szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy amerikai biztonsági szakember szúrt ki Bécsben egy megbuherált bankautomatát, a videója pedig tanulságos lehet mindenki számára!

Bécs központjában szúrt ki egy amerikai biztonsági szakértő egy megbuherált bankautomatát, amelyre csalók egy plusz alkatrészt szereltek. Benjamin Tedesco egy videót is készített arról, ahogy leleplezi a csalókat, ezt pedig a YouTube-ra is feltöltötte.

A férfi a brit Daily Mailnek azt mondta, éppen Bécsben nyaralt, amikor pénzt akart felvenni, és mivel alapvetően gyanakvó típus, ezért mindig ellenőrzi az automatákat, hogy biztonságosak-e, ezúttal viszont beigazolódott a gyanúja – a pénzváltó automatát megbuherálták, arra a részre pedig, ahol a kártyát kell bedugni az automatába, a csalók egy ugyanúgy kinéző másik elemet tettek, amelyben egy kis elem, egy kapcsoló, és egy chip is volt, ami a PIN-kódot és a kártyaadatokat tudja lelopni a kártyákról. A férfi a csalás leleplezése után szólt a bécsi rendőrségnek.

A YouTube-ra feltöltött videón a férfi azt mondja, hogy arra lett figyelmes, hogy némi friss ragasztó volt a kártyabedugó rész körül, ezért megpróbálta kézzel levenni az elemet, ami sikerült is, így derült fény a csalásra. A videón a férfi szól egy szintén pénzt felvenni akaró hölgynek, hogy vigyázzon, majd ellenőrzi azt az automatát is, de annál mindent rendben talál.

A Pénzcentrum arra hívja fel a figyelmet, hogy az ilyen, "klónozásos kártyacsalásnak" nevezett csalások ellen úgy lehet védekezni, ha napi pénzfelvételi limitet állítunk be a bankkártyánkon, vagy SMS-értesítést kérünk a fizetések után, hogy minél előbb kiderüljön, ha valaki pénzt emel le a kártyánkról. A napi limit beállításánál javasolt egy alacsonyabb összeget megadni, és csak nagyobb vásárlások/készpénzfelvétel idején ideiglenesen megemelni a limitet. Ha olyan pénzmozgást tapasztalunk, amit nem mi kezdeményeztünk, azonnal hívjuk fel a bankunk ügyfélszolgálatát, és érdeklődjünk arról is, szükséges-e rendőrségi feljelentést tennünk, hogy megtérítsék a csalók által okozott kárt.

A Daily Mail hozzáteszi még, hogy a bankautomatáknál a következőkre kell figyelni: nézzünk körbe, hogy nincs-e esetleg egy rejtett kamera a közelben; vizsgáljuk meg a billentyűzetet, hogy nincs-e rajta egy plusz fólia; nézzük át a gépet alaposan, nincsenek-e oda nem illő részek, esetleg ragasztónyomok; próbáljuk meg elmozdítani a kártyaolvasót; amikor pedig beírjuk a PIN-kódunkat, akkor takarjuk el a gombokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Komoly szigorításokról értesült az Index

Komoly szigorításokról értesült az Index

Parragh László az újabb szigorításokról: Nem volt más választás

Parragh László az újabb szigorításokról: Nem volt más választás

Hrutka János: Nem elfogadott a futballban melegnek lenni

Hrutka János: Nem elfogadott a futballban melegnek lenni