szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Cáfolja a Budapesti Közlekedési Központ, hogy drágulna az elektronikus jegyrendszer.

A közlekedési cég szerint nem változott az elektronikus jegyrendszer bevezetésének keretösszege, az üzemeltetési költségei közel 2 milliárd forinttal, míg az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által nyújtott hitel lehívásához kapcsolódó költségek 100 millió forinttal csökkennek.

A közlekedési társaság hangsúlyozta: a munkák maradéktalan ellátása érdekében az EBRD által biztosított teljes hitelkeretet lehívják, ez viszont nem jelenti a projekt teljes költségének növekedését.

A BKK közleménye szerint az utazóközönség már 2017 nyarán találkozhat az online jegyértékesítés új formájával. Elég lesz regisztrálni a rendszerben egy névhez hozzárendelt, személyazonosításra alkalmas arcképes igazolványt, majd bankkártyás fizetéssel meg lehet vásárolni a kiválasztott terméket. Ezzel 2017 őszétől már akár önmagában az új elektronikus személyigazolvány vagy a diákigazolvány elégséges lesz az utazási jogosultság igazolására. (Májusi cikkünkben ezt írtuk a tesztüzem indulásáról, a technikai részletekkel ebben a cikkünkben foglalkoztunk).

A nyár végén a Deák Ferenc téri metróállomáson tesztüzembe helyezik az első beléptetőkapukat, valamint a Közvágóhíd utcai HÉV-állomáson az érvényesítő készülékeket is. A kapuk ugyanakkor az első időszakban még nyitva lesznek, mert az üzemelésükhez a teljes infrastruktúrát üzembe kell helyezni.

A cég azt nem közölte, hogy a teljes rendszert mikorra üzemelik be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!