szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Letarolják a legális dohánypiacot a kormány jövedéki adóval kapcsolatos tervei, amelyek a cigi több száz forintos drágulásához vezetnek - írta a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége. Szerintük az intézkedés egyik következménye a dohánycsempészet megerősödése és a szomszéd országokba irányuló bevásárlóturizmus élénkülése lesz. Ezért egyeztetést kezdeményeznek a szaktárcával, hátha sikerül "ésszerű menetrendet kidolgozni" az adóemelésre.

A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége értetlenül áll a május 3-án a kormány által a Parlamentnek benyújtott, a dohánytermék jövedéki adójára vonatkozó új javaslat előtt - írta a szervezet pénteki közleményében.

A javaslat három lépésben másfél év alatt 29 százalékos jövedékiadó-emelést tervez a dohánytermékeknél - ahogy azt Tállai András államtitkár bejelentette a héten. Az adóemelés a cigarettán dobozonként akár 300 forint árnövekedést is hozhat 2017 év végére, mivel az új EU-s dohánytermék-irányelv életbe lépésével a 19 szálas cigarettásdobozok eltűnnek, és helyettük 20 szálas lesz a legkisebb kiszerelési egység, ami szintén komoly árnövelő hatással bír - írták a dohányiparosok.

Ekkora mértékű és ilyen gyors ütemű adóemelés a piac teljes összeomlásához vezetne a szövetség szerint. A feketepiac jelentősen megerősödne, a határmenti bevásárlóturizmus erősen felélénkülne. Példaként említhető, hogy jelenleg Szlovákiában 3 euró alatt kapható 20 szál cigaretta, amely már most is olcsóbb a hazai termékeknél. Ezek a folyamatok rontják a kiskereskedők és a legális piaci szereplők helyzetét, erősítik a csempészbandákat és az adóbevételek alakulására is negatív hatással lesznek - olvasható a közleményben.

Ők is javasoltak adóemelést?

Mint írták, a szövetség többször juttatott el adóemelési javaslatot az elmúlt években az NGM-hez. Legutóbbi javaslatukra 2015 novemberében azt a választ kapták, hogy nincs napirenden a dohánygyártmányok jövedéki adómértékeinek változtatása. A tárca akkor állítólag azt üzente, a dohánygyártmányokra alkalmazott adómértékek megfelelnek a 2011/64/EU irányelv előírásainak, nemcsak 2015-re, de 2018-ra vonatkozóan egyaránt.

A DBMSz álláspontja szerint létezik olyan adóemelési megoldás, amellyel el lehet érni az irányelvben meghatározott jövedéki adóterhelést anélkül, hogy ez a piac teljes összeomlásához vezetne. Ezért egyeztetést kezdeményeznek a Nemzetgazdasági Minisztériummal bízva abban, hogy sikerül ésszerű adóemelési menetrendet kidolgozni az elkövetkezendő évekre - zárták közleményüket.
   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megyei adatok: Győr-Moson-Sopron megyében rosszabb a helyzet, mint Budapesten

Megyei adatok: Győr-Moson-Sopron megyében rosszabb a helyzet, mint Budapesten

Beültünk az első hazai Suzuki Swace-be: mit tud a 8 milliós Toyota Corolla testvér?

Beültünk az első hazai Suzuki Swace-be: mit tud a 8 milliós Toyota Corolla testvér?

Cáfolja a BKIK Karácsonyt, nem mondtak nemet Parragh javaslatára

Cáfolja a BKIK Karácsonyt, nem mondtak nemet Parragh javaslatára