szerző:
hvg.hu

Mindig is mondtuk, hogy a pénz az élet regulája: a kormány olyan sokat szórt el a húsgyárakra, hogy az már Brüsszelnek is szemet szúrt, a NAV belső ellenőreinek meg az, hogy egy tucat vámos milyen üzleti lehetőséget talált a cigibizniszben. Papcsák Ferenc havi 1,2 milliót talált az MNB-ben, a Fidesz pedig azt a maguk által hozott törvényt, amivel akár százezer családnál is ugorhatna a gyerek után járó kedvezmény. A hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Kiderült, hogy Brüsszel vizsgálódik, mert a kormány 2013-ban sokmilliárd forintot költött arra, hogy megmentse az összeomlástól a pápai, a gyulai és a kaposvári húsgyárat. Ma már a cégek eredményein is jól látszik, hogy épeszű piaci befektető egyik cégre se adott volna milliárdokat – nem úgy, mint a kormány. Nagyon gyanús, hogy nem üzleti megfontolásból, hanem politikai érdekek miatt döntött így, és ez tiltott állami támogatás, simán lehet még belőle uniós szankció. A tiltott állami támogatással ugye az a baj, hogy a megtámogatott cégen kívül mindenki másnak, a versenytársaknak és dolgozóiknak súlyos kárt okoz.

Mi történt? Fejtsük meg!

A hét képe: Boston visszalépett az olimpiától
©

A NAV korábban kikérte magának, ha a szervezetét érintő korrupciót szóba hozta bárki, a héten aztán ő maga hozta nyilvánosságra, hogy a saját hivatásos állományába tartozó pénzügyőrök ellen indult büntetőeljárás, amelyben maga az adóhatóság is részt vesz. Nemsokára kiderült, hogy a gyanú szerint dohánycsempészeket segítettek a NAV pénzügyőrei. A TEK videót is közzétett az érintettek csütörtöki elfogásáról. A Nemzetgazdasági Minisztérium pedig rápirított a NAV-ra az eset miatt, és zéró toleranciát kiáltott a korrupcióban részt vevőkkel szemben. Tállai Andrásnak – ha valóban igaz, hogy esélyes a Vida Ildikó távozásával megüresedett NAV-elnöki posztra – lesz dolga.

A NAV-nál ami most történik:

Egy nappal az után, hogy a Magyar Nemzet ráirányította a figyelmet – az amúgy régóta tudott dologra –, hogy adóazonosító jel hiányában jövőre már ugrik a gyerekes szülőknek járó családi adó- és járulékkedvezmény, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette, visszatáncolnak ettől az elvárástól. Mert 800 ezer gyereknek nincs adóazonosító jele, és ősszel így tumultus lenne az adóhivatali irodákban. Azt a törvényt fogják visszavonni, amelyet ők maguk hoztak amúgy.

Ez így

Nem kell nagyon megszakadnia a munkában, és ezért még havi bruttó 1,2 millió forintot is kap Papcsák Ferenc, aki a jegybank felügyelőbizottságának elnöke lett. A jegybank egyelőre nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy Papcsáknak le kell-e mondania országgyűlési képviselőségéről (ami körülbelül 900 ezret hoz a konyhájára). Az fb többi tagjának illetménye 800 ezer forint lesz havonta.

Ez a lépés

Sörcsörte: Dávid nyerésre áll Góliáttal szemben. Már felbukkanásával megrángatta az oroszlán bajszát az Igazi Csíki Sör, amely a Heineken Ciuc (csíki) Prémium sörére licitált rá, erre a holland márka rögtön bírósághoz fordult. Eddig 3:1 a kis, székelyföldi sörfőzdének, de a meccs elmehet akár az Európai Bíróságig is. A kis sörgyár rafinált tulajdonosa erre is gondolhatott, amikor felerészben hollandként indította el a cégét – és így a bíróság előtt egy holland cég fog perben állni egy részben holland céggel.

Ezek után

Nem telik el úgy hét, hogy az Uber és a taxisok, újabban pedig az Airbnb és a helyi turisztikai adókat féltő városok össze ne csapnának egymással. A szemünk előtt egy újabb géprombolási csata kezd kibontakozni, a potenciálisan vesztes oldalon állók félelmükben az újítások ellen fordulnak. Most ugyan nem gépek összetörését tervezik, de az érdekcsoportok szervezett lobbija, az egységes fellépés részben arra irányul, hogy a „megosztásból élők” dolgát alaposan megnehezítsék. Új adókat vezetnek be, a régieket igyekeznek megemelni, nehezítik a szabályokat, vagyis rontják a megosztáson alapuló új gazdaság vállalkozóinak boldogulását. Az ellenállás érthető, ahogy a taxisok példája is mutatja, a „sharing economy” nagyon gyorsan át tudja rajzolni a térképeket, és ez sokak biztosnak hitt megélhetését veszélyezteti. A felmérések szerint azonban az új modell megállíthatatlanul tör előre.

Ön mennyire modern? Vállalná, hogy nem vesz hűtőt, csak a szomszédok jégszekrényében bérel pár forintért helyet az igényei szerint?

Az eurózóna felől nem vonultak el a fellegek. Éles kritikát fogalmazott meg az eurózónával szemben egy neves német gazdaságszociológus, aki szerint az eurózóna olyan hiba, amit nem lehet kijavítani. „Senki nem meri kimondani, hogy a mai problémák gyökerét az euróban kell keresni, ami kizárólag a németek érdeke. Ha ezt valaki Németországban megteszi, az emberek húzzák a szájukat, és európai értékekről kezdenek el beszélni” – mondta a hvg.hu-nak Wolfgang Streeck gazdaságszociológus, aki szerint lehet az Európai Uniót romantizálni, de nincs sok értelme. Aki nem találta Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét elég provokatívnak, az ki ne hagyja ezt az interjút, melyet az elmúlt hónapok egyik legnépszerűbb német könyvének szerzőjével készítettünk kölni irodájában. Közben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) beintett a görögöknek, nem vesz részt az újabb mentőmanőverben. Az IMF igazgatótanácsa úgy véli, Görögország súlyos adóssága és gyenge hajlandósága a reformok bevezetésére kizárja, hogy a nemzetközi szervezet bekapcsolódjon egy harmadik mentőcsomagba. A hír különösen kényelmetlenül érinti Németországot, ahol a hivatalos vélemények szerint az IMF részvétele nélkül a Bundestag aligha adja áldását a most formálódó, 86 milliárd eurós hitelcsomagra.

Az eurózóna

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Ha a cikkre az ismerősei figyelmét is felhívná, akkor a "Megosztom"-ra is kattintson! A közösségi oldalon plusztartalmakat is talál.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Dagi, bajszos, szerencsétlen: biztosan nem lehet igazi hős

Dagi, bajszos, szerencsétlen: biztosan nem lehet igazi hős

Fellélegezhetnek a WhatsApp felhasználói, hirdetésmentes marad a platform

Fellélegezhetnek a WhatsApp felhasználói, hirdetésmentes marad a platform

Fáj a szex a férfinak? Ne halogassa, menjen orvoshoz!

Fáj a szex a férfinak? Ne halogassa, menjen orvoshoz!

Hasznos lehet 7 éves gyerekeknél az fMRI-vizsgálat, már évekkel korábban jelezheti a depressziót

Hasznos lehet 7 éves gyerekeknél az fMRI-vizsgálat, már évekkel korábban jelezheti a depressziót

Putyin szerint nem lenne jó, ha valaki korlátlan ideig vezető maradhatna

Putyin szerint nem lenne jó, ha valaki korlátlan ideig vezető maradhatna

Az 1000 évig élő fa titka az, hogy egyszerűen nincs beprogramozva az öregedésre

Az 1000 évig élő fa titka az, hogy egyszerűen nincs beprogramozva az öregedésre