szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyszerű technikai lépésnek tűnik, ami történt az Opimus és a Konzum részvényeivel, ám messzeható következményei lehetnek.

Kiszállt az Opimus Nyrt.-ből a Konzum Management Kft. – közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Az Opimusban bő egy hete szerzett részesedést a társaság, amelynek 30 százalékban a szintén a tőzsdén jegyzett Konzum Nyrt. a tulajdonosa. Az Opimus 14 százaléka azonban nem került messze az eddigi tulajdonosi körtől: a Konzum PE Magántőkealap vette át.

A 2016 végén alapított cég volt az, amely a múlt héten kötelező nyilvános vételi ajánlatot jelentett be a Konzum Nyrt. részvényeire. Erre az Opimusnál is lehetősége nyílhat, feltéve persze, hogy akad olyan együttműködő részvényes, akivel együtt elérik az ehhez szükséges tulajdoni arányt. Ez elvben 33 százalék, ám ha nincs rajtuk kívül 10 százaléknál több részesedést birtokló személy, akkor elég 25 százalék is. Vagyis ha a tőkelaap nevében eljáró Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. és a március elején 16,9 százalékos részesedést szerző Mészáros Lőrinc együttműködik, a kisrészvényesektől akár többségi tulajdont vásárolhatnak az Opimusban.

Jászai Gellért, a Konzum-cégek vezetője a múlt héten a Világgazdaságnak adott magyarázatot a mozgolódásra: „épp átrendezem a portfóliómat” – fogalmazott az üzletember. A lap arra is rákérdezett, mi a célja az Opimus és a Konzum közös befektetésének. „Ez egy szoros és hosszú távra tervezett stratégiai partnerség [Mészáros Lőrinccel], amely elsősorban a vállalatok által érintett területekre, azaz a turizmusra, az ipari, pénzügyi és tőkepiaci befektetésekre, az ingatlankezelésre és a médiára vonatkozik” – magyarázta Jászai, aki nemzetközi terjeszkedést is vizionált, azt viszont tagadta, hogy a tőzsdéről való kivonulást terveznék.

Egyelőre nem is éri meg kivezetni a papírokat: Mészáros Lőrinc megjelenése után ugyanis mind a Konzum, mind az Opimus részvényeinek meredeken kezdett emelkedni az árfolyama. Előbbivel egyébként hétfő reggel óta, az Opimus papírjaival pedig már múlt csütörtök óta nem lehetett kereskedni, a felfüggesztést azzal indokolta a két cég, hogy az árfolyamot befolyásoló bejelentésre készülnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Putyin szerint stabilizálódik a járványhelyzet Oroszországban, enyhíthetnek a korlátozásokon

Putyin szerint stabilizálódik a járványhelyzet Oroszországban, enyhíthetnek a korlátozásokon

Majdnem 90 millió forintért kelt el a Knight Rider autójának másolata

Majdnem 90 millió forintért kelt el a Knight Rider autójának másolata

Szó sem volt a modellváltásról szóló széles körű egyeztetésről a Debreceni Egyetem professzorai szerint

Szó sem volt a modellváltásról szóló széles körű egyeztetésről a Debreceni Egyetem professzorai szerint