szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kizárta a bíróság a Quaestor-ügy egyik szakértőjét, miután kiderült: a perben sértettként szereplő egyik cég felszámolójához köthető. Ha emiatt a szakértői vélemény sem használható, a vád talán legfontosabb bizonyítékát veszíti el.

Elfogultság miatt kizárta a bíróság a Quaestor-ügy egyik szakértőjét, az erről szóló döntést a per csütörtöki tárgyalásán hozta meg az ügyben eljáró bíró. A kizárás azt is jelentheti, hogy a könyvszakértői véleményt sem használhatják fel a szerteágazó perben.

Az összeférhetetlenségre a per keddi tárgyalásán derült fény, amikor megkezdődött a szakértők meghallgatása. Egy védő ugyanis felhívta a figyelmet arra, hogy egyikük öt éve jogviszonyban van a Quaestor mögött álló Quaestor Pénzügyi Tanácsadó (QPT) Zrt. felszámolójával. 2012 és 2014 között ennek a cégnek az ügyvezetője is volt.   

A QPT a Quaestor holdingcége volt (de például ez a cég tartotta fenn a társaság fiókjait is), felszámolása viszont a Quaestor Értékpapírt Zrt.-től külön zajlott. A Tarsoly Csaba volt Quaestor-vezér és tíz társa ellen folyó perben pedig sértettként vesz részt. A QPT felszámolása 2015 decemberében indult meg, ám nyár elejétől már az érintett felszámoló cég, a Kvantál biztosította a cég vagyonfelügyeletét.

A büntetőeljárásról szóló törvény vonatkozó rendelkezése alapján ez önmagában felveti az elfogultság lehetőségét, a különös azonban az, hogy erre a kapcsolatra sem a szakértői vizsgálat kezdetekor, sem azóta nem derült fény. A szakértőket a Magyar Könyvvizsgálói Kamara listájáról, véletlenszerűen választja ki az ügyészség, ám összeférhetetlenségét nemhogy a kiválasztáskor nem jelezte, de úgy tudjuk, akkor sem, amikor a bíró a tárgyalóteremben rákérdezett.

©

Az ügyben az októberben kezdett, több hónapos munka után két és fél millió oldalas perirat született. Az ez alapján készült, 1500 oldalas vádirat jelentős része táblázat, a 8800 oldalnyi szakértői véleményből viszont sok helyen szinte szó szerint idéz, ezért már önmagában aggályos, ha a szakértő részrehajlással vádolható.

A vádirattal már korábban is voltak problémák: miközben az ügyészség „világszínvonalú nyomozásról” beszélt, az ennek alapján február elejére megszületett első verziót az ügyben eljáró Fővárosi Törvényszék áprilisban azzal dobta vissza, hogy hiányos. A vád törvényességét ugyanakkor nem vitatta a bíróság.

A perirattal később a védőknek is voltak gondjai. Az ügy első tárgyalásán az egyik védő amiatt tiltakozott, hogy képtelenség érdemben áttanulmányozni a 2,5 millió oldalnyi iratanyagot. Emiatt a vádlottak is tiltakoztak az ügy egy későbbi tárgyalásán.

Gigantikus iratmennyiség 

Az iratanyag nagyságát részben magyarázza az ügy bonyolultsága. A Quaestor-ügyben érintett 11 vádlottat 5458 rendbeli cselekménnyel vádolják, ebből Tarsoly Csabát 753 cselekmény érinti. Az elkövetési értéket 77 milliárd forintra teszik, míg a Quaestor zár alá helyezett vagyonát 44,5 milliárdra. A sértettek száma összesen csaknem 32 ezer. A hatóságok korábban a per gyors lezárását ígérték, ám egy új szakértői vélemény elkészítése újabb 2-3 hónappal hátráltathatja az ügy menetét.

A Quaestor-károsultak számára nem ez az egyetlen rossz hír az elmúlt hetekben. Az Alkotmánybíróság a múlt héten utasította el a kártalanításról szóló törvénnyel kapcsolatos beadványukat, amelyben azt kifogásolták, hogy 20 ezernél is többen a befektetésüknél jóval kevesebb pénzt kapnak vissza.

Tarsoly Csaba ül ma a vádlottak padján, 30 ezer sértett figyelhet

A Quaestor-vezért és társait 5458 rendbeli csalással és sikkasztással vádolják. Csütörtökön Tarsoly meghallgatásával folytatódik a büntetőper.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!