szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Teljes körű kártérítési felelőssége van a Best Reisen utazási irodának a 2011 novemberében történt egyiptomi buszbaleset károsultjai iránt, a cég nem korlátozhatja a kártérítés összegét - döntött szerdán a Kúria, amely fenntartotta az első és a másodfokon eljáró bíróság hasonló ítéleteit.

A felülvizsgálati eljárásban a Kúria öt károsult ügyében hirdetett határozatot, ugyanakkor a felperesi képviselők szerint ez a végzés iránymutató lehet a többi, összesen kilenc alperes ügyében, valamint a konkrét baleseten túlmutatóan akár más, hasonló ügyekben is.

A mostani döntés nem konkrét kártérítési összegekről szól, hanem lényegében a követelések jogalapját teremtette meg, az a későbbiekben már nem tehető vitássá. A Kúria közölte, hogy a felpereseket ért kár összegének tekintetében a korábban eljáró elsőfokú bíróság folytatja le az eljárást.

Egy másik, az egyiptomi buszbaleset miatt indított kártérítési ügyben – amelyben a másodfokon eljáró bíróság az utazási irodának adott igazat – a Kúria szerdán a jogerős ítéletet hatályon kívül helyezte és a másodfokú bíróságot új eljárásra és határozathozatalra utasította. A Kúria itt eljárási szabálysértésekre hivatkozott; álláspontja szerint a fellebbezést nem teljes mértékben bírálta el a másodfokú bíróság.

A magyar turistákat a hurghadai szállodától a repülőtérre szállító busz 2011 novemberében borult fel, a balesetben 11-en meghaltak, 29-en pedig megsérültek.

Az egyiptomi buszbaleset ügyében egymással párhuzamosan több kártérítési per is folyik, ezekben egymással ellentétes – tehát az iroda felelősségét megállapító és elutasító – határozatok is születtek. A felperesi képviselők szerint ezért is van jelentősége a mostani határozatnak, mert az, ha nem is teremt precedenst, de iránymutató lehet a többi ügyben.

A határozathozatal után Zamecsnik Tamás ügyvéd az alperes képviseletében azt mondta, a döntéssel nem értenek egyet, de elfogadják és "eszerint mennek tovább". A kártérítés jár a károsultaknak, az összegszerűség a kérdés – utalt a kúriai határozat lényegére az ügyvéd.

Ikanov Gábor és Szentkláray Bence a felperesek képviseletében arról beszélt, örülnek mindkét kúriai határozatnak, mert ennek alapján a sérültek és az elhunytak hozzátartozói később elégtételt kaphatnak az őket ért "borzasztó mértékű károkért".

Ikanov Gábor a felperesek igényeire vonatkozó kérdésekre azt mondta, álláspontjuk szerint kártérítési járadékot kell, hogy fizessen az utazási iroda, ez mind a kilenc igénylő esetében havi több millió forintot jelenthet. Szerinte összességében több száz millió forintos kárról lehet beszélni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!