Szabó M. István
Szabó M. István
Tetszett a cikk?

Kedden reggel több érintett könyvkiadó és viszonteladó is meglepő levelet talált az e-mail-fiókjában. Jelentkezett náluk Ihász Péter, aki annak a cégnek a vezetője, amely hétfőn kirobbantotta a botrányt, amely Matyi Dezső könyvbirodalmának végét vetítheti előre. A levélben Ihász vállalta, hogy kifizetik a tartozásukat. Kár, hogy kamu az egész.

Többen is meglepetten olvasták ma reggel a postafiókjukba az éjszaka behullott e-mailt azok közül, akik a napokban, illetve tegnap, a HVG-től értesültek arról, hogy Matyi Dezső könyvbiradalmának valószínűleg meg vannak számlálva a napjai. A levél feladója ugyanis az az Ihász Péter volt, aki az ügyben annak a rejtélyes cégnek (a Wolf-CRS Kft.) a vezetője, aki elindította a lavinát, miután megszerezte a könyvkiskereskedelmi cég feletti irányítási jogokat.

A levél így néz ki:

©

A legfőbb baj vele az, hogy hamis. A feladóként feltüntetett Ihász Péter címe ([email protected]) is kamu, de az tényleg igazi felfordulást okoz, hogy bár az e-mail alján megadott (általunk fent szétpixelezett) telefonszám valóban elvezet egy Ihász Péterhez, csakhogy ő az ügyben szereplő Ihász Péternek csupán névrokona. A telefon és faxszám ráadásul valójában egy ügyvédi irodáé, és azt az egyébként nyilvánosan is kikereshető központi számot annak recepcióján veszik fel.

Beszéltünk a kamu-levélben szereplő telefonszámon utolérhető Ihász Péterrel, akit reggel óta tucatnyi kiadó és pénzére váró könyves keresett meg. Mindenkinek csak annyit tudott mondani: valójában nem azt találták meg, akit keresnek, mivel neki semmiféle kapcsolata nincs még csak a könyvszakmával sem.

Az egész akár szimpla gonoszkodásnak is tekinthető volna, de azért volna itt egy bökkenő: bárki is adta fel az alkalomra kreált (és a Google-nél már megszüntetni kezdeményezett) e-mail-fiókból a hamis leveleket, tudnia kellett, hogy kiknek kell azt elküldeni... 

Matyi Dezsőék számára közel a vége?

Matyi Dezső birodalmát már a nagy könyvláncok sem akarják életben tartani, a legnagyobb könyvkereskedők kiveszik a könyveiket az Alexandrákból. Néhány napja Matyi Dezső levelet küldött jó néhány könyvkiadónak és viszonteladónak arról, hogy nem tud fizetni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!