szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világ repülni vágyik, és ehhez a következő két évtizedben egészen pontosan 39 620 új utasszállító repülőgépet rendelnek majd a világ légitársaságai. Ez a jövő a Boeing szerint.

A Boeing úgy kalkulál, hogy a következő 20 évben összesen 5900 milliárd dollár értékben, 39 620 új utasszállító repülőgépet rendelnek majd a gyártóktól a világ légitársaságai.

Az amerikai vállalat az angliai Farnboroughban hétfőn elkezdődött nemzetközi repülőgépipari szakvásár alkalmából kiadott közleményében jelezte, hogy tavalyi előrejelzéséhez képest 4,1 százalékkal növelte az új gépek iránti kereslet várható mértékét. A piacot alapvetően a diszkont légitársaságok és a feltörekvő piacok növekedése hajtja.

A legnagyobb igény a keskenytörzsű gépek iránt jelentkezhet: a következő két évtized alatt 28.140-et rendelhetnek ebből a típusból, amelybe például a Boeing 737-ese vagy a rivális Airbus A320-asa is tartozik. Szélestörzsű repülőből 9100-ra lehet igény, aminek jelentős részét a 2021 és 2028 közötti időszakban rendelhetik meg. A legnagyobb szélestörzsű repülőgépek, a Boeing 747-8 és az Airbus A380-as típusa iránti kereslet lesz a legkisebb, ezekből legfeljebb 530-at rendelhetnek a különböző légitársaságok. A Boeing arra számít, hogy a fő piacok közül Ázsiából 15.130, Észak-Amerikából 8330, Európából pedig 7570 új utasszállító repülőgépet rendelnek majd a légitársaságok.

A Boing előzetes számításai szerint az utasforgalom 4,8 százalékkal nőhet, míg a teherszállítás évente 4,2 százalékkal bővülhet. A következő húsz év alatt 930 új teherszállító gépre és 1440 teherszállítóvá átalakított repülőre jelentkezhet igény.

Az Airbus megfontolja brit beruházási terveit

A nagy európai repülőgépgyártó rögtön reagált a Brexitre. De szerinte más cégek is hasonlóan fognak cselekedni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!