szerző:
hvg.hu

Minden eladott kötvény után 9 millió forint haszna van az ezzel foglalkozó társaságoknak, amelyek így vagy úgy, de egyaránt kötődnek Habony Árpádhoz és Rogán Antalhoz. A hírbe hozott üzletemberek cáfolnak.

A letelepedési kötvénnyel foglalkozó ügynököket személyes szálak fűzik Habony Árpádhoz, illetve a letelepedési kötvénnyel kapcsolatos jogszabály előterjesztőjéhez, Rogán Antalhoz írja a Heti Válasz e heti számában.

A lap azt írja, hogy a letelepedési kötvények esetében a pénzes bevándorlók által a letelepedésért befizetett pénz igazából a magánügynökségekhez, és nem az államhoz kerül, a közvetítők pedig két-három jogcímen szedhetnek pénzt a tartózkodási engedélyt kérőktől: a 300 ezer eurós kötvényeket az állam 271 ezer euróért adja át az ügynököknek, akik viszont 300 ezerért értékesítik azt, 29 ezer eurónyi (több mint 9 millió forintnyi) tiszta bevételre szert téve. Emellett 40-50 ezer eurós ügyintézési díjat is elkérnek és öt év után a visszajáró pénzből is lecsíphetnek még.

A lap ír arról, hogy a kínai állampolgárok beutaztatását a kajmán-szigeteki Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) szervezi, sőt a kínai stáb kezdeményezte az egész kötvénykonstrukciót Rogán Antalnál is. Az iszlám országok állampolgárait egy Magyarországon bejegyzett cég, az Arton Capital intézi, az oroszok és más volt szovjet országok polgárainak letelepedési kötvényét viszont egy Liechtensteinben bejegyzett VolDan Investments nevű cég szervezi.

A lap szerint a HSSDF kínai vezérkara 2013-ban Habony Árpád közreműködésével akarta megvásárolni a TV2-t, az Arton Capitalnak pedig ugyanaz az ügyvédje, aki Habony médiavállalatának megszerezte a 888.hu domainnevet, illetve aki Rogán Antal vezetése idején dolgozott már a Fidesz frakciójának és a belvárosi önkormányzat cégeinek is.

A VolDan Investmentsről a Heti Válasz azt írja, hogy hivatalos tulajdonosa, Josef Hermann valójában egy stróman, mögötte pedig a lap szerint egy grúz származású, de Magyarországon tanult üzletember, Shabtai Michaeli áll, aki a Princess pékségeket közösen birtokolja egy másik üzletemberrel, Michael Gagellel. Gagel szerepelt már közös partifotón Andy Vajnával és Habony Árpáddal, a két üzletember családja pedig személyes kapcsolatban van Rogán Cecíliával, Vajna Tímeával, Kökény-Szalai Viviennel, a TV2 új hírigazgatójával, illetve az Orbán Facebook-oldalát kezelő Kaminski Fannyval, aki Habony volt felesége.

Check my new Hungarian posse, including The legend himself #andyvajna #hotelducap #magyarok

Zita Vass (@zitavass) által közzétett fénykép,

A két üzletember érdekeltségébe tartozó VolDan Investments moszkvai irodájának címe pedig egyébként egyezik a magyar nagykövetség kereskedelmi, kulturális és turisztikai egységeinek címével is.

A hírbe hozott üzletemberek cáfolnak

Cikkünk megjelenése után néhány nappal Michael Gagel ügyvédje helyreigazítási kérelemmel fordult hozzánk, amely szerint lapszemlénkben valótlanul, megalapozatlanul állítottuk, illetve híreszteltük, hogy Michael Gagel érdekeltségébe tartozik a VolDan Investments, a letelepedési kötvényekkel foglalkozó egyik ügynök. Mint fogalmazott, a valóság az, hogy Michael Gagel érdekeltségébe nem tartozik a VolDan Investments.

Szintén helyreigazítási kérelemmel fordult szerkesztőségünkhöz Shabtai Michaeli jogi képviselője. E szerint "a cikkben valótlanul, megalapozatlanul állítottuk, illetve híreszteltük, hogy a VolDan Investments hivatalos tulajdonosa, Josef Herman valójában egy stróman, mögötte pedig Shabtai Michaeli áll, továbbá, hogy Shabtai MIchaeli érdekeltségébe tartozik a VolDan Investments, a letelepedési kötvénnyel foglalkozó egyik ügynök". A helyreigazítási kérelem úgy fogalmaz: "Ezzel szemben a valóság az, hogy SHabtai Michaeli érdekeltségébe nem tartozik a VolDan Investments, nem áll Josef Herman mögött a VolDan-ban."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A brit vízumrendszerbe is betörhettek az oroszok

A brit vízumrendszerbe is betörhettek az oroszok

Bábjáték Ukrajnában: régi idők politikája

Bábjáték Ukrajnában: régi idők politikája

Videó: egy aprópénzzel teli káddal fizetett ki valaki egy új iPhone-t Oroszországban

Videó: egy aprópénzzel teli káddal fizetett ki valaki egy új iPhone-t Oroszországban

Még a kormány is kiborult: 160 éve ez a csokik Ferrarija, most bezáratja a török tulajdonos

Még a kormány is kiborult: 160 éve ez a csokik Ferrarija, most bezáratja a török tulajdonos

Sláger és Music FM elhallgattatása: gyermekek védelmével és díjtartozással indokol az NMHH

Sláger és Music FM elhallgattatása: gyermekek védelmével és díjtartozással indokol az NMHH

Megtömte a fogyasztóvédelem bukszáját az állam a Black Friday-re

Megtömte a fogyasztóvédelem bukszáját az állam a Black Friday-re