szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még a templomban is mobilfizetéssel adakoznak, az ATM olyan ritka, mint a telefonfülke.

Svédországban jó ideje egyre kisebb szerepet játszik a készpénz használata, a bankók és érmék visszaszorulása azonban most már nagyon szembetűnő. Ahogy a Business Insider írja, az üzleteknek már jelentős része nem fogadja el (fizikailag) a svéd koronát, az ATM-ek pedig olyan ritkák, mint az utcai telefonfülkék. Nincs is rájuk szükség, mert a készpénzfelvétel már eddig sem volt jelentős, de egy év alatt további 11 százalékkal esett az ATM-tranzakciók száma.

A templomba járók mobiltelefonos applikáción keresztül adakoznak az egyháznak, Stockholmban pedig még a hajléktalanújságot kínálóknál is van mobilterminál, vagy a lapért kért 50 koronát sms-ben is képesek fogadni.

©

A Bloomberg összefoglalója nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy az érmék és papírpénzek Svédországban mindössze a gazdaság 2,7 százalékát képviselték már 3 évvel ezelőtt is, miközben az euróövezet átlaga 9,8 százalék volt. Björn Ulvaeus, a nyolcvanas évek legendás svéd együttesének, az Abbának a tagja (amellett, hogy a banda történetét bemutató, saját múzeumában természetesen nem fogad el készpénzt) egy évig élt csak bankkártyával és mobilfizetési megoldásokkal, és azt mondta, az egyetlen nehézséget az üzleteknél a bevásárlókocsik bérlése okozta neki.

A négy vezető svédországi bank közül már három drasztikusan, 65-75 százalékkal csökkentette azoknak a fiókoknak a számát, ahol fizikailag pénzt hajlandó kezelni.

A jegybankban persze tapsolnak örömükben, a pénz útjának digitalizálása ugyanis azt jelenti, hogy minden tranzakciónak nyoma marad, és még a jutalékot is befizetik utánuk.

Eközben július óta a svéd kamatok a negatív tartományba csúsztak, a számlatulajdonosok tehát fizetnek a bankuknak, hogy az tárolja (vagy fialtassa) a pénzüket. Ebben a helyzetben dönthetnek: vagy elköltik a pénzüket, vagy a számlaegyenlegük fokozatos olvadásával kell szembenézniük.

A Business Insidernek nyilatkozó egyik szakértő, Nick Giambruno szerint ez a konstelláció egyenesen „átverés”. Ha ugyanis a készpénz használata egyre nehezebbé válik, akkor nagyon nem éri meg ebben a formában tartani, ha viszont a bankban marad, akkor költeni kell, máskülönben elfogy. Ez pedig összességében a tökéletes ösztönző arra, hogy a lakossági költések felpörgetésével stimulálják az ország gazdaságát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!