csatlakozik a Telexhez Dull Szabolcs

Különleges mozgású, rejtélyes hatbolygós rendszert fedeztek fel a csillagászok

Különleges mozgású, rejtélyes hatbolygós rendszert fedeztek fel a csillagászok