szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jó fizetés meghatározó, de nem az egyedüli lehetőség a vállalatok kezében, hogy megtartsák a jó szakembereket vagy, hogy egyáltalán betöltsék üres pozícióikat. A munkaerőhiányos környezetben a kutyabarát irodától a sörcsapon át az ingyen szállásig bármit bevetnek a munkavállalókért folyó küzdelemben.

A munkaerőhiány nem oldódik meg magától, és bár a béremelés sokat segíthet, önmagában egyre inkább kevésnek bizonyul. A munkáltatók ezért igyekeznek olyan csábító juttatatási csomagokat összeállítani, amivel magukhoz tudják kötni még a magas igényeket támasztó Y generációs munkavállalókat is. A márciusi HVG Állásbörzén kiállító cégek által kitöltött kérdőívek alapján az derült ki, hogy a legtöbben (86 százalék) a szakmai fejlődési lehetőség biztosításával próbálják vonzóvá tenni karrierlehetőségeiket. Csak második szempont volt a versenyképes juttatás (42,7 százalék) holtversenyben a multinacionális környezettel. 40,5 százalék tartja fontosnak a családias légkör biztosítását, valamivel kevesebben a kiszámítható jövőképet (35,9 százalék). Fontosnak tartják még a rendszeres értékelést, visszajelzést (31,3 százalék) és a pörgős csapatot (30,5 százalék). Kevesebben próbálják megnyeri a jelentkezőket külföldi projektetekkel (17,6 százalék), a társadalmilag hasznos cégtevékenységgel (14,5 százalék) és vezetői perspektívákkal (9,9 százalék). (Egy válaszadó három opciót is bejelölhetett.)

De hogy konkrétabb példákat is említsünk, a kecskeméti Mercedesnél saját óvodát és bölcsődet nyitottak, valamint kedvezményesen bérelhető, teljesen felújított lakásokat biztosítottak negyven munkavállaló számára. A McDonald’s-nál pedig nemrég vezették be, hogy ingyen szállást adnak azoknak, akik a munkáért hajlandóak költözni. Az „állásért szállást” program lényege, hogy a cég egy évig ingyen lakhatást kínál dolgozóinak a fővárosban, valamint a nyugati és a déli országrészekben, csak a rezsit kell fizetni. Egy borsodi sikercégnél, a Zip Technologies-nál pedig például a dolgozók devizahiteleit is kifizették.

Ugyanakkor nemcsak a megélhetést könnyítő tényezőkkel próbálnak a dolgozókra hatni. A családias, emberséges légkör kialakításnak céljából megjelentek például a sörcsapok is az irodában. Az adathalászatra specializálódott Starschemánál pedig gördeszkákon közlekednek az – egy egész emeletet elfoglaló, Váci úti - irodájukban. Azért pedig, hogy időnként ki tudjanak kapcsolni, egy hangszigetelt Playstation-szoba áll rendelkezésükre, hogy teljesen át tudják adni magukat a játéknak, anélkül, hogy másokat zavarnának. A Playstation a Possible digitális ügynökség irodájában is megtalálható, rögtön a csocsóasztal mellett.

„Az IT területen a korábbi nagy ütemben növekvő bérek az elmúlt időszakban csekélyebb mértéket öltenek. Sokkal inkább azokra a plusz dolgokra helyezik a hangsúlyt, amik a béren felül elérhetőek, mint a rugalmas munkavégzés, a home office, extra fizetett szabadság, és igényes szép környezet.” – mondja Pataki Géza, a Kelly Services Hungary cégvezetője. „A vállalatok egy része azzal a stratégiával operál, hogy igyekszik otthonossá tenni az irodai környezetet: biliárdasztal, csocsóasztal, hűtő tele finomságokkal, kényelmes kanapék, terasz, non-stop nyitva lévő iroda. Ezzel ugyanis azt is elérhetik, hogy a dolgozók szívesen tartózkodjanak az irodában, akár a munkaórák letelte után is. Bár egy ilyen iroda fenntartása több költséget jelenthet, hiszen egyszerűen több dologra költ a munkaadó, a befektetés busásan megtérülhet, ha ezzel sikerül megfogni a dolgozókat” – teszi hozzá Kecskés Judit, a cég SSC divíziójának ágazati vezetője.

„A munkáltatók többsége mindent megtesz azért, hogy vonzó munkahelyet, élhető körülményeket teremtsen és a lehető legjobban biztosítsa a munka-magánélet egyensúlyát. A skála rendkívül széles, a sarokba tett babzsákfoteltől a minden kikapcsolódást biztosító relaxációs szobákig, az ingyen kv-tól a komplett reggelikig, ebédekig sok mindennel próbálkoznak a munkáltatók. Nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy ezek az eszközök sokkal inkább szolgálják a munkaerő megtartását, mint munkahelyválasztásnál az elsődleges szempontokat”- figyelmeztet Demeter Csaba, a Randstad Hungary IT/Telco üzletágának vezetője, aki szerint a döntést még mindig leginkább a kompenzációs csomagok és a szakmai kihívások, a fejlődési lehetőségek befolyásolják, mint ahogy az látszik a HVG Állásbörzén kiállító cégek preferenciáiból is.

Itt személyesen is tájékozódhat
A 20. jubileumi HVG Állásbörze március 8-9-én várja a tapasztalt szakembereket, a pályakezdőket és a hallgatókat egyaránt a Papp László Budapest Sportarénában. Az állásajánlatok mellett az érdeklődők ismert emberek előadásain, ingyenes önéletrajz és bértárgyalás tanácsadáson vehetnek részt, emellett pedig több szimulátort kipróbálhatnak, és megismerhetik a legújabb fejlesztéseket.

Nem a csocsóasztallal és müzlivel lehet megfogni a jó munkaerőt

Egy coach szerint az Y generációs munkavállalóknak nem a céges csocsóasztal hiányzik, hanem felelősség a nyakukba. Ezt a problémát pedig nem lehet a HR-re, az iroda designerre, vagy a szervezeti tanácsadóra tolni, ez a szakmai vezető feladata. A szakember szerint nem a céges uzsonnával, csocsóasztallal, vagy ergonómusok által tervezett színes labdákkal felszerelt tárgyalókkal lehet megfogni a Y generációs dolgozókat.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
"Szigorú tekintetet" kapott a legújabb Hyundai Santa Fe

"Szigorú tekintetet" kapott a legújabb Hyundai Santa Fe

Trianon. Kimondva – Teleki Pál nemzetgyűlési beszédét megidézi Gálffi László

Trianon. Kimondva – Teleki Pál nemzetgyűlési beszédét megidézi Gálffi László

Vádat emeltek a Horthy-megemlékezésre betiltott egyenruhában érkezők ellen

Vádat emeltek a Horthy-megemlékezésre betiltott egyenruhában érkezők ellen