szerző:
hvg.hu

Hízeleg a kormány a nyugdíjasoknak, mert szükség lenne a munkájukra, ha már a beruházások a kommunizmus bukása óta nem látott mértékben megzuhantak. Épülhet a falusi űrközpont, Kasszás Erzsi berobbant a köztudatba. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

A fiatalabb nyugdíjasokra, több nőre, és a most közmunkán lévőkre is szükség van a munkaerőpiacon - mondta Varga Mihály a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján. Tovább kell gondolni a részmunkaidős foglalkoztatást és a nők, valamint a nyugdíjasok foglalkoztatásának erősítését is. Azt is támogatni kell, hogy a fiatalabb nyugdíjasokat alacsonyabb terheléssel, de visszaengedhessék a munkaerőpiacra – mondta. Ami pedig a nőket illeti, közülük mintegy kétszázezerrel kevesebben dolgoznak, mint a férfiak közül, így még lehetnek tartalékok.

Varga nyilatkozata azért furcsa, mert a nyugdíjasokat az Orbán-kormány 2010 után szisztematikusan szorította ki az állami szférából, a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásának bevezetésével illetve munkavállalásuk nehezítésével pedig csökkentette a nők szerepvállalását a munkaerőpiacon.

Most akkor kellenek a nyugdíjasok és a nők, vagy nem?

Szabadesésre váltottunk az uniós pénzek nélkül: a tavalyi utolsó negyedévben a magyarországi beruházások 24 százalékkal estek vissza az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül is a költségvetési szervek beruházásai zuhantak leginkább, egész pontosan 71 százalékkal. 2016 egészében 20 százalékkal volt kevesebb a beruházás, mint egy évvel korábban, és ekkora visszaesést a rendszerváltás óta nem láttak Magyarországon.

A fő ok az, hogy 2016-ra már lezárultak az EU-s projektek. Az előző uniós költségvetési ciklus fejlesztéseit 2015 végéig kellett lezárni, ráadásul sokat közülük valóban a határidőre hagytak meg. A most tartó újabb ciklusban viszont még nem jutottunk el odáig, hogy a beruházások adatain is látsszon, mennyi pénzt küld Brüsszel.

Mit mond a telefonba holnap Orbán Viktor?

Hárommilliárd forintból űrközpont épül Farkas Bertalan kétezer fős szülőfalujában, Gyulaházán – szerepel a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatban. Bár a falu csak kiállítóterem építésére pályázott, űrközpontot kapnak, ami beleillik a Felső-Tiszavidék fejlesztésére megálmodott nagyívű tervekbe. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter városában, a Gyulaházától 10 kilométerre található Kisvárdán is felturbózzák az élménykínálatot.

Mi lesz az űrközpont fő látványossága?

Hiába emelkednek itthon a fizetések, a nyugati bérekhez nem tudunk közelíteni, mert azok is felfelé mennek. A Lidl (amely egyébként itthon sem fizeti rosszul az alkalmazottait) márciustól megemeli a béreket Ausztriában, a diszkontlánc földrajzi elhelyezkedéstől függően márciustól már 1754 és 1921 euró (540–590 ezer forint) között fog fizetni havonta – a kezdőknek.

Mi tartja még itthon a munkásokat?

A hét képe: Bezárt a főváros egyik legszebb kávézója, a Párisi Nagyáruházban működő Book Cafe.

©

A pozitív kommunikáció jegyében egy pozitívan gondolkodó pénztárosnő mondja el a CBA új imázsfilmjében, mennyire szeret ott dolgozni, persze dalban és táncra perdülve.

Kasszás Erzsi rendet tart a boltban, ahol friss az áru, és kérdezni is nyugodtan lehet tőle. Filozófiája pedig az, hogy mindenki vidám – derül ki a reklámfilmből.

Mi jöhet Kasszás Erzsi után?

A látványcsapatsportok támogatása után járó adókedvezmény rendszerének meghosszabbítását kérte az Európai Bizottságtól a kormány. A tao-rendszert a kabinet változatlan formában kívánja fenntartani – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A támogatás összegének levonását a társasági nyereségadó alapján hat évre engedélyezte Brüsszel, a jóváhagyás június 30-án jár le.

A társasági adóból levonható támogatás rendszerét rengeteg bírálat érte az elmúlt években. A Transparency International 2015 őszén kiadott jelentésében arról írt: a rendszert az átláthatóság teljes hiánya, összefonódások, irracionális fejlesztések, közpénz pocsékolása jellemzi. A reakció nem maradt el, igaz, nem úgy, ahogy azt a szervezet elképzelte volna: több sportszövetség pert indított ellenük, tavaly októberben egy olyan törvényt vert át a parlamenten a kormány, amely szerint az adó helyett kifizetett támogatások nem számítanak közpénznek, ezért vonatkozik rájuk az adótitok. Nem sokkal később egy bíróság mondta ki: közpénzről van szó.

Mi a tao?

"Fehér Fitt Túró Rudi" néven új termékcsaláddal jelentkezett a Pöttyös. A termékekben 30 százalékkal kevesebb a cukor, mint az eredeti verzióban, a fehér bevonat pedig valójában nem fehércsoki, hanem "joghurtos bevonat". Házi tesztünk szerint a csoki nélküli termékcsalád erősen megosztó, mindenképpen szokni kell, és az ötös skálán szubjektív szempontjaink szerint csak erősen közepes eredményt ért el.

Hova lett a csoki?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Közigazgatási bíróságok: a Párbeszéd nem bízik a kormányban

Közigazgatási bíróságok: a Párbeszéd nem bízik a kormányban

Radar360: Testkamerás felvétel egy NAV-rajtaütésről, háborús készültség Izraelben

Radar360: Testkamerás felvétel egy NAV-rajtaütésről, háborús készültség Izraelben

Gyógyítható, mégis 39. másodpercenként meghal egy gyerek tüdőgyulladásban

Gyógyítható, mégis 39. másodpercenként meghal egy gyerek tüdőgyulladásban

Tagadja a rendőrség, hogy nem foglalkoztak volna a brutálisan megvert miskolci nővel

Tagadja a rendőrség, hogy nem foglalkoztak volna a brutálisan megvert miskolci nővel

Pokorni már egyeztet Karácsonnyal a normafai fakivágásokról

Pokorni már egyeztet Karácsonnyal a normafai fakivágásokról

Hazatér a japán űrszonda, amely igen értékes dolgot hoz a Földre

Hazatér a japán űrszonda, amely igen értékes dolgot hoz a Földre