szerző:
hvg.hu

Nincs B terv, mert B bolygó sincsen – jelentette ki Emmanuel Macron, és Franciaországba hívta azokat az amerikai szakembereket, akik szívesen dolgoznának a klímaváltozás megfékezésén.

Telefonhívással és tévébeszéddel is reagált Franciaország új elnöke, Emmanuel Macron Donald Trump amerikai elnök csütörtök esti bejelentésére arról, hogy az Egyesült Államok kilép a 2015-ös párizsi klímaegyezményből.

Egy francia elnöki forrás szerint Macron ötperces telefonbeszélgetést folytatott Trumppal a bejelentés után, egyebek mellett közölve vele, hogy Franciaország ugyan továbbra is együttműködik az USA-val, de nem a klímaváltozás lassításán. Emellett Németországgal és Olaszországgal közösen nyilatkozatot is kiadott arról, hogy a klímaegyezményt nem tárgyalják újra az amerikai elnök lépése miatt.

Macron azonban a csütörtök esti tévébeszédében fogalmazott a legerősebben, ráadásul a francia elnökök közül elsőként angolul szólt népéhez és a világhoz az Élysée-palotából. Franciául kezdte, de hamarosan angolra váltott, és úgy beszélt három percig. Egyebek mellett az mondta: "Ne ítéljük meg rosszul a klímaváltozást:

Nincs B terv, mert B bolygó sincsen

– fogalmazott. Azt mondta, tiszteli Trump döntését, de elhibázottnak tartja. Invitálta az amerikai tudósokat, mérnököket, vállalkozókat és elkötelezett állampolgárokat: "tekintsék Franciaországot második otthonuknak, jöjjenek és dolgozzanak velünk együtt a klímaváltozás megfékezésén".

Az amerikai szuperhatalomról szóló folytatólagos trumpi hencegésre utalva úgy fogalmazott: "a világ hisz bennetek, tudom, hogy nagyszerű nemzet vagytok". Végül arra kérte a világot, hogy maradjanak azoknál a szavaknál, amelyekből Donald Trump is ért: "Make our planet great again."

Trump alaposan összeszedte gondolatait, hogy feleljen az özönlő kritikákra, és a következőt posztolta Twitteren:

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Világ

Trump ezt a kézfogást is csúnyán benézte – videó

Szakmai ártalom lehet az amerikai elnöknél: boldog-boldogtalannal kezet fog. Öltönyös partnere nem vette a lapot, csak fontos megbízatása lebegett a szeme előtt: neki most itt az utat kell mutatnia, nem Donald Trumppal barátkoznia.