szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A nemzeti Fejlesztési Minisztérium ágazati államtitkára bejelentette, hogy 70 órás digitális készségfejlesztő programot indítanak a munkaképes, de informatikailag képzetlen lakosságnak, hogy jobb munkaerőpiaci pozíciókba kerülhessenek.

A digitális készségek fejlesztésére indított programba 200 ezer jelentkezőt várnak – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára hétfőn az M1-en.

Kara Ákos kiemelte: a 70 órásra tervezett program, amelynek az összköltsége mintegy 9 milliárd forint, elsősorban a munkaképes lakosságot érinti. Azoknak a rászoruló embereknek a jelentkezésére számítanak, akik szinte egyáltalán nem, vagy alig rendelkeznek olyan szintű digitális tudással, amivel a munkaerőpiacon el tudnának helyezkedni – fogalmazott. Kérdésre válaszolva elmondta: a programot azért tartja fontosnak, mert véleménye szerint hamarosan nem lesz olyan munkahely, olyan munkakör, amihez valamilyen szintű digitális tudásra ne lenne szükség.

A téma igencsak aktuális, miután a kormány a Magyar Telekomra támaszkodvatöbb mint 100 milliárd forintból internetes infrastruktúraépítési programot indított el, melynek célja, hogy 2018-ra ne legyen olyan település hazánkban, ahol a lakóknak nem áll rendelkezésre legalább 30 Mbps sebességű fix internetes kapcsolat. Azt, hogy ez a "szupergyors" internet mire elegendő, a HVG a közelmúltban megírta, ahogyan azt is, hogy a zömmel uniós pénzből fektetett kábelrendszert rentábilis befektetésként minősítéséhez az infrastruktúrát használni is kellene, mert az ország digitális írástudatlansága 42 százalékos – és ez a kevésbé urbanizált területeken, a fehér foltokban koncentrálódik. "Ha tehát a digitális képzés megerősítése elmarad, az egész beruházás értelme megkérdőjeleződik" – írtuk néhány hete. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videót készített a Facebook arról, hogy a reklámok jók, de visszafelé sült el a dolog

Videót készített a Facebook arról, hogy a reklámok jók, de visszafelé sült el a dolog

Hiába változtat a kormány, ezzel aligha oldja meg a háziorvoshiányt Magyarországon

Hiába változtat a kormány, ezzel aligha oldja meg a háziorvoshiányt Magyarországon

Tóth Krisztina és a kommentelők: amikor az irodalom nem több mint bunkósbot

Tóth Krisztina és a kommentelők: amikor az irodalom nem több mint bunkósbot