szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kötelező vételi ajánlatot tett a Konzum az Opimus részvényeire.

Kötelező vételi ajánlatot tett a Konzum PE Magántőkealap az Opimus részvényeseinek – tette közzé az Opimus a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A Jászai Gellért által vezetett magántőkealap a hét elején került az Opimus részvényesei közé – ott a Konzum-csoport egy másik tagját, a Konzum Management Kft. váltotta fel. Az események gyorsan követik egymást, hiszen ez utóbbi cég is csupán egy héttel korábban szállt be a Hunguest-szállodákat megvásárló társaságba, együtt Mészáros Lőrinccel. A Konzum akkor 14, míg Mészáros 16,9 százalékot szerzett.

A felcsúti polgármester a szintén a tőzsdén jegyzett Konzum Nyrt.-be is februárban vásárolta be magát, ám tulajdonlását korábban is sejteni lehetett. Az Opimus – amely akkor került be a hírekbe, mikor egy leányvállalata október végén megvette a Népszabadság kiadását felfüggesztő Mediaworks kiadót – cégeinek vezetésében már akkor több Mészároshoz köthető üzletember megjelent. Mészáros akkor még cáfolta, hogy köze lenne az ügylethez és a céghez.

Most viszont már lassan tényleg az övé lehet a cég többsége. A hivatalosan március 14-re, vagyis a magántőkealap megjelenése utáni napra datált vételi ajánlat lényege ugyanis éppen a kisrészvényesek tulajdonrészének a megszerzése. Hasonlóan jártak el a Konzum esetében is: ott is a magántőkealap tett ajánlatot.

Még van egy hasonlóság a két ügylet között: ahogy a Konzum esetében, az Opimusnál sem profitálnak a kisrészvényesek abból, hogy Mészáros Lőrinc megjelenése után kilőtt az árfolyam. Az Opimus részvényeiért 45 forintot ajánlanak, míg március elején már 60 forint fölött kereskedtek a cég papírjaival. Az eljárás szabályos, az elmúlt 180 nap súlyozott átlagárát vették figyelembe.

A kisrészvényesek kivásárlása nem feltétlenül jelent kivonulást a tőzsdéről, ám ha a Konzum tulajdoni része meghaladja a 90 százalékot, tehet erre lépéseket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatalmas lángokkal égett egy kamion Kecskemétnél

Hatalmas lángokkal égett egy kamion Kecskemétnél

A katonaorvos whiskyjének is köszönhetjük, hogy van szárazjég az oltás szállításához

A katonaorvos whiskyjének is köszönhetjük, hogy van szárazjég az oltás szállításához

Az nem egészen úgy van: magyarázkodik a WhatsApp

Az nem egészen úgy van: magyarázkodik a WhatsApp