szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Közép-európai összevetésben Magyarországra érkezik a legtöbb kínai befektetés, és nálunk nő a legnagyobb ütemben a kínai turisták száma.

Mára Magyarország vált Kína első számú gazdasági partnerévé a közép-európai térségben – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Pekingben a közmédiának.

A politikus – aki az Orbán Viktor miniszterelnök vezette magyar delegáció tagjaként érkezett a kínai fővárosba – a Bank of China képviselőivel és Csung San kínai kereskedelmi miniszterrel folytatott tárgyalása után kiemelte: Közép-Európából Magyarország exportál a legtöbbet Kínába – ezen belül a legtöbb élelmiszert a kiadott élelmiszerexport-engedélyek alapján –, közép-európai összevetésben Magyarországra érkezik a legtöbb befektetés az ázsiai országból, és nálunk nő a legnagyobb ütemben a kínai turisták száma.

A pénteki tárgyalások során több olyan megállapodás született – és a többnapos kínai látogatás során még több is várható –, amelyek nyomán a gazdasági, turisztikai, kereskedelmi kapcsolatok tovább bővülnek – hívta fel a figyelmet Szijjártó Péter.

A kínai és a magyar Eximbank – folytatta – megállapodott egy egymilliárd dolláros befektetési alap létrehozásában, amelybe a magyar pénzintézet 70 millió dollárnyi befektetéssel száll be, cserébe pedig 140 millió dollárnyi befektetést hajt végre az alap Magyarországon.

Felidézte, hogy a két Eximbank már korábban is létrehozott egy befektetési alapot 500 millió dollárral, ebben a magyar Eximbank 30 millió dollárral vett részt, az alap pedig 90 millió dollárnyi befektetést hajtott végre Magyarországon, vagyis "a befektetett összeg többszörösen megtérül".

A miniszter arról is beszélt, hogy az Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bank felvette tagjai közé Magyarországot, ami megnyitja a lehetőséget arra, hogy a magyar technológia és know-how, elsősorban a vízgazdálkodás és az informatika területén, betörhessen az ázsiai beruházások piacára. A bankban Magyarország regisztrált tőkearánya 100 millió dollár lesz – tette hozzá.

Szijjártó Péter beszámolt emellett arról a megegyezésről, hogy módosítják a két ország közötti légügyi megállapodást, így több kínai városból is üzemelhet majd légi járat Magyarországra. A Budapest–Peking-járat után megkezdődtek a tárgyalások egy Budapest–Sanghaj-járat indításáról.

Kitért a Kínába irányuló magyar élelmiszeripari export rendkívül dinamikus bővülésére: tavaly a kivitel 58 százalékkal nőtt – meghaladva a 75 millió dollárt –, és idén az első két hónapban újabb 100 százalékos növekedés tapasztalható, aminek az az oka, hogy Közép-Európában Magyarország rendelkezik a legtöbb élelmiszeripari exportengedéllyel.

Megjegyezte továbbá, hogy sikerült véglegesíteni a magyar kukorica exportjára vonatkozó engedélyezési eljárást, így hamarosan a kivitel szintén megindulhat Kínába.

Emellett rövidesen magyar tejtermékek is kerülhetnek az ázsiai országba – fűzte hozzá.

A külgazdasági és külügyminiszter végül elmondta, hogy 2016-ban a magyar kivitel rekordot döntött.

2,25 milliárd dollárnyi exportunk volt Kínába, ami 25 százalékos bővülést jelentett, az idei első két hónapban pedig további 31 százalékkal növekedett – tette hozzá Szijjártó Péter.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szájer megerősítette, hogy jelen volt a pénteki bulin

Szájer megerősítette, hogy jelen volt a pénteki bulin

A CEU segítségével indul Európa meghódítására a húsmentes szalámi

A CEU segítségével indul Európa meghódítására a húsmentes szalámi

Koronavírusos Törőcsik András, az Újpest legendája

Koronavírusos Törőcsik András, az Újpest legendája