szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nemzetgazdasági miniszter nem számít arra, hogy a Fitch Ratings felminősíti Magyarországot pénteken. Varga Mihály az M1-en azt mondta, mivel a Fitch minősítése eleve pozitív kilátású, így érdemi változásra most nem lehet számítani.

Rossz hírt kaphatott Varga Mihály a Fitch Ratingstől. A nemzetközi hitelminősítőnek ma, november 20-án kell jelentést tennie a magyar adósbesorolás hogylétéről, és az érintett kormánynak jellemzően a jelentés publikálása előtt szólnak a végeredményről.

Ennek alapján, ha Varga Mihály ma azt nyilatkozta, hogy nem számít felminősítésre, akkor valószínűleg megsúgták neki, hogy nem lesz. Pedig a kormánypárt nagyon várja már egy ideje, Varga is bizakodott még nemrég, és londoni elemzők is felminősítésre számítottak.

A Fitch Ratings irodaháza
©

A miniszter szerint ugyanakkor Magyarország gazdasági teljesítménye már önmagában indokolná a minősítések javítását. Felidézte, az elmúlt hónapokban a nagy hitelminősítők a várakozásaikat pozitívra javították, ezzel az ország államadós-minősítése mindenhol pozitív kilátással szerepel. Természetesen jó lenne, ha hitelminősítési változás is történne, "de én most a magam felmérése alapján nem számítok erre" – mondta.

Megjegyezte azt is, Magyarország most is befektetési célpont, az elmúlt hónapokban nagyon sok külföldi beruházás indult el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezer villanybiciklire még idén küldhetik az állami támogatást

Ezer villanybiciklire még idén küldhetik az állami támogatást

Rudolf Péter az SZFE-ről: A megosztottság egyszerűsít

Rudolf Péter az SZFE-ről: A megosztottság egyszerűsít

Nem a köhögés a koronavírus-fertőzöttség leggyakoribb tünete

Nem a köhögés a koronavírus-fertőzöttség leggyakoribb tünete