szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kavicsot dobott az állóvízbe a 34 évesen nyugdíjba vonuló fiatal története. Az egyetemisták csak szenvedve találnak albérletet Budapesten, a nemzet gázszerelőjének viszont megvan a második adriai tengerparti villája is. Az Orbán-család mindeközben girokopterezik. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

A hvg.hu interjút közölt Takács Szabolccsal, aki 12 év munka után megvalósította sokak álmát: a befektetéseinek hozamából él, és csak akkor dolgozik, ha van kedve. Éves költségigényének a 30-szorosát gyűjtötte össze, pénze részvényekben és ingatlanban van. A 35 éves férfi úgy számol, hogy a hozamokból élete végéig élhet, és akár egy jelentősebb összeget is hagyhat az örököseire.

A cikk rengeteg olvasó ingerküszöbét lépte át, és erősen megosztotta a kommentelőket.

Érdekes új jelenség terjedt el: most már szelfivel kell albérletet keresni. Itt látszik igazán, mennyire a lakást kiadók dominálnak a piacon: aki albérletet szeretne, általában nem is arról ír, hogy milyen igénye van, hanem fotót rak fel magáról, megírja, hogy dohányzik-e, van-e munkája, tart-e állatot, és mennyit tudna fizetni, azután pedig reménykedik, hogy lesz olyan lakástulajdonos, aki hajlandó felajánlani neki az albérletét. A lakást kiadók szinte bármit megtehetnek, és az árakban sem kell szerénykedniük, gyakorlatilag bármennyi pénzt kérnek el egy lakásért, lesz, aki azt kifizeti.

A párizsi Le Figaro a múlt héten egy felmérést idézve úgy számolt, Budapest a legolcsóbb európai város a diákok számára – amikor a cikket megmutattuk, az egyetemisták annyit mondtak rá: aki nem akar meleget enni és kimozdulni otthonról, arra talán kijön a számítás. A lap szerint 360 euróból már elvan egy diák Pesten (ha többen laknak egy albérletben), ez alig 110 ezer forintot jelent.

Az Index egyik olvasójának lett gyanús, hogy a lottósorsolásnál újra és újra megjelennek bizonyos személyek számhúzóként. Hetente 25 ember ül a tévéstúdióban, és a közülük kisorsolt húzó 1 millió forintot, a többi 24 pedig 30-30 ezret kap. A jelek szerint valakiknek sikerült kitalálni, hogyan lehet sűrűn bejutni ebbe az elit körbe: egy család három tagjának 28 hét alatt tizenötször jött össze ez.

Elkezdődött az ötletelés a megoldáshoz vezető verziókról. Felvetődött, hogy valaki esetleg belülről segítheti a családot, de végül sikerült kizárni az ilyen irányú mutyi lehetőségét.

A NAV a Szerencsejáték Zrt. tájékoztatására hivatkozva azt válaszolta az olvasónak, hogy 2017 februárjában "a bejelentésében érintett játékosok egyenként több száz érvényes pályázattal vettek részt a sorsoláson". Vagyis a megoldás annyi, hogy a család tagjai rendszeresen olyan sok szelvénnyel pályáznak számhúzónak, hogy az lenne a csoda, ha ritkábban sorsolnák ki őket. Valószínűleg másokat is bevontak a játékba, de számhúzónak mindig ők maguk jelentkeznek.

Új villamosvonal épülhet Budapesten, a Pillangó utcai metróállomástól a Hungexpóhoz, a kormány újdonsült, a vásárközpont fejlesztését kitűzött tervéhez kapcsolódóan – derül ki a Magyar Közlönyből. A Hungexpo fejlesztésére 1,528 milliárd, míg a villamoskapcsolat kiépítésére maximum 4 milliárd forintot különített el a kormány. Az új villamos a Pillangó utcai metróállomástól indul majd és az Albertirsai út mentén jut el az Expó térig.

A németországi fizetésekről közölt körképet a német Die Welt és a Gehalt.de, inkább a legmagasabb és legalacsonyabb jövedelmeket emelve ki - írja a Privátbankár. A csúcson a főorvosok állnak évi majdnem 117 ezer (havi 9745) euróval, a fogorvosok 78 ezer (havi 6500) eurót kapnak, a befektetési alapkezelők 76 ezer (havi 6300) körül.

A legjobb fizetések eléréséhez szinte minden esetben egyetemi végzettség kell – figyelmeztet a Die Welt is. Ez a legrosszabbul fizetett állások listájából is látszik, ahol például hotelek, egészségügyi intézmények magasabb képesítést nem igénylő kiszolgáló munkahelyei állnak. Takarítók, pincérek, konyhai kisegítők, betegszállítók, sőt fodrászok alig keresnek többet a minimálbérnél, ez évi 19-22 ezer euró.

Egyre népszerűbb, annak ellenére, hogy semmit sem lehet vele vásárolni.

A hét képe: A 0 eurós bankjegy

©

A Magyar Narancs rábukkant a felcsúti polgármester második horvátországi nyaralójára, amely ugyan szerepel a vagyonnyilatkozatában, de nem lehetett tudni, hol van. A Vir szigeten fekvő ingatlanról egyebek közt az is kiderült, hogy 2015 decemberében került Mészáros Lőrincékhez, és a polgármester és a felesége ötven-ötven százalékban tulajdonosa.

A nyaraló egy 434 négyzetméteres telken fekszik, a többszintes főépület 132, a tulajdoni lapon feltüntetett gazdasági épület pedig 33 négyzetméteres.

Több tízmilliós minihelikopter is van az Orbán-család cégének birtokában - írta a Magyar Nemzet. A miniszterelnök édesapjának, édesanyjának és öccsének tulajdonában lévő Gánt Kő és Tőzeg Kft. egy négyéves Calidus típusú girokoptert birtokol, amely egyszemélyes minihelikopterként nem igazán tűnik alkalmasnak ipari tevékenységre, hiszen mindössze 4,8 méter hosszú, alig 300 kilogrammos, és legfeljebb 600 kilométert tud egyhuzamban repülni.

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!