szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Brutális mélyrepülésben van a magyar építőipar az EU-pénzek nélkül, 2015 vége óta, amióta nem érkezik brüsszeli segítség, ötödével zuhant össze, és még mindig nincs sok jele, hogy megállna az esés. A stadionépítések azért segítenek, és a lakásépítések felpörgetése is sok reményt ad.

Tovább tart a magyar építőipar zuhanása, újra két számjegyű esést mért a KSH. A mostani 13,2 százalékos visszaesés nem lóg ki a sorból: amióta 2015 végén kifutottak az EU-pénzből finanszírozott projektek, egyetlen hónap volt csak, amikor nem volt két számjegyű a visszaesés.

Azt, hogy mennyire durva mélyütés volt az EU-s projektek befejezése, azon lehet a leginkább látni, hogy az egyéb építmény kategóriában 25 százalékos a zuhanás. Ez az elsőre rejtélyesnek tűnő név fedi többek közt az összes útépítést és a vasúti építkezéseket is, márpedig a leginkább ezek az ágazatok vannak rászorulva Brüsszelre. Az épületek közt már növekedést mértek, de ez még nem igazán a lakásépítések felpörgetésének köszönhető. Sokkal inkább az ipari épületek húzták ezt a csoportot, de ide számolták el a stadionépítéseket is.

Jól látszik a grafikonon, melyik ponton értek véget az EU-s finanszírozású projektek.
©

A mostani adat különösen úgy durva, ha az egész évet figyeljük: idén nemhogy még nem volt hónap, amikor ne csökkent volna az építkezések mennyisége a tavalyihoz képest, általában teljes összeomlást mutattak a számok. Az év első öt hónapjában folyamatosan 20-30 százalékos zuhanást mértek, mélypontként márciusban harmadát elvesztette az építőiparunk. A nyáron már látszottak a kilábalás apró jelei, augusztusban csak 9 százalékos volt a visszaesés, most azonban újra úgy látszik, mennyire súlyos a helyzet. Az első kilenc hónapot összesítve még mindig 20 százalékosnál nagyobb a zuhanás.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt várja, hogy jövőre mutassa az építőiparunk a látványos bővülés első jeleit. Ennek az oka egyrészt az, hogy idén katasztrofális számok érkeznek, amiknél szinte már csak jobban lehet teljesíteni. Még fontosabb viszont, hogy addigra beérnek a mostani lakásépítési szerződések. A szakértő úgy számol, hogy 2018 végéig 15-20 ezer új lakás kerülhet piacra, ami szintén felfelé fogja húzni a számokat.

Az persze nem meglepetés, hogy Magyarországnak úgy kellettek az uniós pénzek, mint egy falat kenyér. Fejlesztésekre nem nagyon tellett volna, ha az EU nem ad: a bizottsági értékelés alapján a 2007 és 2013 közt lehívott 21 milliárd euró az összes kormányzati beruházás több mint felét, 57 százalékát tette ki. Ezzel rekorderek vagyunk az EU-ban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!