szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nincs B terv, mert B bolygó sincsen – jelentette ki Emmanuel Macron, és Franciaországba hívta azokat az amerikai szakembereket, akik szívesen dolgoznának a klímaváltozás megfékezésén.

Telefonhívással és tévébeszéddel is reagált Franciaország új elnöke, Emmanuel Macron Donald Trump amerikai elnök csütörtök esti bejelentésére arról, hogy az Egyesült Államok kilép a 2015-ös párizsi klímaegyezményből.

Egy francia elnöki forrás szerint Macron ötperces telefonbeszélgetést folytatott Trumppal a bejelentés után, egyebek mellett közölve vele, hogy Franciaország ugyan továbbra is együttműködik az USA-val, de nem a klímaváltozás lassításán. Emellett Németországgal és Olaszországgal közösen nyilatkozatot is kiadott arról, hogy a klímaegyezményt nem tárgyalják újra az amerikai elnök lépése miatt.

Macron azonban a csütörtök esti tévébeszédében fogalmazott a legerősebben, ráadásul a francia elnökök közül elsőként angolul szólt népéhez és a világhoz az Élysée-palotából. Franciául kezdte, de hamarosan angolra váltott, és úgy beszélt három percig. Egyebek mellett az mondta: "Ne ítéljük meg rosszul a klímaváltozást:

Nincs B terv, mert B bolygó sincsen

– fogalmazott. Azt mondta, tiszteli Trump döntését, de elhibázottnak tartja. Invitálta az amerikai tudósokat, mérnököket, vállalkozókat és elkötelezett állampolgárokat: "tekintsék Franciaországot második otthonuknak, jöjjenek és dolgozzanak velünk együtt a klímaváltozás megfékezésén".

Az amerikai szuperhatalomról szóló folytatólagos trumpi hencegésre utalva úgy fogalmazott: "a világ hisz bennetek, tudom, hogy nagyszerű nemzet vagytok". Végül arra kérte a világot, hogy maradjanak azoknál a szavaknál, amelyekből Donald Trump is ért: "Make our planet great again."

Trump alaposan összeszedte gondolatait, hogy feleljen az özönlő kritikákra, és a következőt posztolta Twitteren:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Trump ezt a kézfogást is csúnyán benézte – videó

Szakmai ártalom lehet az amerikai elnöknél: boldog-boldogtalannal kezet fog. Öltönyös partnere nem vette a lapot, csak fontos megbízatása lebegett a szeme előtt: neki most itt az utat kell mutatnia, nem Donald Trumppal barátkoznia.

Csodás új Ferrarija van Charles Leclerc-nek

Csodás új Ferrarija van Charles Leclerc-nek

Mit tegyen a szülő, ha azt gyanítja, hogy koronavírusos a gyereke?

Mit tegyen a szülő, ha azt gyanítja, hogy koronavírusos a gyereke?

A kormány lakástámogatási programja csak a jómodú keveseknek segít

A kormány lakástámogatási programja csak a jómodú keveseknek segít