szerző:
hvg.hu

A papírmunkát Polt Petra felvételéről pedig a mostohaanyja, Polt Péter második felesége készítette el.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke személyesen döntött arról, hogy Polt Péter legfőbb ügyész lánya állást kapjon a jegybankban – írja a 24.hu a jegybank nekik küldött válaszai alapján.

Polt Petra januártól dolgozik az MNB-ben, ahol Polt Péter második felesége (Polt Petra mostohaanyja) Polt-Palásthy Marianna a személyügyekért felelős ügyvezető igazgató havi bruttó csaknem 5 millió forintos bérért. Polt Petra bére havi bruttó 500 ezer forint, ezt fejeli meg durván 40 ezer forintos béren kívüli juttatás.

A 24.hu arra kérdezett rá a jegybanknál, hogy ki döntött Polt Petra felvételéről, mivel a jegybank alapító okirata, valamint személyi és munkaügyi szabályzata (szmsz) alapján a munkavállalók felett a munkaviszony létesítésének jogát az elnök gyakorolja, de ezt a jogát le is adhatja a főigazgató (jelenleg Fömötör Barna) javára.

Az MNB többszöri levélváltás után végül azt közölte, hogy az MNB hatályos Alapító Okirata alapján az elnök gyakorolja a munkavállalók felett a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének jogát, illetve hogy Polt Petra esetében a leendő foglalkoztató szakterület, vagyis a jogi osztály kezdeményezésére Polt-Palásthy Marianna – mint a Személyügyi igazgatóság vezetője – intézkedett, hogy a Személyügyi igazgatóság munkatársa, mint minden más esetben is, a jogviszony létesítéséhez szükséges dokumentumokat elkészítse és azokat a munkáltatói jog gyakorlója felé döntésre felterjessze.

Az MNB szerint összeférhetetlenség nem merülhet fel, mert Polt-Palásthy Marianna sem irányítási (felügyeleti), sem ellenőrzési, sem elszámolási kapcsolatban nem áll Polt Petrával, ezért szerintük semmiféle összeférhetetlensége nem merült fel Polt Petra vonatkozásában, ráadásul az MNB azt is hozzátette, hogy Polt-Palásthy Marianna nem játszott szerepet abban, hogy Polt Petra és az MNB között munkaviszony jött létre.

MNB: Ez az általános gyakorlat

Cikkünk megjelenése után az MNB közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz. Ebben azt fejtették ki, hogy a Magyar Nemzeti Banknál az az általános gyakorlat, hogy – a felső szintű szakmai vezetők javaslata alapján –az elnök mint a munkáltató jogok gyakorlója dönt az új munkavállalók felvételéről. Azaz, hangsúlyozzák: Polt Petrát az általános gyakorlat, és nem kivételes eljárás alapján vették fel az MNB állományába.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A miniszter lépjen félre! Ami az oktatásban fontos, azt kiszervezik az Emmi alól

A miniszter lépjen félre! Ami az oktatásban fontos, azt kiszervezik az Emmi alól

Nem elég a szelektív szemét körüli mizéria, leáll egy fontos hulladéktípus gyűjtése

Nem elég a szelektív szemét körüli mizéria, leáll egy fontos hulladéktípus gyűjtése

Ha jó kis balhét akar látni az X-Faktorból, akkor a tegnapi az volt - videó

Ha jó kis balhét akar látni az X-Faktorból, akkor a tegnapi az volt - videó

Brutális klipet készített Amanda Palmer Harvey Weinstein sötét ügyeiről

Brutális klipet készített Amanda Palmer Harvey Weinstein sötét ügyeiről

Megszűnik az egyik legnépszerűbb hazai nyelvvizsga

Megszűnik az egyik legnépszerűbb hazai nyelvvizsga

Magyar eszközök is lesznek az első európai diákműholdon

Magyar eszközök is lesznek az első európai diákműholdon