szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Baromfihúsból hiány volt az utóbbi időben a budapesti piacokon, írja a Napi Gazdaság, amely szerint ez a húspiac tisztulásának a jele. Viszont egyből vissza is tértek a feketén árusított húsok.

Hatalmas mértékben tisztul a budapesti húspiac – írja a Napi Gazdaság hétfői számában. A lap írása szerint bizonyos baromfitermékekből hiány alakult ki az utóbbi hetekben a budapesti piacokon, szakértők szerint ennek hátterében a feketegazdaság visszaszorítása érdekében tett kormányzati intézkedések állnak, konkrétan az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) bevezetése. Viszont amikor kiderült, hogy az EKÁER még márciusig nem élesedik, csak tesztüzemmódban működik, a feketén behozott húsok visszatértek a piacra – írja a Napi.

Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke a lapnak elmondta, tagjaik közül néhányan érzékelték, hogy az általuk előállított friss hús iránt megnőtt a kereslet a budapesti régióban. Szerinte ez különösen annak fényében kedvező fejlemény, hogy korábban a tisztességes húsipari vállalatok szinten képtelenek voltak termékeiket értesíteni a régióban. 

A szövetség véleménye szerint ebben jelentős szerepe van a pénztárgépek online bekötésének, és annak, hogy az elmúlt időszakban a hatóságok szigorították a budapesti, illetve a főváros környéki hús nagy- és kiskereskedelmi egységek, hűtőházak, kisebb gyártó üzemek ellenőrzését. Az EKÁER hatásáról egyelőre korai lenne nyilatkozni, hiszen ez gyakorlatilag tesztüzemi rendszerben működik – tette hozzá Éder Tamás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!