szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bruttó 439 ezer forint az átlagbér a közmédiánál, az idei első negyedévben a dolgozókra összesen mintegy 4 milliárd forintot költöttek el.

Tavaly még 2372 munkavállalója volt a közmédiának, idén pedig már csak 2022-en dolgoztak az MTVA-ban, ahol az átlagos havi bér bruttó 439 ezer forint volt idén az első három hónapra vetítve – tudta meg a Világgazdaság az MTVA-tól.

Az összesített bérköltség 2016 első negyedévére vonatkozóan hárommilliárd forint körül alakult, míg az összesített személyi jellegű kifizetések – beleértve a költségtérítéseket, segélyezést, jubileumi jutalmakat, cafeteriát – meghaladták a 200 millió forintot.

A 780 millió forintos bérjárulékkal együtt az MTVA személyi jellegű ráfordításai idén az első negyedévben meghaladták a négymilliárd forintot.

Összehasonlításképp 2015 első negyedévében 3,3 milliárd forintot igényelt a közmédia finanszírozása, az MTVA tájékoztatása szerint a bérköltség 94 százalékát a belsősök kapták, és csupán 6 százalék jutott a külsősöknek. A 200 millió forintos személyi jellegű kifizetéseknél is hasonló az arány.

Az állami cégek vezetőihez képest nem emelkedett idén az MTVA megbízott vezérigazgatójának bére, Vaszily Miklós ugyanis idén az első negyedévben is ugyanannyi, hatmillió forint fizetést kapott, mint tavaly az utolsó három hónapban – olvasható az MTVA honlapján. Vaszily fizetése nemcsak önmagához képest nem változott az utóbbi időben, de elődje béréhez képest sem, hisz Szabó László Zsolt az MTVA vezérigazgatójaként szintén hatmillió forint fizetést kapott 2015 első negyedévében.

Ahogy Szabót, úgy Vaszilyt is megilleti a vállalati gépjármű, a mobil eszközök korlátlan használata, és évente legfeljebb öthavi prémium. A prémium az MTVA-ban nem jár alanyi jogon, de a juttatás éves átlaga egy főre vetítve 2,85 havi bérnek felel meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Önállóan készül 2022-re Szanyiék pártja

Önállóan készül 2022-re Szanyiék pártja

Gripenek búcsúztatják ma Budapest felett az utolsó Pumát

Gripenek búcsúztatják ma Budapest felett az utolsó Pumát

Rétvári szerint február közepén tudhatjuk meg, hány embernek nem jár ingyenes egészségügyi ellátás

Rétvári szerint február közepén tudhatjuk meg, hány embernek nem jár ingyenes egészségügyi ellátás