szerző:
hvg.hu

A jó fizetés meghatározó, de nem az egyedüli lehetőség a vállalatok kezében, hogy megtartsák a jó szakembereket vagy, hogy egyáltalán betöltsék üres pozícióikat. A munkaerőhiányos környezetben a kutyabarát irodától a sörcsapon át az ingyen szállásig bármit bevetnek a munkavállalókért folyó küzdelemben.

A munkaerőhiány nem oldódik meg magától, és bár a béremelés sokat segíthet, önmagában egyre inkább kevésnek bizonyul. A munkáltatók ezért igyekeznek olyan csábító juttatatási csomagokat összeállítani, amivel magukhoz tudják kötni még a magas igényeket támasztó Y generációs munkavállalókat is. A márciusi HVG Állásbörzén kiállító cégek által kitöltött kérdőívek alapján az derült ki, hogy a legtöbben (86 százalék) a szakmai fejlődési lehetőség biztosításával próbálják vonzóvá tenni karrierlehetőségeiket. Csak második szempont volt a versenyképes juttatás (42,7 százalék) holtversenyben a multinacionális környezettel. 40,5 százalék tartja fontosnak a családias légkör biztosítását, valamivel kevesebben a kiszámítható jövőképet (35,9 százalék). Fontosnak tartják még a rendszeres értékelést, visszajelzést (31,3 százalék) és a pörgős csapatot (30,5 százalék). Kevesebben próbálják megnyeri a jelentkezőket külföldi projektetekkel (17,6 százalék), a társadalmilag hasznos cégtevékenységgel (14,5 százalék) és vezetői perspektívákkal (9,9 százalék). (Egy válaszadó három opciót is bejelölhetett.)

De hogy konkrétabb példákat is említsünk, a kecskeméti Mercedesnél saját óvodát és bölcsődet nyitottak, valamint kedvezményesen bérelhető, teljesen felújított lakásokat biztosítottak negyven munkavállaló számára. A McDonald’s-nál pedig nemrég vezették be, hogy ingyen szállást adnak azoknak, akik a munkáért hajlandóak költözni. Az „állásért szállást” program lényege, hogy a cég egy évig ingyen lakhatást kínál dolgozóinak a fővárosban, valamint a nyugati és a déli országrészekben, csak a rezsit kell fizetni. Egy borsodi sikercégnél, a Zip Technologies-nál pedig például a dolgozók devizahiteleit is kifizették.

Ugyanakkor nemcsak a megélhetést könnyítő tényezőkkel próbálnak a dolgozókra hatni. A családias, emberséges légkör kialakításnak céljából megjelentek például a sörcsapok is az irodában. Az adathalászatra specializálódott Starschemánál pedig gördeszkákon közlekednek az – egy egész emeletet elfoglaló, Váci úti - irodájukban. Azért pedig, hogy időnként ki tudjanak kapcsolni, egy hangszigetelt Playstation-szoba áll rendelkezésükre, hogy teljesen át tudják adni magukat a játéknak, anélkül, hogy másokat zavarnának. A Playstation a Possible digitális ügynökség irodájában is megtalálható, rögtön a csocsóasztal mellett.

„Az IT területen a korábbi nagy ütemben növekvő bérek az elmúlt időszakban csekélyebb mértéket öltenek. Sokkal inkább azokra a plusz dolgokra helyezik a hangsúlyt, amik a béren felül elérhetőek, mint a rugalmas munkavégzés, a home office, extra fizetett szabadság, és igényes szép környezet.” – mondja Pataki Géza, a Kelly Services Hungary cégvezetője. „A vállalatok egy része azzal a stratégiával operál, hogy igyekszik otthonossá tenni az irodai környezetet: biliárdasztal, csocsóasztal, hűtő tele finomságokkal, kényelmes kanapék, terasz, non-stop nyitva lévő iroda. Ezzel ugyanis azt is elérhetik, hogy a dolgozók szívesen tartózkodjanak az irodában, akár a munkaórák letelte után is. Bár egy ilyen iroda fenntartása több költséget jelenthet, hiszen egyszerűen több dologra költ a munkaadó, a befektetés busásan megtérülhet, ha ezzel sikerül megfogni a dolgozókat” – teszi hozzá Kecskés Judit, a cég SSC divíziójának ágazati vezetője.

„A munkáltatók többsége mindent megtesz azért, hogy vonzó munkahelyet, élhető körülményeket teremtsen és a lehető legjobban biztosítsa a munka-magánélet egyensúlyát. A skála rendkívül széles, a sarokba tett babzsákfoteltől a minden kikapcsolódást biztosító relaxációs szobákig, az ingyen kv-tól a komplett reggelikig, ebédekig sok mindennel próbálkoznak a munkáltatók. Nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy ezek az eszközök sokkal inkább szolgálják a munkaerő megtartását, mint munkahelyválasztásnál az elsődleges szempontokat”- figyelmeztet Demeter Csaba, a Randstad Hungary IT/Telco üzletágának vezetője, aki szerint a döntést még mindig leginkább a kompenzációs csomagok és a szakmai kihívások, a fejlődési lehetőségek befolyásolják, mint ahogy az látszik a HVG Állásbörzén kiállító cégek preferenciáiból is.

Itt személyesen is tájékozódhat
A 20. jubileumi HVG Állásbörze március 8-9-én várja a tapasztalt szakembereket, a pályakezdőket és a hallgatókat egyaránt a Papp László Budapest Sportarénában. Az állásajánlatok mellett az érdeklődők ismert emberek előadásain, ingyenes önéletrajz és bértárgyalás tanácsadáson vehetnek részt, emellett pedig több szimulátort kipróbálhatnak, és megismerhetik a legújabb fejlesztéseket.

Nem a csocsóasztallal és müzlivel lehet megfogni a jó munkaerőt

Egy coach szerint az Y generációs munkavállalóknak nem a céges csocsóasztal hiányzik, hanem felelősség a nyakukba. Ezt a problémát pedig nem lehet a HR-re, az iroda designerre, vagy a szervezeti tanácsadóra tolni, ez a szakmai vezető feladata. A szakember szerint nem a céges uzsonnával, csocsóasztallal, vagy ergonómusok által tervezett színes labdákkal felszerelt tárgyalókkal lehet megfogni a Y generációs dolgozókat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
4817-szer ment le a kormánypropaganda, Hadházy hirdetése aligha fog

4817-szer ment le a kormánypropaganda, Hadházy hirdetése aligha fog

Zseniális klipet készített egy miskolci gimnázium a We Are The Worldre

Zseniális klipet készített egy miskolci gimnázium a We Are The Worldre

444 millió forintot ad a kormány három cserkészházra, mert a fiatalok folyton online vannak

444 millió forintot ad a kormány három cserkészházra, mert a fiatalok folyton online vannak

Csalódottak lehetnek a Csillagok háborúja rajongói: végleg elkaszáltak egy régóta ígért Star Wars-játékot

Csalódottak lehetnek a Csillagok háborúja rajongói: végleg elkaszáltak egy régóta ígért Star Wars-játékot

Szmájlival küldte át a Századvég a legújabb közvélemény-kutatását

Szmájlival küldte át a Századvég a legújabb közvélemény-kutatását

Hont: Bayer Zsolt gyötrő igazsága és az O1G alkonya

Hont: Bayer Zsolt gyötrő igazsága és az O1G alkonya