szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ügyintézőként is lehet bruttó félmillió fölött keresni a Magyar Nemzeti Bankban.

Jelentősen, 66 százalékkal volt magasabb a Magyar Nemzeti Banknál munkatársai átlagos havi alapbére szeptemberben, mint a pénzügyi, biztosítási tevékenységet végzőké a Központi Statisztikai Hivatal augusztusi adatai szerint (a szeptemberiek még nem jöttek ki). A jegybankban foglalkoztatottaknál ez 795 850, a versenyszférában dolgozóknál 478 061 forintot jelent. Már ez utóbbi is közel kétszerese az országos átlagnak – írja a Világgazdaság a szervezet napokban frissített összesítésére hivatkozva.

A nem vezető beosztású MNB-sek átlagosan közel bruttó 720 ezret kapnak. A legjobban kereső jegybanki referens havonta 615 ezret, a legbőkezűbben megfizetett ügyintéző 530 ezret kap. A szakértői tanácsadói csúcsbér 1 millió 360 ezer, a szakértői pedig 1 millió 120 ezer.

A szeptemberi összegek több mint 25 voltak magasabbak, mint 2013 decemberében, amikor az MNB először tette közzé az adatokat azt követően, hogy magába olvasztotta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét. A pénzügyi, biztosítási szektorban nem volt ilyen gyors az emelkedés, sőt: az ottani átlagbérek idén augusztusban még alacsonyabbak is voltak, mint a három évvel korábbiak, 13 ezer forinttal.

A jegybank 2013 júliusában vezette ki a korábban alkalmazott bónuszrendszerét, így „a korábbi igazságtalan bérezési arányok megszűntek. A 2013-ban kialakított új bérstruktúrában a jegybanki vezetés a munkatársak körében már közelítette a fizetéseket a pénzügyi szférában szokásos bérekhez” – idézte az MNB honlapját a Világgazdaság.

A jegybank vezetőinek bérét idén tavasszal megemelték. Az MNB személyi jellegű ráfordításai szeptemberben meghaladták az 1,2 milliárdot, szemben a 2013 végi közel 794 millióval.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarországon is elérhetővé válik az EKG-funkció a Samsung okosóráiban

Magyarországon is elérhetővé válik az EKG-funkció a Samsung okosóráiban

Mit tehetnek a jegybankok, hogy ne söpörjön el mindent a válság?

Mit tehetnek a jegybankok, hogy ne söpörjön el mindent a válság?

A Szegedi Tudományegyetem díszdoktora lesz Karikó Katalin

A Szegedi Tudományegyetem díszdoktora lesz Karikó Katalin