szerző:
Vitéz F. Ibolya
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem csak építőipari és agrárbirodalmat épít a miniszterelnöki bizalmas, Mészáros Lőrinc. A HVG birtokába jutott dokumentumok szerint nagyobb pályán játszik.

„A megbízó rendelkezik pénzügyi forrással” – áll a leggazdagabb magyar vállalkozók listájára katapultált felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc fő érdekeltsége, a Mészáros és Mészáros Kft. által kötött szerződésben. Efelől nincs kétsége senkinek, aki az utóbbi években már milliárdos állami megrendelésekhez jutott Mészáros és Mészáros Kft. mérlegeit valaha is bogarászta. A cég a Fidesz kormányra kerülése után, 2010 és 2013 között árbevételét évről évre megduplázva már 10 milliárd forint körüli forgalomnál tart, és a Mészáros família összesen durván 2 milliárd forint osztalékot vett ki ebből az egyetlen cégéből. A többi, zömmel az agrárbizniszben utazó társaság eddig vegyesen teljesített, bár azok állami támogatása önmagában is százmilliós nagyságrendű (lásd táblázatunkat). Mészáros vagyonát, a földbirtokait is beleszámítva, már 7 milliárd közelébe becsülte legutóbb a Népszabadság.

A cégbirodalom egyre nő, egy ideje felszámolásba dőlt cégek vagyonával gyarapszik. A fent idézett kontraktusban szereplő „forrás” arra szolgál, hogy az ügylettel megbízott faktorcég megszerezze a vállalkozó által kiszemelt ingatlanokat, termelőegységeket a Mészáros és Mészáros Kft. vagy a felcsúti polgármester más érdekeltsége számára. Persze diszkontáron. Ilyen szerzemény a veszprémi székhelyű, a liechtensteini Interpignic AG tulajdonában álló Balaton Húsipari Kft., amely még 2009-ben vérzett el. A felszámoló Economix Zrt. a húsüzem-áruház ingatlankomplexumot 2009 vége felé 1,6 milliárd forintért hirdette eladásra, néhány hónappal később 1,2 milliárddal próbálkozott, majd 2010-ben hirtelen 470 millióra esett a kikiáltási ár. A Mészáros Lőrinc sertései után nyomozó hvg.hu cikke szerint a Balaton Húsipari Kft. jelzálog-hitelezője a Kinizsi Bank volt, tőle kellett megszerezni a követelést. A fedezet, az üzem végül a Mészáros érdekeltségébe tartozó Búzakalász 66 Kft.-nél landolt. Az üzlet nem tűnik rossznak, hiszen a vételár, mint láttuk, néhány hónap alatt csaknem a negyedére esett. A veszprémi üzem bázisán Mészáros Búzakalász 66 Kft.-je 2013-ban megalapította a Bakony Hús Kft.-t, és szinte nyomban nagy üzletláncok beszállítója lett.

Mészáros Lőrinc a felcsúti Puskás-stadionban
©

A vagyongyarapításnak a már említett szerződés alapján intézményesített rendje alakult ki. A Mészáros és Mészáros 2013 augusztusában keretmegállapodást kötött egy faktorcéggel „különböző követelésvásárlási ügyletek lebonyolítására”. A faktorcég beiktatása azért szükséges, mert a követelésvásárlás engedélyhez kötött tevékenység, a közvetítő feladata pedig annak elősegítése, hogy a „követelések mögötti fedezetek adott társaságokhoz kerüljenek, akik azt működtetik, felhasználják”. Ezt a kitételt a HVG által megkérdezett felszámolók nem tudták értelmezni, mondván: a követelés megvásárlása alapesetben nem garancia a vagyon megszerzésére. Azzal csak a hitelezők közé kerül be a vevő, akinek meg kell nyernie a felszámolási árverést vagy pályázatot, és ki kell fizetnie a vételárat ahhoz, hogy birtokon belülre kerüljön.

Bármit jelentsen is az „elősegítés”, a bicskei ásványvíztermelő Vivien Zrt.-nél már alkalmazták ezt a koreográfiát. A faktorcég megbízást kapott arra, hogy a jelzáloggal rendelkező Magyar Ásványvíz Zrt.-nek, a Viviennel szembeni követelése fejében, 110 millió forintot fizessen ki. (Meglehet, a követelésvásárlás futószalagszerűen megy – legalábbis ezt jelzi, hogy a faktorcég engedélyt kapott megbízójától, hogy a Magyar Ásványvíz kifizetéséig szabadon maradt pénzből százmilliót egy másik ügylethez, egy Erste-követelés megvásárlásához használjon fel.) Gyorsan pörögtek az események a bicskei cég háza táján: a Magyar Ásványvíz 2013 szeptemberében lépett a Vivien bő 3 hektáros területére jelzálogjoggal bíró Buda Takarékszövetkezeti Hitelintézet helyébe, novemberben a Vivien felszámolásba dőlt, a konkrét követelésvásárlásra pedig december elején kelt a megbízás.

A felszámoló csak tavaly tavasszal hirdette meg a vagyont, de az akkori, 211 milliós irányáron nem akadt rá jelentkező, az év végén kiírt újabb pályázatban aztán 190 millióra szelídült az ár. Hogy ennyiért kelt-e el az ásványvizes vagyon, vagy ennél is kevesebbért, azt a Vivien felszámolója, a Novum Zrt. nem árulta el. Az üzlet azonban sebesen nyélbe üttetett: a pályázat eredményhirdetése idén január 26-án történt meg, a Vivien ingatlanának tulajdoni lapjára pedig már február 2-án rákerült a Mészáros-féle Búzakalász 66 neve.

A Bicske és Felcsút környékén birtokokat halmozó Mészárosnak nem mindenütt van szüksége hasonló erőfeszítésre. A Tolnay Tibor-féle Magyar Építő Zrt. megvételével, az aranyat érő magasépítő-referenciákon túl, 1,7 milliárd forint jelzáloghoz is hozzájutott az ugyancsak Tolnay részérdekeltségébe tartozó Bicske-M1 Ipari Park Logisztikai Központ Kft. és egyben a Covent Tőkebefektető Zrt. vagyonára. Lényegében az M1-es autópálya 48. kilométerkövénél, a sztráda két oldalán elterülő, ipari parkká alakított területről van szó. A durván 50 hektárt és az azon lévő építményeket most együttesen 800 millióra tartja a felszámoló, megvásárlásukra május közepéig lehet pályázni. Mészáros terjeszkedési irányába éppenséggel beleillene a park, amelyben friss ásványvizes érdekeltsége, a Vivienvíz Kft. is működik.

Ugyancsak a Bicske–Felcsút–Csabdi Bermuda-háromszögbe illik a 300 millió euróból tervezett luxusgolffalu területe. A 280 hektáros óriásprojektet menedzselő Oak Valley Kft. és leánycége, a Packard Hills Kft. anélkül került felszámolás alá, hogy belekezdtek volna a nagyszabású építkezésbe. Az ingatlanbefektetők felhajtójaként ismert Ari Yom-Tovhoz kötött, formálisan a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Golf Paradise Village Ltd. tulajdonában álló Oak Valley 2011 októberében vált fizetésképtelenné, csaknem 3 milliárd forint adósságot felhalmozva. Üzletrészére akkor az MKB Bank zálogjoga volt bejegyezve.

A Mészáros és Mészáros Kft. 2013 augusztusában megbízta a faktorcéget, hogy az Oak Valleyvel és a Packard Hills Kft.-vel szembeni követelést megvásárolja, majd „közreműködjön abban, hogy a követelés fedezeteként szolgáló vagyontárgyak a megbízó, illetve az általa megjelölt harmadik személy tulajdonába kerülhessenek”. A követelésvásárlásra a 300 millió forintot előre meg is fizette. Az Oak Valley esetében a felszámoló által 2012-ben és a rá következő évben is meghirdetett 177 hektárnyi terület nagyobb része Bicske, kisebb része Alcsútdoboz külterületén fekszik. Az ingatlanokat első nekifutásra 2,8 milliárd forintra tartotta a felszámoló, de 2013 vége felé már csak 700 milliónál tartott az irányár. A felszámoló Cont(Ó)-Roll Kft.-nél úgy nyilatkoztak, a teljes terület elkelt, de arra nem válaszoltak, hogyan és kinek adták el. A hvg.hu korábbi kutakodása 11 hektárnyi, árverésen kívül a Mészáros-birodalomhoz jutott földdarabot lelt fel, Ferenczi Krisztina Narancsbőr című könyvében pedig az áll, hogy a megálmodott golffaluból 165 hektár került Mészáros érdekeltségébe, még 2013 szeptemberében.

Annyi biztos, hogy ez még nem a végeredmény, mivel az Oak Valley fejlesztőtársa, a Packard Hills csak tavaly januárban került felszámolás alá. A Cégközlönyben nincs nyoma, hogy a leánycég ingatlanait nyilvánosan meghirdette volna a felszámoló MHZ Kft. Molnár István felszámolóbiztos a HVG kérdésére közölte, hogy a cég ingatlanvagyonát értékesítette, de elzárkózott a területnagyságot, az eladás módját és a vevő kilétét firtató kérdések megválaszolásától, leszögezve, hogy a csődtörvény 49. paragrafusának megfelelően járt el. Ennek alapján, ha az értékesítendő vagyon föld, akkor eltérhetnek a fő szabálytól, azaz a nyilvános árveréstől vagy pályázattól. Földet azonban ilyen esetben sem szerezhet más, mint jelzálogbank – csupán egy évre –, illetve földműves. Ők is csak akkor, ha a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet nem él – minden magyarországi földdarabra érvényes – elővásárlási jogával. Mészárosék esetében ezt nem tartotta szükségesnek.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Furmintos hétvége

Furmintos hétvége

Játékkonzol vagy valami más? Nagy bejelentéssel a készül Google

Játékkonzol vagy valami más? Nagy bejelentéssel a készül Google

Olcsóbb változata is van a Xiaomi új csúcstelefonjának, ráadásul a Qualcomm vadonatúj lapkakészlete került bele

Olcsóbb változata is van a Xiaomi új csúcstelefonjának, ráadásul a Qualcomm vadonatúj lapkakészlete került bele

Már nem sokáig lesz az étlapon a dupla ír-holland szendvics

Már nem sokáig lesz az étlapon a dupla ír-holland szendvics

Közös közleményig jutott el May és Juncker, áttörésig nem

Közös közleményig jutott el May és Juncker, áttörésig nem

60 óra közmunkára megy az MSZP alelnöke

60 óra közmunkára megy az MSZP alelnöke