szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az államfő nem ért egyet a szélerőművek építését szigorító villamosenergia-törvény módosításával, mert az nem segíti a párizsi klímamegállapodás végrehajtását, és ellentétben áll a megújuló energia hasznosításáról szóló 2010-2020 közötti cselekvési tervvel.

Megfontolásra visszaküldte a parlamentnek pénteken Áder János köztársasági elnök a villamos energiáról szóló törvény módosítását, amely szigorított a szélerőművek létesítésének szabályain.

Az államfő visszaküldő levelében – amely az Országgyűlés honlapján érhető el – azt írta, azért nem ért egyet az október 11-én elfogadott törvénymódosítással, mert az nem segíti a párizsi klímamegállapodás végrehajtását, ellentétben áll a megújuló energia hasznosításáról szóló 2010-2020 közötti cselekvési tervvel, és indokolatlan adminisztratív korlátozásokat vezet be.

Az Áder által kifogásolt törvénymódosítás szigorította és kormányrendeleti körbe sorolta az ipari méretű szélerőművek és szélerőmű-parkok építésének, használatba vételének szabályozását. A jogszabály-módosítást a szélerőművek azon hátrányával indokolta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy teljesítményük nagy mértékben függ a pillanatnyi időjárástól és ez a teljesítmény-ingadozás csak a hálózaton működő egyéb szabályozható erőművek teljesítményének változtatásával egyenlíthető ki. Emiatt az országos hálózatra rákapcsolható szélerőművek kapacitását szabályozni kell - magyarázta. A jogszabályban egyúttal megtiltották, hogy világörökségi és természetvédelmi területeken ilyen típusú létesítményeket állítsanak fel.

Mint arról korábban beszámoltunk, a döntések értelmében Lázár János és Seszták Miklós miniszterek dönthetnek arról, hogy hol, hány, mekkora kapacitású szélturbina telepítése kaphat zöld jelzést. Ráadásul a szélerőművektől előre bejelentett menetrend betartását követelik, amitől csak bírság árán térhetnek el – ha például mégsem az előre prognosztizált sebességgel és erővel fúj a szél. A hatályos kormányrendelet szakmai kritériumai amúgy sem adnak lehetőséget szélturbina-telepítésre.

Csepreghy Nándor korábban miniszterhelyettesként azt is leszögezte, hogy "a kormány úgy látja, a szélenergiának nincs helye a magyar energiarendszerben".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bármilyen fenyőt venne is idén, drágább lesz, mint tavaly volt

Bármilyen fenyőt venne is idén, drágább lesz, mint tavaly volt

Tíz dallal búcsúzunk Balázs Fecótól

Tíz dallal búcsúzunk Balázs Fecótól

Meghalt az idős nő, akinek a férje naponta adott szerenádot a kórház előtt

Meghalt az idős nő, akinek a férje naponta adott szerenádot a kórház előtt