szerző:
bankmonitor.hu

Észrevétlenül csúszhatnak ki a kezünkből a forintok a bankoláskor, de ha odafigyelünk, akkor csak a bankszámlán évi több mint tízezer forintot takaríthatunk meg. Egy lakáshitelen pedig akár milliókat.

Bármilyen pénzügyi döntést is hozunk, érdemes előtte több bank ajánlatát is végigböngészni és összehasonlító kalkulátort használni. Különösen akkor nyerhetünk sokat, ha nagyobb ügyletre készülünk, például egy lakáshitel felvételére. A következőkben bemutatjuk, hogy ekkor miként is fizethetünk akár 3 millióval is kevesebbet a banknak.

Nincs annál rosszabb dolog, mintha a banknak teljesen feleslegesen fizetünk ki extra költséget. Különösen akkor, ha magát a szolgáltatást nem is vesszük igénybe, mindössze a csomag részének tekinthető és kénytelen-kelletlen azt is ki kell fizetnünk. Nagyon hasonló a helyzet ahhoz, mintha egy több tucat csatornából álló előfizetésünk van, miközben a valóban nézett csatornák számát két kezünkön meg tudnánk számolni.

A legbosszantóbb az egészben, hogy szinte észrevétlenül csúszhatnak ki a kezünkből a forintok, mert felsorolni is nehéz lenne, mennyi különböző bankköltséggel futunk össze az életünk során. Az összevisszaságban segíthet rendet tenni egy összehasonlító kalkulátor, amivel saját igényeinkre szabottan megtudhatjuk, mi a legolcsóbb alternatíva.

Már a bankszámlával is évente tízezer forintot spórolhatunk

Több felmérés is bebizonyította, hogy nem szívesen váltunk bankot (10 százalék alatti azok aránya, akik egyáltalán elgondolkoznak rajta), pedig a tapasztalatok szerint már ezzel a lépéssel is nagyon sokat lehet megtakarítani. A nehézséget ebben az jelenti, hogy a rendszer úgy működik, hogy egy fix havi számlavezetési díj  helyett nagyon sok költségelemből áll össze a teljes havi kiadásunk.

A bankolási szokásainknak megfelelően kialakított kereséssel könnyedén láthatóvá válik, hogy milyen nagy eltérések is adódhatnak. A Bankmonitor számításai szerint a legolcsóbb számlacsomagok havi szinten 400 forint alatt tarthatók, míg az átlagos bankszámlák díja 1500 fölé csúszhat. Ebből kirajzolódik, hogy havi alapon alsó hangon is 1000 forintot nyerhetünk, évente pedig több mint 10 ezer forintot.

És ne feledjük, ebben már minden a bankszámlával kapcsolatos költség szerepel. Egyebek között benne van a meghatározók közül a havi számlavezetési díj, az éves kártyadíj havi szintre leosztva, az átutalások díja, valamint az sms-ek díja is. Utóbbi külön említést érdemel, mert saját tapasztaltból mondhatjuk, hogy ha túl sok sms-t engedünk, akkor a havi díj többszörösét kifizethetjük ilyen formában. A megoldás ilyenkor inkább a mobilbanki szolgáltatás, legalább is, ha ennek nincs extra költsége.

A visszatérítésekből is sok jöhet össze

Sokan tartanak a hitelkártyától, viszont azok számára, akik megálljt tudnak parancsolni maguknak és nem kezdenek fedezet nélküli költekezésbe, nyerhetnek vele. A hitelkártya előnye, hogy a bankok a használatukat visszatérítéssel jutalmazzák és azzal, hogy időlegesen a bank pénzét használhatjuk. Ha pedig időben visszatöltjük a hitelkeret összegére, akkor mindezt kamatmentesen tehetjük meg.

Persze a hitelkártyának is van havi díja, valamint a kártyáért is kell az akciós időszak után fizetni, de mindezzel együtt is megérheti a használata. Általános költési szokások mellett és olyan hitelkártyát használva, ami bizonyos esetekben akár 4 százalékot is visszatérít, havi alapon 5000 forintot is visszakaphatunk. Minél kisebb visszatérítést kapunk, annál kisebb a hitelkártya előnye, de a példából is jól látható, hogy a több tízezer forintos pénzügyi előnyért megéri elgondolkozni a lehetőségen.

A lakáshitelnél se adjuk be gyorsan a derekunkat

A lakáshitel felvétele a jelenlegi ingatlanárak mellett a legtöbb esetben elengedhetetlen. A legjobban akkor járunk el, ha a neten is összehasonlítjuk a banki ajánlatokat és a több bankkal is felvesszük a kapcsolatot, mert így valóban a legjobb döntésre juthatunk.

Attól függően persze, hogy mekkora hitelt veszünk fel, de a futamidő végéig lényegesen többet tudunk keresni egy jó választással, mint amit korábban említettünk. Gondoljunk csak bele, ha havi szinten a törlesztőrészlet csak 1500 forinttal alacsonyabb, akkor 20 év alatt 360 ezer forintot spórolunk meg.

A lakáshitel kalkulátorban  szereplő példa viszont sokkal nagyobb előnyre világít rá. Egy olyan hitelfelvevőt néztünk meg, akinek 200 ezer forint a fizetése, 10 millió forintos hitelt venne fel, 20 évre és öt évig nem akarja, hogy változzon a törlesztője. Ebben az esetben a legolcsóbb hitel teljes visszafizetése 15 millió forint lesz, míg a legdrágábbé 18,4 millió forint. A különbség 3,4 millió, ami egyenértékű azzal, mintha havonta 14 ezer forinttal fizetnénk kevesebbet.

A következő kalkulátor segít  megtalálni a megfelelő lakáshitelt:

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tarlóstól Puzsérig minden főpolgármester-jelölt büntetést kapott

Tarlóstól Puzsérig minden főpolgármester-jelölt büntetést kapott

Legkésőbb csütörtökig döntenek a szavazólapokról a választási bizottságok

Legkésőbb csütörtökig döntenek a szavazólapokról a választási bizottságok

Netanjahu emelte a tétet, Ciszjordánia összes zsidó telepének bekebelezését tervezi

Netanjahu emelte a tétet, Ciszjordánia összes zsidó telepének bekebelezését tervezi

Miért használnak még mindig faxot a magyarországi kórházakban is?

Miért használnak még mindig faxot a magyarországi kórházakban is?

Guantanamóról szóló dallal tért vissza a Who

Guantanamóról szóló dallal tért vissza a Who

50 éves a magyar poptörténet egyik legfontosabb albuma

50 éves a magyar poptörténet egyik legfontosabb albuma