szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kiderült, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) már május eleje óta minden adónemet vizsgáló, kiterjedt eljárást folytat a Spéder Zoltán birtokolta Central European Media & Publishing (CEMP) Zrt.-nél, amely többek között az Index.hu, a portfolio.hu és a napi.hu, továbbá az InfoRádió kiadója.

A CEMP-nél folytatott adóhatósági eljárásról a 444.hu értesült. Az online lap munkatársai úgy tudják, hogy a NAV már több mint egy hónapja elkezdte átvilágítani a Spéder Zoltán tulajdonában álló médiavállalat adó- és pénzügyet. Egy olyan átfogó vizsgálatról lehet szó, amely főszabály szerint az adóbevallás utólagos vizsgálatát végzi el. A jogszabály szerint a NAV ilyenkor megjelenhet a helyszínen, és a revizorok átnézhetik a cég iratait, és betekinthetnek a munkafolyamatokba, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy a az Index szerkesztőségével egy épületben található CEMP pénzügyi osztályán folyhat a vizsgálat.

A 444 kérdésére az Index újságírói azt válaszolták, hogy a szerkesztőségben eddig nem találkoztak adóellenőrökkel. Az Index lapigazgatója nem kívánta kommentálni az ügyet. A NAV sajtóosztálya péntekre ígért választ és információkat a CEMP-nél zajló adóhatósági vizsgálattal kapcsolatban.

Ahogy korábban írtuk, nem ez az első vizsgálat Spéder Zoltán ellen: szerdán adathordozókat foglaltak le és házkutatást tartottak a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai az FHB-csoportnál és Spéder Zoltán Fidesz-közeli nagyvállalkozó egyes érdekeltségeinél.

A napokban kitört a bankárháború, az Országgyűlés pedig 24 óra alatt fogadott el egy törvényt, amely nehéz helyzetbe hozhatja Spédert, akire rászálltak a kormánypárti médiumok is. A TV2 a "rejtőzködő milliárdosok" sorozatban most vele foglalkozott, bár az eddigi erős kormányzati hátszelét valahogy kifelejtették az anyagból. Úgy tudjuk, a karaktergyilkos riportot Kunfalvi Nóra készítette. A műsorban – illetve a Riposton és a 888-on – mutogattak Spéderről paparazzo fotókat is, azokat lehet, hogy egy híres olasz lesifotós készítette.

Közben a jegybank 105 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az FHB Jelzálogbank Nyrt.-re tiltott piacbefolyásolás miatt, és személyi felelősségre vonási eljárást is indított.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már a botrányos házibuli előtt romokban volt a Fidesz-alapító Szájer József brüsszeli karrierje

Már a botrányos házibuli előtt romokban volt a Fidesz-alapító Szájer József brüsszeli karrierje

Új funkciót kap a Google Térkép, segíthet a helyi vállalkozásoknak

Új funkciót kap a Google Térkép, segíthet a helyi vállalkozásoknak

Összeomlott a világ legnagyobb rádióteleszkópja, a 900 tonnás Arecibo

Összeomlott a világ legnagyobb rádióteleszkópja, a 900 tonnás Arecibo