szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az EU és Japán szabadkereskedelmi egyezményt kötött egy nappal a G20 csúcs előtt. Egyértelmű figyelmeztetés ez Donald Trumpnak: az Egyesült Államok két szövetségese híve a szabadkereskedelemnek, melyet az amerikai elnök szeret bírálni.

 Trump nemcsak beszél erről, de cselekszik is: az USA kilépett az ázsiai és csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezményből és befagyasztotta a tárgyalásokat ugyanerről az Európai Unióval. Mindenki értette a célzást. Az EU és Japán között még 2013-ban megkezdődtek a tárgyalások a szabadkereskedelmi egyezményről, de egyik félnek sem volt nagyon sietős az ügy. Trump beiktatása után felgyorsultak az események. A szabadkereskedelmi tárgyalások hirtelen nagyon sürgősek lettek mind Tokió, mind pedig Brüsszel számára. Sikerült is összehozni az egyezményt, melyért Abe Sinzo miniszterelnök Brüsszelbe látogatott. Olyannyira siettek vele, hogy nem állapodtak meg a döntőbíráskodást illetően. Erről a következő hetekben is tárgyalnak. Viszont van egy egyezmény, melyet fel lehet mutatni Trumpnak Hamburgban, ahol a G20 csúcsot tartják- írja a párizsi Le Monde.

Az EU eddig Kanadával kötött hasonló egyezményt, de ez sokkal jelentősebb, hiszen Kanada lakossága 35 millió, míg Japáné 127 millió. Japán a világ harmadik gazdasági nagyhatalma az USA és Kína mögött. Piaca hihetetlenül értékes. Ezért az EU elsősorban az élelmiszerek exportjára koncentrált. E téren a siker majdnem teljes: a vámok csökkennek, illetve megszűnnek és a szabványok kölcsönösen elismerésre kerülnek. A bor kiemelt szerepet kapott, hiszen az EU bortermelésben világhatalom, főként Franciaország, Olaszország és Spanyolország révén. Hála az egyezménynek, a jövőben az uniós borok előnybe kerülhetnek az észak és dél-amerikai, valamint a dél-afrikai vetélytársakkal szemben. Amiben a japánok nem engedtek: a rizs és a cukor piaca. Ez a két piac továbbra is zárt a külföldiek előtt, mert a termelők a kormánypárt leghűségesebb szavazói évtizedek óta.

Mit értek el még a japánok?

Autóik bejutását az uniós piacra. Ez is üzenet az Egyesült Államoknak: nem a protekcionizmus a megoldás a problémákra! A globális együttműködés jó példája a Renault és a Nissan házassága. A két cég közös vezére egy olyan menedzser, aki arab, de Brazíliában született. Karrierje Japánban ívelt fel és most Párizsban van a csúcson. Neje amerikai, ő pedig világpolgárnak tekinti magát.

Az európaiak repülőgépgyártó közös cége, az Airbus egy nappal korábban állapodott meg Kínával egy 22 milliárd dolláros üzletről. Brüsszel ezzel is üzent Trumpnak: van alternatíva! A konzervatív jobboldali japán miniszterelnök és a reformkommunista kínai elnök egyaránt a szabad kereskedelem híve. Amerika jelenleg meglehetősen magányosnak tűnik az ez elleni háborúban. Hamburgban a G20 csúcson talán kiderül: Donald Trump mennyire gondolja komolyan a háborút és főként mit ajánl helyette? A globális rendszerben még az első számú nagyhatalomnak is alkalmazkodnia kell. Ezt Obama elnök a legutóbbi G20 alkalmából elismerte. Vajon Donald Trump képes lesz erre? Talán kiderül Hamburgban pénteken és szombaton, a G20 csúcstalálkozón.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!