szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az utóbbi időben rohamosan nőtt az ismert bourbon whisky, a Jim Beam forgalma. A két nagy, Kentucky államban, Clermont-ban és Bostonban lévő desztillációs üzemben egyre többet kell dolgozni.

Most már annyit, hogy betelt a pohár. „Hatvan óráról immár 80-ra nőtt a túlórákkal együtt a heti munkaidőnk. A cégnek jól megy, mégsem vesznek fel új embereket teljes munkaidőre, csak részidős kisegítőket alkalmaznak” – mondta az AP hírügynökségnek Janelle Mudd, a United Food and Commercial Workers szakszervezet helyi vezetője. A Jim Beam clermont-i és bostoni üzemének 250 dolgozója sztrájkba lépett. A munkabeszüntetés egyelőre csak figyelmeztető jellegű, mert bíznak a tárgyalások sikerében.

A Jim Beam vezetése közölte, hogy a sztrájk idején is találnak megoldást a termelés folytatására. Nem részletezte hogyan, de a szakszervezet szerint nyilván újabb ideiglenes, részmunkaidősök bevetésével. A munkabeszüntetés annyiban fura, hogy többnyire fizetésemelésért vagy munkahelyük védelméért szoktak sztrájkolni a dolgozók. De a Jim Beamnél minden rendben van, jók a bérek, javulnak a piaci kilátások is és a dolgozók még több, teljes munkaidőben foglalkoztatott kollégát akarnak.

Az időzítés annyiban nem véletlen, hogy hamarosan kezdődik a mindig eladási csúcsot jelentő év végi ünnepi szezon. A piacra kerülő bourbon whisky 95 százaléka Kentucky állambeli üzemek terméke. Az amerikai whiskygyártás egyébként már nem hazai tulajdonban van, hiszen a Jim Beam a japán Suntory Holdings csoport egyik ékköve. Vagyis, ellentétben azzal, amit Trump sugall, egy külföldi „karvalytőkés” tulajdonos üzeme is sikeres lehet. Sőt, túl sikeres, aminek pillanatnyilag sztrájk a következménye.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!