szerző:
Sztojcsev Iván
Tetszett a cikk?

Továbbjutott a 2024-es budapesti olimpiai pályázat a jelentkezés következő körébe. A NOB nagyon kellemetlen helyzettől mentette meg magát azzal, hogy mindhárom pályázó várost továbbengedte.

Elfogadta a NOB Budapest újabb 2024-es olimpiai pályázatát, ezzel a magyar pályázat továbbjutott a harmadik körbe. Az olimpiai jelentkezés vezetője, Fürjes Balázs azzal büszkélkedett a döntés után: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tökéletesen alkalmas városnak minősítette Budapestet, amely így egyenrangú versenytársa Párizsnak és Los Angelesnek, erre pedig minden magyar büszke lehet szerinte.

Valójában a helyzet nem ennyire fényes. A NOB-ot mindhárom jelentkező város versenyben tartása menti meg attól a rettentően kellemetlen helyzettől, hogy egymás után másodszor is csak két pályázó közül kelljen választania, miután mindenki más visszalépett. A 2022-es téli olimpia helyszínének kiválasztása gyakorlatilag bohózatba fulladt, már persze ha viccesnek tartjuk, ahogyan a komolyan vehető jelentkezők egymás után vonták vissza a pályázatukat, míg a végén a téli sportokban semmilyen hagyománnyal nem bíró Peking és Almati, a kazah főváros közül kellett választani. A 2024-es olimpia előtt hasonló a helyzet: Toronto vezetői a határidő utolsó napján döntöttek úgy, hogy nem jelentkeznek, Hamburg lakói népszavazáson vonták vissza a pályázatot, Bostonban szintén a helyiek nyomására léptek vissza, Róma pedig olyan polgármestert választott, aki nem akart olimpiát. Ezután maradt versenyben Budapest, Los Angeles és Párizs.

©

Persze nem vagyunk esélytelenek: a budapesti olimpiai pályázat is azzal próbálja meggyőzni a NOB döntéshozóit, hogy nálunk olcsón lehet olimpiát rendezni. Nem véletlen, hogy minden erővel nyugtatni próbálják az illetékeseket, a 2020-as tokiói példa sokakat elrettenthet: ott teljesen elszabadultak a költségek, az eredeti pályázathoz már közük sincs a mostani számoknak. Pedig a japánok sokkal jobban állnak az infrastruktúrával is, mint szinte bármelyik más olimpiaszervező. Azt pedig a budapesti olimpia főpróbájának szánt vizes vb példáján láthatjuk, mennyire semmi köze nincs a magyarországi terveknek a végső költségekhez. Kérdés, hogy ez mennyire fogja érdekelni a NOB döntéshozóit, inkább a pályázatnak hisznek vagy a meglévő rossz példáknak. És persze az is, hogy mindez nem teljesen mindegy-e, és nem egyszerűen azon dől-e el a verseny, ki tudja több NOB-tag jóindulatát megvenni.

A pályázat most hivatalosan a harmadik szakaszába lép: február 3-ig kell összeállítani a következő anyagot, és bemutatni a NOB-nak, hogy milyen tapasztalatokkal rendelkezik a város versenyszervezésben. Ezután a NOB meglátogatja a három pályázó várost, jövő júniusban pedig kiadnak minden pályázatról egy véleményt, amire a városok reagálhatnak. A végső döntést 2017. szeptember 3-án hozzák meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!