szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hiába lett olcsóbb Csehországban a telefonálás, ha a krumpli és a benzin meg annyit drágult, hogy meglehet: az éves prognózis is mehet a levesbe.

Májusban éves szinten 0,7 százalékra gyorsult az infláció Csehországban – közölte a cseh statisztikai hivatal (CSÚ) kedden Prágában. Tavaly október óta ez a legmagasabb éves infláció, miközben az egy hónappal korábbihoz képest a májusi infláció (éves szinten) 0,3 százalékkal ugrott feljebb. A legfőbb gond az, hogy az elemzők éves alacsonyabb inflációt vártak.

©

A statisztikusok szerint az új inflációs adat mögött az üzemanyagok folytatódó drágulását, valamint a drágább burgonyát, a cigarettát és a megdrágult gyógyfürdő szolgáltatásokat kell elsősorban keresni. Az üzemanyagok drágulása már harmadik hónapja tart, májusban áprilissal összevetve 2,2 százalékkal voltak az árak magasabbak. A burgonya ára 6,1 százalékkal emelkedett, de drágult a péksütemény, a csirkehús, a joghurt és az üdítőital is. A gyógyfürdők májusban 7,8 százalékkal voltak drágábbak, mint májusban. A cigaretták ára éves szinten 9 százalékkal volt magasabb májusban.

A másik oldalon májusban olcsóbbá vált a telefonálás és visszaesett a ruházati cikkek ára is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!