szerző:
MTI

A Magyar Nemzeti Bank közleményben reagált azokra a megjelent hírekre, miszerint a legfőbb ügyész felesége havi bruttó közel 5 millió forintért dolgozik a jegybanknak. Mint írták, szerintük az igazgatók a bankszektorban szokásos fizetéseket kapnak, Matolcsy és az alelnökök pedig még kevesebbet is, mint mások.

Átlátható és igazságos a bérezés a jegybankban, az igazgatók jövedelme megfelel a hazai bankszektorban adott átlagos vezetői javadalmazásnak, az MNB elnöke és alelnökei pedig az egyik legkevesebbet kereső jegybanki vezetők európai viszonylatban – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán azzal kapcsolatban, hogy korábban megjelent, Polt Péter legfőbb ügyész felesége, Polt-Palásti Mariann havi bruttó 4 millió 950 ezer forintos fizetést kap a jegybanktól.

A Demokratikus Koalíció az üggyel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a kétmillió forintos bérplafon intézményét 2010-ben az Orbán-kormány vezette be, de két év múlva ezt eltörölték. A párt szerint az MNB havi bérköltsége jelenleg több mint havi egymilliárd forint, és ez két és félszer annyi, mint 2010-ben.

Az MNB ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy valótlan információk jelentek meg a bank dolgozóinak bérezésével kapcsolatban "egyes ellenzéki pártoktól és a hozzájuk kötődő sajtóban", a jegybank igazgatóinak jövedelme ugyanis megfelel a hazai bankszektorban adott átlagos vezetői javadalmazásnak. Hozzátették, az MNB elnökének, alelnökeinek és a monetáris tanács tagjainak jövedelme a bankszektorban szokásos, hasonló beosztásban adott átlagos jövedelmeknek a negyedét-ötödét teszik ki, európai viszonylatban pedig Matolcsy György jegybankelnök és az MNB alelnökei az egyik legkevesebbet kereső jegybanki vezetők európai viszonylatban.

Az MNB hozzátette, egyébként csökkentették a felsővezetői pozíciók számát, a korábbi igazságtalan bónuszrendszert pedig teljes mértékben megszüntették, így jelenleg a vezetők fizetése 4 százalékkal még kevesebb összeget is tesz ki a 2009-es adatnál.

"Az MNB visszautasítja a megalapozatlan, pártpolitikai célú nyomásgyakorlást. A jegybanktörvény értelmében a Magyar Nemzeti Bank a törvényben foglalt feladatai végrehajtása során csak a jogszabályoknak van alárendelve, döntései meghozatalában független a kormánytól, egyúttal független a pénzpiaci lobbiktól és az ellenzéki pártoktól" – közölte a jegybank.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itt a kamerateszt: a legjobb iPhone vagy a bivalyerős Mate 20 Pro lő szebb képet?

Itt a kamerateszt: a legjobb iPhone vagy a bivalyerős Mate 20 Pro lő szebb képet?

Ezt a YouTube-trükköt kevesen ismerik, pedig nagyon hasznos

Ezt a YouTube-trükköt kevesen ismerik, pedig nagyon hasznos

A Momentum kiderítette, Németh Szilárdnak is van lakáskassza-megtakarítása

A Momentum kiderítette, Németh Szilárdnak is van lakáskassza-megtakarítása

Lefújták Radics Gigi arénás koncertjét

Lefújták Radics Gigi arénás koncertjét

A fél világ által vágyott munkakör jön a Sims játékba

A fél világ által vágyott munkakör jön a Sims játékba

Egyetlen mellrákszűrő busz készült el az 1,7 milliárdért megrendelt tízből

Egyetlen mellrákszűrő busz készült el az 1,7 milliárdért megrendelt tízből