Napi: Azért van húshiány, mert tisztul a piac

Baromfihúsból hiány volt az utóbbi időben a budapesti piacokon, írja a Napi Gazdaság, amely szerint ez a húspiac tisztulásának a jele. Viszont egyből vissza is tértek a feketén árusított húsok.

  • MTI / hvg.hu MTI / hvg.hu
Napi: Azért van húshiány, mert tisztul a piac

Hatalmas mértékben tisztul a budapesti húspiac – írja a Napi Gazdaság hétfői számában. A lap írása szerint bizonyos baromfitermékekből hiány alakult ki az utóbbi hetekben a budapesti piacokon, szakértők szerint ennek hátterében a feketegazdaság visszaszorítása érdekében tett kormányzati intézkedések állnak, konkrétan az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) bevezetése. Viszont amikor kiderült, hogy az EKÁER még márciusig nem élesedik, csak tesztüzemmódban működik, a feketén behozott húsok visszatértek a piacra – írja a Napi.

Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke a lapnak elmondta, tagjaik közül néhányan érzékelték, hogy az általuk előállított friss hús iránt megnőtt a kereslet a budapesti régióban. Szerinte ez különösen annak fényében kedvező fejlemény, hogy korábban a tisztességes húsipari vállalatok szinten képtelenek voltak termékeiket értesíteni a régióban. 

A szövetség véleménye szerint ebben jelentős szerepe van a pénztárgépek online bekötésének, és annak, hogy az elmúlt időszakban a hatóságok szigorították a budapesti, illetve a főváros környéki hús nagy- és kiskereskedelmi egységek, hűtőházak, kisebb gyártó üzemek ellenőrzését. Az EKÁER hatásáról egyelőre korai lenne nyilatkozni, hiszen ez gyakorlatilag tesztüzemi rendszerben működik – tette hozzá Éder Tamás.

Útmutató cégvezetőknek

Útmutató cégvezetőknek

Aktuális pályázatok

Összefoglaló az aktív pályázatok legfontosabb feltételeiről: kik pályázhatnak, mekkora összeget lehet igényelni, mire fordítható az elnyert támogatás.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.