szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tudatosan nem képeznek elég tanárt, majd erre hivatkozva sorvasztják el az oktatást Magyarországon. A vizes vb költségei úgy felpörögtek, mint Vajna online kaszinójában a rulettkerék, a polgármester exneje viszont Salgótarjánnak nézte a Budai Várat. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

A kormány folyamatosan csökkentette a gyógypedagógus-képzésre felvehető hallgatók számát, most pedig tanárhiányra hivatkozva sorvasztja el a tanulási nehézséggel küzdő gyermekek fejlesztését.

2012-ben még 1300 hallgató kezdhette meg gyógypedagógiai tanulmányait a hazai felsőoktatási intézményekben, idén már csak 1090 diákot vehetnek fel. Jelenleg országos átlagban több mint ötszörös a túljelentkezés ezekre a szakokra, miközben több mint kétezer gyógypedagógus hiányzik a napi gyakorlatból, további ezer státust pedig olyan tanárok töltenek be, akiknek nincs meg a szükséges végzettségük.

Pedig Mészáros Lőrinc százmilliárdos éves vagyongyarapodásának már az ötödével is megkétszerezhetnék a fejlesztőpedagógusokra fordított pénzt. A kormány azonban 2010 óta nemhogy növelte volna a költségvetésben az oktatásra fordított pénz arányát, hanem éppen ellenkezőleg, csökkentette.

Jelenleg csaknem 80 ezer olyan nebuló tanul az iskolákban, akiről az állami hivatalok által kijelölt szakértők azt állapították meg, hogy valamilyen beilleszkedési, tanulási vagy magatartási nehézséggel küzd. Ők 2018. augusztus 31-e után már nem kaphatnak felmentést az osztályozás alól. Vagyis legyenek bármilyen jó képességűek és jó tanulók, ha bármilyen részképességük megkésve alakul ki, csak bukdácsolhatnak. Holott a gyógypedagógia tudománya szerint ezek a nehézségek leküzdhetők, csupán a gyerekeknek meg kell kapniuk a szükséges fejlesztést.

Víz, pohár, evőeszköz, tisztálkodási eszközök, bugyi, betét, papír zsebkendő, vécépapír, saját gyógyszerek, törülköző – abban nincs is semmi meglepő, hogy a SOTE I. számú női klinikáján ezeket mind ajánlott magával vinnie annak, aki műtétre készül a kórházban.

©

Az Indexen közzétett lista szerint a szokásos kórházi leltár újabb elemmel egészült ki, és még az átadás módját is megszabják az intézményben: 2 db fásli (10 cm-es) – műtőssegédnek kell adni a műtőbe menet.

A kórház megkeresésünkre azt írta, a lista tíz éve létezik, és az is kap fáslit, aki nem visz magával.

A vizes világbajnokság költségei a júliusi kezdésre a 130 milliárd forintra nőhetnek. A 444.hu írta meg: a miniszter úgy számol, hogy 92 milliárd forintot kell rászánni az olyan projektekre, amelyek vagy közvetlenül a vb-hez kapcsolódó építkezések, vagy más okból a világbajnokság költségvetésénél számoltak azokkal.

©

Két éve még úgy kapta meg Budapest a világbajnokság rendezési jogát, hogy a szervezők és a kormány azt ígérte: 24,5 milliárd forintból kihozzák a vb-t. A látványos terv két hónap után borult fel, akkor már 49 milliárdról volt szó. Utána kisebb tételekben folyamatosan drágult a vb, a százmilliárdos álomhatárt tavaly novemberben lépte át.

Jelentősen nő 2018-ban a határon túli magyarok támogatása. Horvátország és a Muravidék a korábbi évekhez hasonlóan 500-500 millió forintra számíthat, Erdély és a Felvidék pedig 1-1 milliárdra. A vajdasági magyarok a hároméves, 7,4 milliárdos támogatási programon túl még 189 milliót kapnak a most készülő büdzséből, a kárpátaljaiak egy hasonló keret  5 milliárdján kívül még 222,6 milliót kapnak.

Utóbbi programok érdekessége, hogy támogatást azok a vállalkozók kaphatnak, akik kettős állampolgárok. És ezek a vállalkozók jövőre nem csak vállalkozni fognak, hanem a kormány reményei szerint szavazni is – ami mindjárt megmagyarázza a bőkezűséget.

A DAC játékosai ünnepelnek, miután a szlovák labdarúgó-bajnokságban játszott mérkőzésen 1-0-ra nyertek a Slovan csapata ellen a dunaszerdahelyi DAC Arénában 2017. április 8-án.
©

A választás persze nem minden, a kormány a határon túli fociról sem feledkezik meg. Nemrég kiderült, hogy a támogatott határon túli civil szervezetek közül a legnagyobb nyertesek a fociakadémiák. Jutott ilyen összeg például Világi Oszkárnak, a Mol szlovákiai leányvállalatát és a Dunaszerdahely focicsapatát vezető milliárdosnak is.

A hét képe: Megérkezett Budapestre a Flybe légitársaság gépe, ezzel ötre nőtt a magyar fővárosból elérhető londoni repülőterek száma.

©

Mészáros Lőrinc a harmadik helyen debütált a legbefolyásosabb médiaszemélyiségek toplistáján, amelyet idén ismét Vidus Gabriella, az RTL vezérigazgatója vezet.

©

A toplistát idén 10. alkalommal készítette el a Marketing & Média szaklap. A tavalyi listán először szereplő Andy Vajna megtartotta pozícióját az élvonalban, a TV2 csoport tulajdonosa idén is a második helyen végzett, míg Mészáros Lőrinc, a Mediaworks és az Echo TV tulajdonosaként rögtön a harmadik helyen debütált.

Idén a politikához köthető személyek befolyása tovább erősödött, miközben a médiavállalatok, ügynökségek és szerkesztőségek vezetőié csökkent.

Elindította az első magyarországi online kaszinószolgáltatást az LVC Diamond Kft., a Vegas.hu oldalon el is kezdődött a játékosok regisztrációja. Ezzel elindult Andy Vajna újabb nagy biznisze.

A Las Vegas Casino csoport 2015 óta 5 kaszinót üzemeltet Budapesten, több mint 810 munkavállalót foglalkoztat. A nyilvános cégadatok szerint a cég utolsó lezárt gazdálkodási évében, 2015-ben 14,34 milliárd forint árbevételt ért el, adózott eredménye 4,1 milliárd forint volt. Az online kaszinószolgáltatásra vonatkozó engedély a NAV honlapján közzétett adatok szerint 2024. december 31-ig érvényes.

Szokás szerint bírósági úton kellett kikényszeríteni azoknak a közérdekű adatoknak a nyilvánosságát, amelyek arról szólnak, mennyiért ad ki az önkormányzat állami tulajdonú lakásokat a budai Vár legelőkelőbb részén található Dísz tér 15. alatti házban.

A Magyar Nemzet a Budavári Ingatlanfejlesztő és -üzemeltető Nonprofit Kft.-től perelte ki az adatokat, amelyekből kiderül: Nagy Gábor Tamás kerületi polgármester volt felesége 510 forintos négyzetméteráron bérel lakást (egy 60 négyzetméteres lakás bérleti díja így alig több mint 30 ezer forint, bár a konkrét esetben jóval nagyobb lakásról van szó), ami még egy salgótarjáni, bajai vagy nyíregyházi lakás piaci bérleti díját sem éri el.

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Országos akcióban segítik a szegénységben élők regisztrációját az oltásra

Országos akcióban segítik a szegénységben élők regisztrációját az oltásra

Gyerekek a tévé előtt – tanulságos útravaló vagy szükséges rossz a mesenézés?

Gyerekek a tévé előtt – tanulságos útravaló vagy szükséges rossz a mesenézés?

Újabb 1,7 milliárd forintos közbeszerzést nyert Nemesi Pál kormánybiztos cége

Újabb 1,7 milliárd forintos közbeszerzést nyert Nemesi Pál kormánybiztos cége