szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Idők állítása szerint itthon szinte eltűnt a polcokról a kínai méz, az uniós piacon viszont nagy a baj, mert ott a legutóbbi ellenőrzésen sok hamisítványt találtak.

Lesújtó eredménnyel zárult az Európai Unió kiemelt mézpiaci ellenőrzése: a minták több mint húsz százalékáról derült ki, hogy hamisítvány – olvasható a Magyar Idők szerdai számában.

Az EU Egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Főigazgatósága azután indított eljárást az ügyben, hogy a termelők, köztük magyar méhészek 2015 végén Brüsszelben és Budapesten is felhívták a figyelmet arra: a polcokra nem természetes eredetű ázsiai mézek is kerülnek.

Az ellenőrzésben minden uniós tagállam részt vett, sőt Norvégia és Svájc is csatlakozott a kezdeményezéshez. Az uniós hatóság összesen 2264 mézmintát vizsgált meg, a termékek 45 százaléka kiskereskedelmi forgalomból származott. Az előzetes kiértékelés alapján a minták 15 százaléka bizonyult hamisnak, majd további vizsgálatok után újabb 5,6 százaléknál merült fel a hamisítás gyanúja. A magyar hatóság ebből 74 mézmintát vizsgált, ebből a hagyományos módszerek segítségével 14 terméket szűrtek ki, a bizottság laboratóriumába pedig 49 mintát továbbítottak. A különleges eljárásoknak köszönhetően tizenegy mézmintáról nem tudták bebizonyítani, hogy természetes. 

Az Európai Bizottság központi mézadatbank létrehozását tervezi.

A lap állítása szerint Magyarországon mára szinte eltűntek a kínai mézek a boltokból az ellenőrzéseknek köszönhetően.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csontrészeg kamionos cikázott az M3-son, miután több autót összetört

Csontrészeg kamionos cikázott az M3-son, miután több autót összetört

Döntött a kormány az orvosok átvezényléséről és a másodállások korlátozásáról

Döntött a kormány az orvosok átvezényléséről és a másodállások korlátozásáról

Kiakadtak a kereskedők, mert két hónap forgalomba helyeztetni egy behozott autót

Kiakadtak a kereskedők, mert két hónap forgalomba helyeztetni egy behozott autót